HUB ZA OPTIMIZAM

U Trogiru su stvorili prostor za sve: Ondje su kod kuće i kreativci, biznis radionice, osobe s invaliditetom...

Taj je prostor na lokaciji poznatoj kao vrata od grada postao centralno mjesto

Trogir HUB

 Nikola Vilic/Cropix

Sredinom ožujka 2022. godine u Trogiru je na adresi Gradska vrata 2 svečano otvoren Trogir HUB. Za Trogirane taj je prostor na lokaciji poznatoj kao vrata od grada postao centralno mjesto inkluzije, druženja, educiranja i kreiranja novih ideja. U godinu dana od otvorenja taj se javni prostor pokazao kao novo mjesto okupljanja mladih i osoba s invaliditetom.

Trogir HUB dio je projekta "Grad Trogir – inovativno – edukacijski centar društvene inkluzije urbane aglomeracije Split". Korisnik projekta je Grad Trogir, a partneri Udruga tjelesnih invalida TOMS i Pučko otvoreno učilište.


image

Trogir HUB

Nikola Vilic/Cropix

Projekt je trajao dvije godine, u razdoblju ožujak 2021 – ožujak 2023. Kako nam kazuje Ruža Kovačević-Bilić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Trogira, realiziran je unutar ITU mehanizma Urbane aglomeracije Split, odnosno poziva "Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb". Vrijedan je blizu 2,5 milijuna kuna i 100 % je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

- Projekt je namijenjen mladim osobama do 25 godina i osobama s invaliditetom, to su dvije najranjivije skupine u društvu po pitanju angažiranja u lokalnoj zajednici, po pitanju svojih usavršavanja i stjecanja novih znanja i vještina. Kroz različite edukacijske i kreativne radionice cilj je bio ulaganje u osobni razvoj, usavršavanje i stjecanje dodatnih vještina za navedene skupine, kao i profesionalno usmjeravanje za eventualnu konkurentnost na tržištu rada. Iako pokrenut u jeku korona-krize, i s brojnim izazovima oko motivacije mladih na sudjelovanje, projekt je priveden kraju i rezultirao je zadovoljnim korisnicima – ističe Ruža Kovačević-Bilić.


image

Ante Bilić, gradonačelnik Trogira

Jakov Prkic/Cropix

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić naglašava kako koriste sve mehanizme da Trogir naprave modernim europskim gradom, pa je tako Grad Trogir opredijeljen i za realizaciju EU projekata i korištenje sredstava iz fondova Europske unije.

- U ovom projektu iskoristili smo gotovo 2,5 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda kroz ITU mehanizam. Kroz projekt Trogir HUB uključili smo ranjive skupine, i mlade i starije koji nisu u nekim glavnim strujama u društvu, kroz edukaciju, kroz razne radionice, informatičke, likovne i druge, kroz sportske igre i druge aktivnosti. To je hvalevrijedan projekt na socijalnoj razini. Svi volimo infrastrukturne projekte jer se vide, ali ovakvi projekti, kao što je Centar društvene inkluzije, ljudima puno znače i život im čine ugodnijim – kazao nam je trogirski gradonačelnik Ante Bilić kad smo posjetili Trogir HUB i na licu mjesta se uvjerili u rezultate ovog projekta.


image

Vicenco Stojan, voditelj projekta

Jakov Prkic/Cropix

Svime što su realizirali, kao i odazivom polaznika, zadovoljan je i Vicenco Stojan, voditelj projekta. Kaže nam kako su organizirali radionice različite tematike kako bi svi korisnici mogli pronaći ono što ih zanima.

- Imali smo umjetničke radionice, kao što su likovne, dramske i književne, imali smo informatičke radionice, primjerice za ECDL operatera, Također imali smo plesne radionice, imali smo za osobe s invaliditetom radionice za fizikalnu terapiju. Imali smo i financijske radionice, radionice osobnog, karijernog i psiho-socijalnog savjetovanja te programe osposobljavanja. Također i gaming radionice. U okviru projekta opremili smo učionicu, nabavljena su i računala koja su poslužila za stjecanje znanja polaznicima – kazuje Vicenco Stojan navodeći neke od aktivnosti.


image

Trogir HUB

Jakov Prkic/Cropix

Marta Zec učenica je prvog razreda Srednje škole Ivana Lucića u Trogiru, pohađala je likovnu radionicu u Trogir HUB-u.

- Imali smo radionicu svaka dva tjedna. Bilo je zanimljivo, a najviše mi se svidjelo kako smo s temperama bojili CD i onda otisak CD-a – kazuje Marta. Na radionicama je, kaže, bilo i učenika iz njezine osnovne škole.

Kažu nam u Trogir HUB-u kako je u programu Noći muzeja u Muzeju grada Trogira priređena i završna izložba projekta.


image

Antonia Mamić, polaznica radionice

Jakov Prkic/Cropix

Jedna od polaznica radionica je i Antonia Mamić, koja je polazila radionice za ECDL operatera, te startup radionice, kaže kako ih je više bilo, za marketing, poduzetništvo i sl.

- Bilo je zanimljivo. Izrazito me se dojmilo. Prezadovoljna sam ovim projektom. Osobama koje imaju neki problem ovo je jako bitno, da stječemo nova znanja i vještine, naročito ljudima koji su nezaposleni i mladima. to nam otvara neke nove prilike u zapošljavanju– kazala nam je Antonia, koja je završila porezni studij, tečaj za računovodstvo, ide i na tečaj engleskog jezika.

- Nezaposlena sam, stalno se educiram i nadam se poslu – ističe Antonia.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 09:40