RADE NA NIZU PROJEKATA

Povijesni projekt za malu općinu: ‘Želimo da nam ostaju mlade obitelji i da imaju sigurno zaposlenje i uvjete za život‘

Projekt ima vrijednost 130 tisuća eura i 100 posto je financirana iz Europskog socijalnog fonda

Projekt rekonstrukcije i nadogradnje budućeg dječjeg vrtića u Nikolićima

 Općina Lovreć

Pomalo stidljivo su Imoćani krenuli još prije nekoliko godina sa svojim projektima i prijavama na mnoge natječaje raspisane za korištenje zajedničkih novca iz europskih fondova. Malo po malo privikavajući se na stroge kriterije tih natječaja, pribavljanjem detaljne dokumentacije, a vidjevši u konačnici svu korist od europskog novca, danas možemo govoriti, kada je riječ o korištenju novaca iz EU fondova, o posve drugoj priči, konačno i klimi koja vlada ne samo u jedinicama lokalne samouprave, već od mladih ljudi koje traže uposlenje, do raznih udruga, Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, obrtnika i tako dalje.

Oni koji su među prvima koristili novce EU fondova, poput Kohezijskog fonda, Europskog fonda za regionalni razvoj, Europskog socijalnog fonda i drugih, svakako je općina Lovreć. Njen mladi i poduzetni načelnik Petar Petričević ima samo riječi hvale kako za sami sustav tih fondova, tako i za njihovu konačnu korist ljudima njegove općine.

image

Petar Petričević, načelnik Općine Lovreć

Braco Ćosić

- Spomenuo bih samo nekoliko projekata na koje smo aplicirali, isključivo zbog toga što želimo da nam u općini ostaju mladi ljudi, mlade obitelji i da imaju sigurno zaposlenje i uredne uvjete za život. Sredinom srpnja prošle godine potpisali smo Ugovor za projekt "Zaželi njegu, zaželi posao-Faza III" gdje smo na određeno vrijeme zaposlili 20 gerontodomaćica koje su se u proteklom razdoblju brinule o starijim i nemoćnim osobama u našoj općini u vidu poboljšanja kvalitete njihova života, kroz svakodnevne obilaske, pomoć i njegu oko njihovih dnevnih potreba. Uz 20 gerontodomaćica, na projektu su bile zaposlene voditeljica i kordinatorica projekta - kazuje Petričević.

image

Sudionice projekta Zaželi njegu, zaželi posao

Općina Lovreć

Dodaje kako su s provedbom treće faze projekta započeli u rujnu prošle godine te su sada u završnoj fazi, obzirom da je završetak projekta 28. ožujka ove godine.

-Ovo je rekoh treća faza, a imali smo također u prvoj fazi koju smo realizirali od rujna 2018. do ožujka 2021 zaposlenih 17 žena, a u drugoj fazi od svibnja 2021. do kolovoza prošle godine 19 žena. Ova treća faza, odnosno ovaj treći projekt ima vrijednost od 988.650 HRK ili nešto više od 130 tisuća eura i 100 posto je financirana iz Europskog socijalnog fonda - riječi su Petra Petričevića koji nam najavljuje još jedan iznimno značajan projekt koji je trenutno u fazi realizacije, a koji se financira iz Mjere 7.4.1 "Ulaganja u pokretanje,poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluka za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu", a koji je bio raspisan u sklopu Mjere 7 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske.

-Da, to je za nas jedan od krucijalnih projekata jer je izravna koristi mladim obiteljima, a riječ je o rekonstrukciji i dogradnji Dječjeg vrtića Nikolići. Aplicirali smo na natječaj krajem rujna 2021. godine i nakon uspješne administrativne kontrole i konačnih rezultata potpisao sam još 23. ožujka prošle 2022. godine u Zagrebu Ugovor o financiranju toga projekta u visini od 7.515.600 HRK, odnosno po tadašnjem tečaju milijun eura s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ovo je za našu Općinu, povijesni projekt, obzirom da dosada nismo imali dječji vrtić na našem području. Upravo ova rekonstrukcija i dogradnja Dječjeg vrtića u Nikolićima stvara preduvjete za ostanak naših mladih bračnih parova, ali i obitelji sa djecom predškolskog uzrasta. Vidite,na ovaj projekt prijavilo se čak 108 gradova i općina iz cijele Hrvatske, a moja općina je jedna od 14 jedinica lokalne samouprave čija je projektna prijava odobrena. Na to smo iznimno ponosni i daje nam to vjetar u leđa da i dalje željno očekujemo natječaje, kako bi se na njih prijavljivali - ističe Petričević.

image

Projekt rekonstrukcije i nadogradnje budućeg dječjeg vrtića u Nikolićima

Općina Lovreć

- Evo, nakon što smo u rekordnom roku kandidirali za ovu rekonstrukciju i nadogradnju Dječjeg vrtića i osigurali europska sredstva nužna za izgradnju, proveli smo postupak javne nabave, te je odabran izvođač radova i zatvorena kompletna financijska konstrukcija, usuglašena sa financijskim institucijama. Radovi na ovom projektu započeli su u studenom prošle godine i tijekom slijedeće 2024. godine očekujemo i prve mališane u našem novom vrtiću - riječi su načelnika općine Lovreć Petra Petričevića.

No, kako doznajemo Lovrećani ne staju samo na ovome, jer su u spremni za prijavu još jednog iznimno bitnog projekta, a to je izgradnja novog Vatrogasnog doma za oko 40 operativnih vatrogasaca. Kako su vatrogasci DVD Lovreć vrlo poznati po svojoj angažiranosti i ne samo na zapadnom dijelu Imotske krajine, već i diljem županije izgradnja novog Vatrogasnog doma otvorila bi im velike mogućnosti za njihov dobrovoljni rad. Vrijedni lovrećki vatrogasci u suradnji s Općinom već su pripremili dokumentaciju, ishodovali građevinsku dozvolu i samo čekaju objavu prvog natječaja koji bude raspisan za vatrogastvo u okviru EU fondova, kako bi se prijavili i dobili još jedan vrijedni i nadasve korisni objekt u svojoj općini.

image

Projekt Zaželi njegu, zaželi posao

Općina Lovreć

Prema riječima načelnika Petričevića, u Općini se također priprema projektna dokumentacija za niz projekata koji će se prijavljivati kako na sredstva iz fondova Europske unije, tako i na natječaje raznih ministarstava u narednom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 13:15