FASCINANTAN PROJEKT

Pozicionirali su Osijek na svjetsku mapu: oni su Gideon Brothers i uz pomoć fondova rade na zajedničkom radu robota i ljudi

Lider su u segmentu autonomnih mobilnih robota, bili smo kod njih, skromni su oko svog ogromnog uspjeha

Tvrtka Gideon Brothers za robotiku i AI rješenja

 Dragan Matic/Cropix

"Gideon Brothers je prije svega jedna obitelj, tim nevjerojatnih stručnjaka iz različitih područja, a ovaj posao u novom okruženju vidimo kao način da zadržimo zajedništvo, okupimo nove ljude i nastavimo raditi na novim superzanimljivim projektima. Gideon Brothers je rasadnik novih ideja i projekata, što je super uzbudljivo, jer ga vidimo kao odmak od fokusa na isključivo jedan proizvod. Sada se okrećemo robotici, umjetnoj inteligenciji, programiranju...," riječi su kojima nam je Matija Kopić prije pet i pol godina objašnjavao što će to raditi nova tvrtka, u biti novi projekt kojeg je pokrenuo sa suradnicima. S istim onima s kojima je prije toga, punih šest godina uspješno vodio projekt Farmeron, kojeg su osmislili i pokrenuli još kao studenti. Gideon Brothers u međuvremenu je postao važan igrač na međunarodnoj sceni u svijetu robotike i umjetne inteligencije, a razvoj ove tvrtke sa sjedištem u Osijeku neumitno i sve više jača.

- Krenuli smo s 20-ak zaposlenika te smo se tijekom prvih mjeseci prvenstveno financirali agencijskim radom za strane tvrtke. Tijekom prve godine rada uspjeli smo formirati tim te osigurati financiranje za daljnji razvoj vlastitih proizvoda. Danas smo tvrtka s oko 130 zaposlenika na četiri lokacije – u Hrvatskoj u Zagrebu i Osijeku, u Njemačkoj te u SAD-u. Ponosni smo na naš tim, prije svega kvalitetnih ljudi te izuzetnih stručnjaka, koji uključuje preko 80 inženjera od kojih su 13 doktori znanosti koji su započeli s razvojem svojih karijera u akademskom okruženju u vrijeme dok autonomni sustavi još nisu niti bili industrijski relevantna tema. Danas se Gideon bavi razvojem autonomnih mobilnih robota s primjenom u industrijskoj automatizaciji, namijenjenih prvenstveno sektoru logistike. Naime, automatizacija u logistici još uvijek je u vrlo ranoj fazi i to prije svega zbog kompleksnosti logističkih procesa i visokim zahtjevima na mogućnosti tehnologije. Proizvodi koje gradimo rješavaju probleme tako što su autonomni roboti samo dio slagalice, a čovjek predstavlja drugi važan element cjelokupnog pristupa rješenju. U konačnici, roboti omogućavaju ljudima da budu bitno efikasniji povećavajući njihov ukupni kapacitet protoka robe uz istovremeno povećanje sigurnosti operacije – sažeo je dosadašnji razvoj Gideona, CTO Josip Ćesić. Jedan od projekata na kojima trenutno rade je i ‘‘A-UNIT - Istraživanje i razvoj napredne jedinice za autonomno upravljanje mobilnim vozilima u logistici‘‘. Kako navode u Gideonu cilj projekta je razviti naprednu jedinicu za autonomno upravljanje mobilnim vozilima u logistici kojima danas upravlja čovjek, a temeljenu na tehnologiji 3D percepcije i umjetne inteligencije.

image

Josip Ćesić, suosnivač i glavni tehnički direktor

Dragan Matic/Cropix
image

Tvrtka Gideon Brothers za robotiku i AI rješenja

Dragan Matic/Cropix

"Predloženi projekt efikasno adresira središnji problem koji danas postoji na tržištu - nemogućnost adekvatnog zadovoljavanja potreba za automatizacijom poslova u okviru logističko-distributivnih procesa. Provedbom projekta tvrtka planira razviti naprednu jedinicu za autonomno upravljanje mobilnim radnim vozilima (viličari, vozila za vuču, čistilice) kojima danas upravlja čovjek, temeljenu na tehnologiji 3D percepcije i umjetne inteligencije. Projekt će rezultirati rastom prihoda od prodaje, izvoza te otvaranjem 36 novih radnih mjesta, što će omogućiti rast konkurentnosti društva na globalnom tržištu. Ciljne skupine projekta su tvrtka sama, partneri na projektu te njihovi zaposlenici," istaknuli su u Gideonu o projektu koji je financiran sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 42.101.852,45 kuna od čega EU sufinancira projekt s 29.715.642,79 kuna. Provedba projekta traje tri godine i provodi se zajedno s partnerima Mobilisis d.o.o iz Varaždina te Fakultetom elektronike i računarstva u Zagrebu.

image

Tvrtka Gideon Brothers za robotiku i AI rješenja

Dragan Matic/Cropix
image

Tvrtka Gideon Brothers za robotiku i AI rješenja

Dragan Matic/Cropix
image

Tvrtka Gideon Brothers za robotiku i AI rješenja.

Dragan Matic/Cropix

- Projekt se sastoji od dvije faze – industrijskog istraživanja i eksperimentalnog razvoja. Faza industrijskog istraživanja bavi se razvojem algoritama navigacije, računalnog vida i umjetne inteligencije te razvoja računala za upravljanje autonomnim mobilnim robotom. Za fazu eksperimentalnog razloga pak očekujemo da će rezultirati inovativnim hardverskim i softverskim komponentama jedinstvenih tehnoloških performansi. U konačnici, ovi rezultati omogućavaju da se softverske ili hardverske komponente nastale u okviru projekta koriste za rješavanje najkompleksnijih i do danas neautomatiziranih zadataka u logistici – kazao je naš sugovornik, dodajući kako je projekt trenutno u eksperimentalnoj fazi provedbe u kojoj će se integrirati osnovne tehnološke komponente za testiranje u simuliranom okruženju s ciljem potvrde ključnih hipoteza i utvrđivanja manjkavosti u dizajnu. Dodatnom optimizacijom rješenja, ističu, pripremit će se verzija sustava koja će se u konačnici i postaviti na fizičke robote te demonstrirati rad u operativnom okruženju. Tijekom projekta plan im je sustav integrirati i demonstrirati na Gideonovim rješenjima, a u budućnosti nakon projekta možda i na robotima drugih tvrtki u našoj industriji.

image

Tvrtka Gideon Brothers za robotiku i AI rješenja

Dragan Matic/Cropix
image

Tvrtka Gideon Brothers za robotiku i AI rješenja

Dragan Matic/Cropix

O razvoju Gideona, ali i njihovom statusu na tržištu kojeg su stekli ovih pet i pol godina postojanja dovoljno govori i to da su prošle godine zaključili dokapitalizaciju Serije A, s renomirani svjetskim kompanijama (Koch i DB Schenker) kao vodećim investitorima.

- Do sada smo sveukupno privukli gotovo 40 milijuna dolara stranih investicija, od kojih je najveći dio utrošen na istraživanje i razvoj robotičkih rješenja. Naš primarni fokus u proteklom periodu i sljedećih nekoliko mjeseci jest uspješna provedba pilot projekata u velikim skladištima klijenata u SAD-u i zapadnoj Europi, a u Hrvatskoj je trenutno najznačajniji projekt koji provodimo u suradnji s Atlantic Grupom. Osim toga, na tehnološkoj, komercijalnoj i edukacijskoj razini surađujemo s mnogim hrvatskim kompanijama među kojima su Tokić i Mobilisis te više fakulteta – veli Ćesić, koji ne krije da su zadovoljni s učinjenim, ali dodaje i da se moglo više i bolje.

- Siguran sam da smo mnoge stvari mogli napraviti drugačije i bolje. Tijekom vremena često smo učili na vlastitim pogreškama što je svakako najteže, no kompletna naša industrija je i danas još uvijek u povojima. Kada bismo danas gradili kompaniju i proizvode ispočetka, sigurno bismo manje griješili i u tom smislu bili bolji. No, kada pogledamo unazad na svih 5 godina tada moramo biti iznimno zadovoljni postignutim. Inovativnost i kreativnost vrijednog tima stručnjaka omogućila je da Gideon danas bude prepoznat kao jedan od tehnoloških lidera u tržišnom segmentu autonomnih mobilnih robota. Uvjereni smo da kroz tvrtke kao što je Gideon stranci doživljavaju Hrvatsku kao zemlju koja osim mora i sunca ima za ponuditi i puno više. To doduše ne znači da smo došli do cilja, već samo da vjerujemo da smo na dobrom putu – istaknuo je Ćesić.

image

Tvrtka Gideon Brothers za robotiku i AI rješenja

Dragan Matic/Cropix
image

Tvrtka Gideon Brothers za robotiku i AI rješenja

Dragan Matic/Cropix

Kad je riječ o konkretnim proizvodima ističu kako su njihova rješenja bazirana na 3D računalnom vidu i umjetnoj inteligenciji te su usmjerena na rješavanje nekih od najkompleksnijih problema u području logistike i proizvodnje.

- Gideon portfolio proizvoda rješava 2 značajna problema – (i) autonomni utovar i istovar kamionskih prikolica te (ii) optimizaciju slaganja narudžbi kroz zajednički rad flote robota i ljudi. Oba spomenuta rješenja adresiraju do danas neriješene probleme industrijske automatizacije koji se još uvijek rješavaju gotovo isključivo manualno. Uz manjak zainteresirane radne snage za rad u skladišnim okruženjima te povijesno niske stope nezaposlenosti, logističke kompanije našle su se u vrlo teškoj situaciji te je automatizacija najčešće jedini način za rješenje problema. Danas radimo s globalno najrelevantnijim i najvećim kompanijama u području logistike i proizvodnje, s fokusom na geografije zapadne Europe i SAD-a – naglasili su.

Na tom putu koriste i mogućnosti koje im se nude iz kohezijskog i strukturnog fonda, pa trenutno provode još neke manje projekte financirane iz tog izvora.

- U projektu ‘‘Istraživanje i razvoj inteligentne modularne platforme za upravljanje logističkim procesom‘‘ koju provodi Atlantic Trade d.o.o. sudjelujemo kao partneri. Kroz projekt sudjelujemo u razvoju inteligentne modularne platforme za upravljanje procesima u logistici uključujući i razvoj posebnog rješenja za integraciju autonomnih mobilnih robota u sustav za upravljanje skladištem (WMS). U ovom projektu bavimo se upravo razvojem dijelova Gideon rješenja za optimizaciju slaganja narudžbi kroz zajednički rad flote robota i ljudi. Osim navedenog krajem ovog mjeseca završavamo sa projektom ‘‘Internacionalizacija inovativnog robotskog sustava za logistiku na nova međunarodna tržišta‘‘‘ koji za razliku od prethodno spomenutoga nije razvojni, već je fokusiran na jačanje međunarodne konkurentnosti i uvođenja proizvoda na nova inozemna tržišta. U sklopu ovog projekta u prethodnih godinu dana smo sudjelovali kao izlagači na tri međunarodna sajma – FTWorx-u 2021. u Berlinu, na LogiMAT-u 2022. u Stuttgartu te na Automate-u 2022. u SAD-u. Ova sredstva pomogla su nam da prezentiramo Gideon pred očima najrelevantnijih predstavnika i korisnika automatiziranih rješenja u logistici i proizvodnji.

image

Tvrtka Gideon Brothers za robotiku i AI rješenja

Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 11:19