raSTEMo

Studenti će školarcima približiti 3D tehnologije u medicini i medicinsku senzoriku: ovaj EU projekt počinje već za par dana...

Djecu se želi potaknuti na kritičko promišljanje i aktivno ih uključiti u popularizaciju STEM-a

Kristina Buzuk, predsjednica Instituta perspektiva ekonomije Mediterana (IPEMED) koji je nositelj EU projekta ‘Uz zdrav životni stil raSTEMo‘
 

 Sasa Buric/Cropix

U kolovozu ove godine započela je provedba EU projekta „Uz zdrav životni stil raSTEMo“. Nositelj projekta koji će trajati ukupno 24 mjeseca, do kolovoza 2024. godine, je Institut perspektiva ekonomije Mediterana (IPEMED), organizacija civilnog društva osnovana 2010. godine u Splitu. Partneri na projektu su i dvije visokoobrazovne ustanove, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu (MEFST) i Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB).

- Naš motiv za pokretanje ovog projekta je približiti djeci i mladima na njima prihvatljiv način 3D tehnologije u medicini i medicinsku senzoriku. Želimo ih potaknuti na kritičko promišljanje i aktivno ih uključiti u popularizaciju STEM-a. Riječ je o učenicima sedmog i osmog razreda osnovne škole, te trećeg i četvrtog razreda srednje škole kojima projektne aktivnosti mogu pomoći i u usvajanju znanja za daljnji profesionalni razvoj u STEM području – kazala nam je Kristina Buzuk, predsjednica IPEMED-a.

image

Kristina Buzuk, predsjednica Instituta perspektiva ekonomije Mediterana (IPEMED) koji je nositelj EU projekta ‘Uz zdrav životni stil raSTEMo‘

Sasa Buric/Cropix

Već na samom startu škole su pokazale interes. U povezivanju sa školama i pripremi za provedbu projekta, naša sugovornica ističe i odličnu suradnju s Gradom Splitom i Splitsko-dalmatinskom županijom, konkretno županijskim Upravnim odjelom za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport. Kazuje i kako će se projektom osigurati provedba programa mentorstva, jednodnevnih i višednevnih događanja za djecu i mlade, opremanje prostora, uspostave trajnih postava na fakultetima kroz kreativne principe i povećanje vidljivosti. Prve radionice za djecu i mlade očekuju se u prosincu.

- Prostora za djelovanje ima, a ima i sredstava. U svemu je bitna volja, važno je okupiti partnere koji će raditi ono što ih interesira, te da ono što se zajednički radi ima smisla. Mi smo se u ovom projektu našli sa zajedničkim ciljem popularizacije STEM-a na području medicinske senzorike i 3D tehnologija u medicini od čega korist imaju pojedinci, prije svih mladi ljudi, kao i društvo općenito – istaknula je Kristina Buzuk dodajući kako im je cilj kroz ovaj projekt ojačati i kapacitete IPEMED-a za aktivno uključivanje mladih na tom području.

Poznato je, ističe, kako u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj, djeca i mladi ne pokazuju dovoljan interes za zanimanjima iz STEM područja, a posebno u STEM područjima medicinske senzorike i 3D tehnologija u medicini što u konačnici rezultira nedovoljnim brojem stručnjaka koji mogu zadovoljiti potrebe tržišta ovog brzorastućeg STEM područja. Riječ je, pojasnila je, o grupi akademskih disciplina prirodoslovlja, tehnologije, inženjerstva i matematike (eng. Science, Technology, Engineering i Mathematics).

Kristina Buzuk naglašava kako će, uz stručnjake s Medicinskog fakulteta i FESB-a, u projekt biti uključeni i studenti volonteri s oba fakulteta. Oni će učenicima u osnovnim i srednjim školama pokazati što se sve u znanosti radi, što pružaju nove digitalne tehnologije u zdravstvu i zašto su odabrali studij na fakultetima iz STEM područja.

- Drago mi je da su studenti prepoznali vrijednost ovog projekta – kaže Kristina Buzuk.

Informira nas nadalje kako će biti izrađena i mrežna platforma, koja će omogućiti online interakciju u svrhu prilagodbe i približavanja STEM aktivnosti životu u post-pandemijskom razdoblju. Također, na oba fakulteta bit će uspostavljeni trajni postavi kao izložbeni prostor edukacija i pripadajućih radova, a na Medicinskom fakultetu amfiteatar će biti opremljen i audiovizualnom opremom.

- U okviru projekta organizirat ćemo i događanje Junior Hackathon dani. Tijekom 4 dana imat ćemo interaktivna druženja mladih u amfiteatru MEFST-a, organizirani posjet FESB-u, također i bonus radionicu za natjecatelje o primjeni 3D tehnologija u medicini, pripremne radionice za natjecatelje - vježbe i testiranja te STEM natjecanje „Junior Hackathon“ - kazuje Kristina Buzuk.

Početkom ovog tjedna održan je i studijski posjet Fakultetu elektrotehnike i računarstva (FER) i Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

- Istaknuto je kako su projekti dobrodošli ne samo za učenike već i nastavnike koji često kroz nastavne programe nisu u mogućnosti pružati i dodatno znanje u STEM području. Kroz ovaj i slične projekte učenicima se daje mali poticaj za upisivanje studijskih programa u STEM područjima znanosti – kaže predsjednica IPEMED-a.

Ukupna vrijednost ovog projekta je 2.422.016,37 kuna, u cijelosti je financiran bespovratnim sredstvima, i to veći dio 2.058.713,91 iz Europskog socijalnog fonda, a preostali iznos od 363.302,46 HRK iz Državnog proračuna. Provodi se u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.

Najveći dio projekta „Uz zdrav životni stil raSTEMo“ provodit će se u Splitu, a dio aktivnosti i na otoku Braču, u Supetru i Bolu.

Jedan je ovo od šest projekata u kojima je udruga IPEMED sudjelovala ili sudjeluje, a koji su sufinancirani iz europskih fondova od čega dva u svojstvu korisnika i četiri projekta u svojstvu partnera. Ova nevladina organizacija osnovana je kako bi aktivno djelovala u području prevencije i unaprjeđenja zaštite zdravlja, integracije i kvalitete života djece, mladih i osoba iz ranjivih skupina društva, unaprjeđenja kapaciteta civilnog društva za popularizaciju STEM područja, populariziranje obrazovanja, znanosti i istraživanja kod opće populacije i mladih te poticanje međunarodne suradnje i umrežavanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 22:38