FANTAZIJA U MALOM

U DVD-u ‘Klis‘ smo otkrili nevjerojatnu gomilu energije: Pogledajte što sve ondje rade penzioneri, a što oni najmlađi...

Kroz dvije godine održano je više od 400 aktivnosti na kojima je sudjelovalo više od 750 različitih korisnika

Dom kulture Jozo Buliga

 Josko Supic/Cropix

Dobrovoljno vatrogasno društvo "Klis" bilo je nositelj projekta "Klis u centru – Partnerstvo za aktivnu zajednicu" poziva "Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice" u sklopu kojeg je uspostavljen Društveni centar Klis, sa svrhom podizanja kvalitete života lokalnog stanovništva.

Projekt je trajao 24 mjeseca (od 5.studenoga 2020. do 4. studenoga 2022.) i njegova vrijednost je iznosila 1.596.826,70 kuna od čega je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala 85 posto projekta (1.375.302,70 kuna), a ostatak Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Partneri na projektu su bili Narodna knjižnica i čitaonica u Klisu, Općina Klis i Udruga "MI" – Split. Svrha projekta bila je revitalizirati prostor u javnom vlasništvu te ga staviti u službu zajednice kako bi se lokalno stanovništvo moglo uključiti u društveni život zajednice. Tako je na samom početku projekta revitaliziran i opremljen prostor u općinskom vlasništvu, Dom kulture Jozo Buliga u Klisu.

Koliko je projekt značio za lokalnu zajednicu porazgovarali smo s njihovim nositeljima i korisnicima upravo u Društvenom centru Klis.

image

Tanja Tešija, Branka Stamenić, Mila Perić, Mirna Tešija i Lea Smodlaka

Josko Supic/Cropix

Kroz dvije godine održano je, kako saznajemo, više od 400 aktivnosti na kojima je sudjelovalo više od 750 različitih korisnika koji su prisustvovali različitim aktivnostima.

- Trudili smo se zaista osluškivati bilo zajednice te aktivnostima odgovoriti na potrebe te zajednice. Nastojali smo obuhvatiti sve dobne skupine iako je najveći broj aktivnosti ipak bio fokusiran na naše najosjetljivije dionike društva, djecu i umirovljenike – veli nam Mirna Tešija, koordinatorica spomenutog projekta.

- Tako smo organizirali različite stručno vođene edukacije za umirovljenike na teme socijalnih prava umirovljenika, ugovora o doživotnom i dosmrtnom osiguravanju, prava potrošača posebice kod prezentacijskih prodaja. Naši umirovljenici su se i, gotovo za cijelo vrijeme trajanja projekta, mogli rekreirati u našem Društvenom centru kroz gimnastiku za umirovljenike koja je pod stručnim vodstvom održavana dva puta tjedno. Također, 50 naših umirovljenika smo krajem svibnja vodili na izlet u Rastoke, a brojni od njih su sudjelovali i na ostalim radionicama – kazuje nadalje dodajući kako su se i najmlađi članovi zabavljali na likovnim radionicama koje su kontinuirano održavali, zajedno učili kroz tečaj engleskog jezika i klub domaćih zadaća, plesali na plesnim radionicama…

- Osnovali smo i Harry Potter klub, zajedno gledali filmove, igrali društvene igre. Doveli smo u goste brojne pisce i edukatore za djecu, kazalište...Zajedno smo slavili kraj školske godine, Valentinovo, gledali utakmice, zabavljali se na maskenbalu i Božićnom partyju.

image

Mirna Tešija

Josko Supic/Cropix

Za odrasle smo održavali rekreativne treninge, likovne radionice, brojne edukacije kao što su primerice: joga lica, izrada prirodne kozmetike, predavanja na teme: ljekovito bilje našeg podneblja, agroturizam, OPG, nutricionističko predavanje...Odrasli su mogli u Društevnom centru i kontinuirano vježbati dva puta tjedno te pohađati tečaj engleskog jezika. Ugostili smo i 40 trudnica na predavanjima za trudnice. Vjerujem da je svatko mogao pronaći nešto za sebe - ističe koordinatorica.

Kako je na projektu jedan od partnera i Narodna knjižnica i čitaonica u Klisu ugostili su i brojne književnike za djecu i odrasle, organizirali detektivsku večer u knjižnici, proveli aktivnosti knjižnice pod krošnjama u sklopu kojih su, kažu, oslikali i postavili slobodne knjižnice diljem Općine. Time se ostvarila funkcija knjižnice bez zidova...

- Projekt Klis u centru omogućio je Knjižnici i kao jednom od partnera da na novi način izađe u svoju zajednicu. Kroz organizaciju raznih događanja Knjižnica se nastojala nametnuti kao mjesto kvalitetno provedenog slobodnog vremena, pritom ne gubeći na kvaliteti svojih elementarnih načina djelovanja. Projektna sredstva i resursi omogućili su organiziranje znatno većeg broja događanja na godišnjoj razini nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Također, imamo i porast broja korisnika, a vjerujem da je ovaj projekt pridonio tomu. Uz to, djelatnici knjižnice kao javne ustanove koja koristi proračunska sredstva stekli su nova znanja i iskustva u provođenju projekta što vjerujemo da će se pokazati korisnim u budućim projektima - kazala nam je i ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice u Klisu, Lea Smodlaka.

image

Lea Smodlaka

Josko Supic/Cropix

Nositelj projekta DVD "Klis" je kroz element projekta "Korisna znanja za održivi razvoj" organizirao info točke za volontere, predavanja za odrasle, kao i radionice za djecu.

- Na radionicama s djecom koja su doista pozorno slušala predavanja smo na interaktivan i zanimljiv način upoznali djecu sa poslom vatrogasca, omogućili da upoznaju našu opremu i vozila te ono najvažnije upoznali ih kako oni trebaju reagirati u slučajevima opasnosti te sa brojem za hitne službe 112. Nadam se da smo kroz radionice nekog od njih potakli da jednog dana uistinu i postane vatrogasac. Ovim projektom smo doista prepoznati u zajednici i radujemo se nekim novim projektnim suradnjama - ističe i koordinator vatrogasnih aktivnosti, Ivan Valenta, a da je projekt ispunio svrhu drago je i načelniku Općine Jakovu Vetmi.

image

Ploča na Domu kulture Jozo Buliga

Josko Supic/Cropix

- Na području Općine Klis imamo povećanje stanovništva kroz prirodni priraštaj, naime upravo je posljednji popis stanovništva Republike Hrvatske svrstao Općinu Klis na visoko 6. mjesto po porastu broja stanovnika, a po apsolutnim brojkama naša općina zauzela je izvrsno 3. mjesto s čak 418 stanovnika više u zadnjih 10 godina. Uz brojne demografske mjere, neprestana ulaganja u infrastrukturu trudimo se podignuti kvalitetu života i standard življenja u Općini Klis. Društveni centar je za cilj imao učiniti našim sugrađanima život ugodniji. I po završetku projekta definitivno mogu ustvrditi da je svoju svrhu u potpunosti ispunio. Trenutno provodimo rekonstrukciju Doma kulture Jozo Buliga u kojem ćemo se truditi i dalje pružati edukativne i zabavne sadržaje našim stanovnicima, kao što to radimo i godinama unazad kroz Kliško kulturno ljeto - veli načelnik Vetma.

Partneri na projektu bili su i Udruga MI, pa su tako u Društvenom centru Klis organizirane četiri volonterske akcije na kojima je sudjelovalo 30 volontera.

- Naša udruga ima dugogodišnje iskustvo u provedbi programa potpore građanima i zajednici, a posebno u pružanju socijalnih usluga i promociji i razvoju volonterstva. U ovom projektu Udruga "MI" je bila zadužena za projektni menadžment, prijenos iskustava i dobre prakse partnerima kroz različite aktivnosti, uspostavljanje i vođenje info točke za volontere, vođenja edukacija iz područja volonterstva, kao i za organizaciju volonterskih akcija u zajednici. Ovim projektom ostvarena je i kvalitetna međusektorska suradnja i partnerstvo na lokalnoj razini između jedinice lokalne samouprave - Općine Klis i organizacije civilnog društva - poručila je iz Udruge "MI", voditeljica projekta Tanja Tešija.

- Ovaj projekt, premda prvotno namijenjen lokalnom stanovništvu, vrlo brzo je prepoznat i izvan naše lokalne zajednice, a više od 750 posjetitelja u posljednje dvije godine to i dokazuje. Drago mi je naglasiti i da je naš rad prepoznat i od strane provedbenog tijela. Nacionalne zaklade, koja nas je predložila Ministarstvu regionalnog razvoja fondova EU kao primjer dobre prakse i uspješnog EU projekta realiziranog u financijskom razdoblju 2014.-2020. - ističe Mirna Tešija zahvaljujući se svima koji su podržali Društveni centar te se nadaju da će biti još mogućnosti prijave ovakvih projekata na natječaje.

image

Mila Perić

Josko Supic/Cropix
image

Branka Stamenić

Josko Supic/Cropix
image

Tanja Tešija, Branka Stamenić, Mila Perić, Mirna Tešija i Lea Smodlaka

Josko Supic/Cropix
image

Plakat ispred Doma kulture Jozo Buliga

Josko Supic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. ožujak 2024 04:22