ZA LJUDE 65 PLUS

U ‘vrtiću za odrasle‘ imali su društvo i zdravstvenu skrb, dobili su i pomoć u kući, a dvoje beskućnika i novi dom

Centar socijalne inkluzije Trogir financiran je iz Europskog socijalnog fonda, a u svim aktivnostima obuhvaćeno je preko 100 korisnika

Tjelovježba u Centru

 Jakov Prkic/Cropix

Ovo nam je dobro došlo, to nam puno znači. Drugu godinu ovdje vježbam, odlični su fizioterapeuti. I ne samo što vježbamo već se i družimo i treniramo jezik, kako mi volimo reći, a i to nam je potrebno. Idemo zajedno u šetnju, išli smo već na nekoliko izleta u okolicu, planiramo i nove izlete na mjesta koja su nam blizu, a neke od nas nismo ih nikad posjetile na području Trogira, Kaštela, Marine, Segeta i drugih obližnjih općina. Ljude treba izvući iz kuće – kazala nam je Jadranka Buble, korisnica usluga u Centru socijalne inkluzije Trogir.

Ona, kao i drugi korisnici, itekako su zadovoljni svime što je osobama u dobi 65 plus pruženo kroz projekt Centar socijalne inkluzije Trogir i zahvalni ljudima iz Grada Trogira i Udruge TOMS, partnerima na projektu koji su imali sluha za njihove potrebe.

image

Vježbanje u prostoru Centra socijalne inkluzije

Jakov Prkic/Cropix

Projekt je realiziran u sklopu poziva “Unaprjeđenje postojećih i širenje usluga izvaninstitucionalne skrbi na području odabranih urbanih aglomeracija/područja Osijek, Pula, Rijeka, Slavonski Brod, Split, Zadar i Zagreb”, a financiran je sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014 – 2020”.

Grad Trogir je u srpnju 2021. potpisao ugovor o dodjeli 1.999.016,71 kuna za unaprjeđenje i razvoj izvaninstitucionalnih socijalnih usluga kroz osnivanje Centra za socijalnu inkluziju Trogir. Partner u projektu, koji je trajao je 18 mjeseci, bila im je Udruga tjelesnih invalida TOMS.

- Ovo je hvalevrijedan projekt, u cijelosti je financiran iz europskih fondova kroz ITU mehanizam aglomeracije Split. Stariji sugrađani dobili su vrijednu pomoć, i medicinsku skrb i vrtić za starije gdje se moglo boraviti, koristiti usluge fizioterapeuta, medicinske usluge, vježbati, družiti se...To je nešto što treba poticati dalje. Fali ovakvih projekata, da je prostor i veći, bilo bi sve popunjeno – kazao nam je Ante Bilić, trogirski gradonačelnik.

Dodaje kako nastavljaju s takvim i sličnim projektima i korištenjem fondova Europske unije.

-U povlačenju sredstava i za ovaj, ali i ostale infrastrukturne projekte jako puno smo napravili za grad, od uređenja kino dvorane, koja je pri kraju, šetnice Brigi - Lokvice, dječjeg vrtića u Planom, reciklažnog dvorišta i zbrinjavanja otpada, solarnih elektrana.. Koristimo sve mehanizme da Trogir napravimo modernim europskim gradom – ističe gradonačelnik Bilić.

image

Fizioterapeutica Tonka Knežević, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Ruža Kovačević-Bilić, gradonačelnik Ante Bilić, korisnica Jadranka Buble, predsjednik udruge TOMS Ivica Bašić i korisnica Dunja Kostović

Jakov Prkic/Cropix

Uz njega o svemu što su realizirali kroz Centar socijalne inkluzije Trogir razgovarali smo i s Ružom Kovačević-Bilić, pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Ivicom Bašićem, predsjednikom Udruge TOMS i Sinišom Turkovićem, voditeljem projekta.

-Tri su glavne aktivnosti projekta te je, uz djelovanje dnevnog boravka ili kako smo ga od milja zvali vrtića za odrasle, mobilnih timova i pomoći u kući za starije sugrađane, jedna od ključnih aktivnosti projekta bila i adaptacija gradskog stana za smještaj dvoje beskućnika – istaknula je Ruža Kovačević-Bilić.

Siniša Turković informira kako je preko 100 korisnika obuhvaćeno kroz projekt u svim aktivnostima, a planovi su prebačeni 300 posto.

- Projekt je pokazao kako u Trogiru, kao i drugdje postoji velika potreba za socijalnim uslugama – ističe Turković.

Uz voditelja projekta angažirano je i 11 djelatnika. To su voditelj Centra, voditelj dnevnih aktivnosti, dva fizioterapeuta od kojih je jedan radio u Centru, drugi pružao fizikalnu terapiju u kućama, potom četiri osobe za pomoć u kući, dva njegovatelja i vozač.

Tako je osobama starijima od 65 godina, od kojih je dio njih s invaliditetom, svakim radnim danom od 8-16 h pružen dnevni boravak u poticajnom i sigurnom okruženju, uz osiguran prijevoz za sve korisnike i topli obrok za socijalno ugrožene. Obroci su im dnevno dostavljani iz Leptira, socijalnog poduzeća Udruge TOMS.

-Time je olakšana situacija u onim obiteljima koje teže povezuju poslovne i obiteljske obveze prema svojim roditeljima. Tako je dobro došlo da ovdje imaju dnevne aktivnosti i njegu – kazala je Ruža Kovačević-Bilić.

image

Stan za beskućnike

Grad Trogir/

Naši sugovornici naglašavaju i kako im je posebni izazov bio pružiti novi dom dvjema osobama, koje su bile socijalni slučajevi. Stan u Ribarskoj ulici za njih je adaptiran u prosincu, opremljen namještajem i kućanskim potrepštinama. U stan je ukupno utrošena 71.000 eura te je projekt okončao useljenjem dvoje korisnika. Ne žive zajedno tako da je stan prilagođen njihovim potrebama.

image

U okviru projekta adaptiran je stan za dvoje beskućnika

Grad Trogir

Ali iako je projekt završen, Centar socijalne inkluzije Trogir i dalje ima svoju svrhu.

- Neke aktivnosti projekta su zadržane i nakon njegova završetka jer smo smatrali da je šteta da naši sugrađani gube mogućnosti koje su ovdje imali. Smatramo kako neki oblik treba održati kako bi građani mogli koristiti barem dio usluga i zadržali kontakt. Održivost projekta osigurana je kroz financiranje najma prostora dnevnog boravka kako bi se nastavilo sa fizikalnim terapijama, kao i financiranje mobilnog tima za njegu i pomoć u kući, što se pokazalo najkorisnijim socijalnim uslugama koje možemo pružiti našim starijim sugrađanima, a financirane su iz gradskog proračuna do prijave na neke nove natječaje iz EU fondova – kazuje Ruža Kovačevi-Bilić i naglašava kako prostor žele zadržati kao mjesto okupljanja starijih sugrađana.

image

Stan je adaptiran

Grad Trogir/

- Imamo jako dobru suradnju s Gradom, pomaže nam u našim aktivnostima i prostorom i financijski. Nastavljamo suradnju dalje - ističe Ivica Bašić. Funkciju predsjednika Udruge tjelesnih invalida TOMS obavlja volonterski, a predsjednik je i Hrvatskog saveza udruga cerebralne i dječje paralize.

TOMS ima oko 300 članova različitih dijagnoza, te 80-tak zaposlenih, među kojima je, kako naglašava Bašić, i jako dobar tim koji piše europske projekte. Na terapiji mjesečno imaju oko 300 djece. Od aktivnosti udruge izdvaja i terapijsko jahanje na koje dolaze djeca s područja cijele Dalmacije. Ova udruga inače djeluje na području Trogira, Okruga, Marine i Segeta, a prva slova tih općina čini njezin naziv.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:52