MUKA SE ISPLATILA

Povratak na posao Slavice Kovačević: ‘Puno mi znači ovo jer pomažem ljudima, ali pomažem i sebi‘

Zahvaljujući ovom EU projektu, zaposleno je još pet socijalnih asistenata

Slavica Kovačević: Velika je stvar u ovim godinama imati zaposlenje i osjećati se korisno

 Luka Gerlanc/Cropix

Slavica Kovačević iz Poličnika kraj Zadra ima 62 godine i trenutno radi posao geronto domaćice koja pomaže starijim i nemoćnim osobama iz svoje općine u obavljanju osnovnih životnih potreba. Za svoje korisnike odlazi u dućan, ljekarnu, odvozi ih liječniku, na terapije u zadarsku bolnicu i svojevrsna im je psihološka podrška u svakoj situaciji. Njezina najstarija korisnica upravo je napunila 96. godinu života.

- Od svega, nekada je baš taj razgovor najpotrebniji. Osjećaj da nisu napušteni i sami, da topla ljudska riječ može biti vrijednija od svega drugog. Puno mi znači ovaj posao jer pomažem ljudima u svojoj zajednici, ali pomažem i sebi jer velika je stvar u ovim godinama imati zaposlenje i osjećati se korisno - govori nam Slavica koja je ovaj posao dobila zahvaljujući europskom projektu "Ispunite svoju zlatnu dob".

image

Slavica Kovačević: Od svega, nekada je baš razgovor najpotrebniji

Luka Gerlanc/Cropix

Projekt vrijednosti 2.884.267,80 kuna (382.808,12 EUR) započeo je s provedbom 19. veljače 2021. godine i traje 24 mjeseca. Nositelj je općina Poličnik, a partneri na projektu su grad Nin, općine Bibinje, Preko, Bibinje, Ražanac, Zemunik donji i Galovac, LAG Mareta te Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Zadar.

Uz Slavicu, zahvaljujući ovom projektu, na vrijeme od godinu dana zaposleno je još pet socijalnih asistenata. Na području urbane aglomeracije Zadar oni su pomoć i podrška ranjivim skupinama, a kroz niz radionica sudionici će steći nova znanja i vještine na temelju kojih će biti kompetentniji na tržištu rada, ali i svojim primjerom ukazati na nužnost socijalnog uključivanja i angažmana i drugih osoba u sličnoj situaciji.

image

Uz Slavicu na vrijeme od godinu dana zaposleno je još pet socijalnih asistenata

Luka Gerlanc/Cropix

Kroz ovaj projekt korisnici su mogli sudjelovati na različitim radionicama usmjerenima na jačanje i duha i tijela. Radionicama "Povratak na posao" cilj je bio motivacija nezaposlenih osoba, kroz "Novo doba" osobe starije životne dobi svladale su osnove korištenja informacijskih tehnologija te se sada lakše služe pametnim telefonima. Tijekom ljetnih mjeseci, u Ražancu uz pomoć novoizgrađene rampe za osobe s invaliditetom održavale su se pokazne i praktične radionice pokretljivosti i održavanja fizičke kondicije. Vježbe su se izvodile u moru koje zbog svojih svojstava olakšava pokretljivost i ima ozdravljujući učinak. Uz to, pripadnicima svih ranjivih skupina kroz projekt je osigurana i individualna psihosocijalna podrška, ali i sportski susreti te izložba kao prilika za druženje i poticanje socijalne aktivnosti - govori nam Marija Podrug Kasalo, savjetnica u Agenciji za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA i voditeljica ovog projekta.

image

Slavica Kovačević

Luka Gerlanc/Cropix

U sklopu projekta nabavljena su i tri hibridna vozila za obilazak korisnika, dobili su ih Grad Nin te općine Preko i Poličnik.

Kako su sve projektne aktivnosti planirane uglavnom u ruralnom području s disperziranim naseljima automobil je bio jedino rješenje kojim socijalni asistent u jednom danu može obići više osoba. Upravo zato, s ciljem održivosti i promicanja horizontalnih načela samog projekta (klimatski izazovi, učinkovitost resursa) nabavljena su tri hibridna vozila radi smanjenja troška i brige o okolišu. Isto tako, vozilom se pružaju usluge osobama koje nisu u mogućnosti samostalno putovati na radionice i projektne aktivnosti te za potpore poput odlaska liječniku - kaže voditeljica Podrug Kasalo.

O tome koliko jedna zajednica može imati benefita od ovakvog projekta najbolji je primjer Općina Poličnik koja je i ranije sudjelovala u ovakvim programima.

- Već godinama ozbiljno pristupamo brizi o starijima i nemoćnima, a ovaj projekt nam je omogućio da povećamo broj korisnika kojima možemo pružiti pomoć. Dobrobit je, zapravo, za cijelu zajednicu: omogućilo se zapošljavanje socijalnih asistenata, kroz radionice su sudionici stekli nova znanja i vještine, stvorila su se nova poznanstva, a ostaju nam i tri automobila – po jedan nama u Poličniku, Gradu Ninu i Općini Preko, koji će se moći i dalje koristiti za dobrobit stanovnika naših općina i grada - govori o svojim pozitivnim iskustvima načelnik Općine Poličnik, Davor Lončar.

- Svi mi koji smo sudjelovali u provedbi projekata financiranih EU sredstvima znamo da taj posao sa sobom nosi brojne izazove i dodatne obaveze uz naš redovan rad. Ali, kad vidimo dobrobit koji donesi našim sumještanima, onda znamo da se sva trud i muka isplatio - poručuje načelnik Poličnika.

Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator pripremila je i prijavila ovaj projekt te pruža svoju stručnu i tehničku pomoć u njegovoj provedbi. Takav angažman omogućen je kroz "ZADRA NOVA ZA VAS", projekt kroz koji se financira rad djelatnika agencije tako da usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za Općinu Poličnik i partnere. Projekt "ZADRA NOVA ZA VAS" je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

image

Slavica Kovačević je geronto domaćica iz Poličnika koja je posao pronašla zahvaljujući europskom projektu "Iskoristite svoju zlatnu dob".

Luka Gerlanc/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 22:20