MAKARSKI PREMIS

‘Zahvaljujući EU fondovima prihode od prodaje i izvoza povećali smo za 30 posto‘

Tvrtka Premis sada priprema projekt na poziv ‘Vaučeri za digitalizaciju‘ koji planiraju prijaviti u studenome

Zoran Premeru

 Ivo Ravlic/Cropix

Makarska tvornica sladoleda Premis koja s poslovanjem napreduje iz godine u godinu, već je par puta bila na stranicama naše novine, a zbog uspješnog rada, rasta i novina, zaslužuje biti primjer u cijeloj Hrvatskoj i šire. Vrijedno je podsjetiti da tvornicu vode tri brata - Silvio, Toni i Zoran Premeru koji su posao preuzeli od svog oca Mira Premerua koji je sladoled počeo proizvoditi još 1992. godine u podrumu svoje obiteljske kuće u Makarskoj.

Iz godine u godinu mali pogon iz kućnog prostora od 100 kvadrata prerastao je u tvornicu od oko 2000 kvadrata. Premis sladoledi se godinama prodaju diljem cijele Hrvatske i u inozemstvu, a izvoz se stalno proširuje, dok se konkurentnost jača kroz ulaganje u proizvodne kapacitete tvornice. Kako kazuje komercijalni direktor Premisa Zoran Premeru, kao proaktivna tvrtka učestalo prate sve mogućnosti koje mogu olakšati postizanje strateških ciljeva tvrtke, stoga je okretanje prilikama koje nude EU fondovi bio logičan korak.

image

Zoran Premeru ispred novootvorene sladoledarnice

Ivo Ravlic/Cropix

- Projekt jačanja konkurentnosti kroz ulaganje u proizvodne kapacitete, prijavljen je u okviru javnog poziva Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta MSP-ova, a prijavili smo se s ciljem rješavanja nedostatka proizvodnih i skladišnih kapaciteta kako bi se zadovoljila sve veća potražnja za ugostiteljskim, obiteljskim i konfekcijskim sladoledima i njihovim preljevima na tržištu. Tako smo kroz realizaciju ovog projekta nabavili novu opremu, odnosno strojeve s ciljem kreiranja nove proizvodne linije za jedinstveni proizvod na tržištu - kadice u koje se stavlja sladoled od 5 litara. Cilj ovog projekta je povećanje kapaciteta proizvodnje i skladištenja novih proizvoda, razvoj novih proizvoda kroz uvođenje inovacija i ulaganje u poboljšanje uvjeta rada u tvrtki te učestalo obrazovanje zaposlenika – kazao je Premeru.

Prvi EU projekt ‘‘Sladoledna premija iz Premisa‘‘

Inače, projekt jačanja konkurentnosti kroz ulaganje u proizvodne kapacitete, nije prvi EU projekt tvrtke Premis. Njihov prvi EU projekt bio je ‘‘Sladoledna premija iz Premisa‘‘ koji se financirao iz E-implusa, ukupne vrijednosti 68.296,36 eura od čega su bespovratna sredstva iznosila 50% i kojim su modernizirali i opremili postojeće jedinice, usavršili djelatnike za proizvodnju postojećih i novih proizvoda, sudjelovali na sajmovima i financirali slične aktivnosti.

image

Zoran Premeru u novootvorenoj sladoledarnici

Ivo Ravlic/Cropix

Tu su još dva projekta sufinancirana iz Europskog fonda za regionalni razvoj i jedan projekt financiran iz NPOO-a. Projekt ‘‘Premis sladoledi na EU tržištu‘‘ ukupne je vrijednosti 285.350,88 kuna, dok bespovratna sredstva iznose 84% od tog iznosa. Projektom je poboljšan razvoj i rast tvrtke Premis na stranim tržištima te je ojačana sposobnost poslovanja u inozemstvu kroz nastupe na međunarodnim sajmovima.

Nadalje, tu je projekt ‘‘Jačanje konkurentnosti tvrtke Premis uz modernizaciju: Klikom do sladoleda“, ukupne vrijednosti 21.715,76 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 65% od toga iznosa. Ovim projektom unaprijeđeni su poslovni procesi tvrtke unutar svih odjela, nabavljen je novi hardware i software čime je naposljetku ojačana tržišna pozicija te je poboljšana učinkovitost poslovanja primjenom IKT-a. -Projekt koji je posljednji odobren iz NPOO-a i koji je trenutno u provedbi je ‘‘DigitALL Premis‘‘ ukupne vrijednosti 78.189,60 eura, od čega bespovratna sredstva iznose 60% od iznosa.

- Projektom planiramo uvesti nova digitalna rješenja u poslovanje društva kroz ulaganja u suvremene digitalne alate i opremu koji će unaprijediti poslovne procese u svim odjelima te poboljšati digitalne vještine tvrtke na svim razinama – kazao je Premeru.

Nabavili i volumetrijsku punilicu za doziranje i prelijevanje sladoleda od 5 litara

Tako je tvrtka Premis prijavom za bespovratna sredstva EU kroz projekt Jačanja konkurentnosti kroz ulaganja u proizvodne kapacitete tvrtke Premis, od travnja 2019. godine do travnja 2022. godine, ostvarila potporu od 146.613,33 eura, dok je ukupna vrijednost projekta 390.966,53 eura.

image

Zoran Premeru u novootvorenoj sladoledarnici

Ivo Ravlic/Cropix

Sudjelovanje tvrtke Premis kao prijavitelja na ovom projektu iznosilo je 244.353,20 eura, i to su financirali vlastitim sredstvima. Da bi se povećali proizvodni i skladišni kapaciteti i ostvarili uvjeti za proizvodnju, a shodno tomu i uvođenje novog atraktivnog proizvoda na tržište, društvo je kroz ovaj projekt uložilo u materijalnu imovinu u vidu novih strojeva i opreme.

- Ulaganje u rashladnu komoru u minus režimu rješava trenutni problem nedostatka rashladnog prostora te je društvu bilo neophodno za povećanje proizvodnje, za uvođenje novih skupina proizvoda i za povećanje broja okusa postojećih proizvoda. Nabavljene su tri nove šok komore kako bi se šokirali svi proizvodi koji izlaze s proizvodnih linija. Novi pasterizator kapaciteta 600 litara za pasterizaciju sladoleda kojim se povećava kapacitet proizvodnje za 600 litara na sat. Nadalje, kontinuirani freezer 800/2 koji je bio neophodan zbog povećanja kapaciteta proizvodnje i zbog mogućnosti punjenja dva okusa sladoleda odjednom u isto pakiranje na način da se pune dva okusa po 400 litara svaki što ukupno čini 800 litara po satu. Ovaj stroj je uz CNC stroj i volumetrijsku punilicu bio dio nove linije za punjenje. Nabavljena je CNC punilica koja omogućava da gotov sladoled izgleda kao da ga ugostitelj proizvodi sam. Ista omogućava izradu raznih oblika sladoleda te je zaslužna za rast društva u posljednjih nekoliko godina, jer se njenim uvođenjem u proizvodnu liniju društvo diverzificira na tržištu od ostalih proizvođača – kazao je Premeru dodavši da je nabavljena i volumetrijska punilica koja služi za doziranje i prelijevanje sladoleda od 5 litara.

Kombinirka za sladoled se sastoji od miješalice i pasterizatora i to je ključni stroj za razvijanje novih proizvoda i okusa. Kartonirka je poluautomatski stroj za sastavljanje kartonskih kutija koji uvelike ubrzava i olakšava pakiranje gotovog proizvoda u transportnu kartonsku ambalažu. Stroj formira i pričvršćuje kartonsku kutiju na površni stroja.

Ormar za sladoled u minus režimu i blast chiller su također nabavljeni za povećanje proizvodnje. Osim toga, ugrađena je klimatizacija proizvodnog pogona. Uz sve to, sredstva su im odobrena i za nastup na sajmovima čime su učvrstili svoju poziciju na nacionalnom tržištu, s obzirom da su dobili priliku sve inovacije koje su kreirane na projektu, predstaviti potencijalnim potrošačima. U konačnici zaposlilo se i educiralo novih devet zaposlenika na način da su razvili nove kompetencije, prijeko potrebne tvrtki, a osobito za rad na ovim specifičnim strojevima.

Prihodi od prodaje i izvoza povećani za 30%

Kako kazuje Premeru, učinak ovog projekta se ponajprije ogleda u investicijskom ulaganju kroz povećanje proizvodnih i skladišnih kapaciteta koji su rezultirali povećanjem prihoda od prodaje za više od 30% i povećanjem prihoda od izvoza za više od 30%.

Uz to, proširile su se postojeće poslovne jedinice za 150 tisuća litara godišnje, diversificirala se proizvodnja poslovne jedinice na Carapine proizvode i kadice od 5 litara koje dotična poslovna jedinica prethodno nije proizvodila i ostvarila se dodatna vrijednost društva učinkovitim pozicioniranjem na tržištu HoReCa segmenta i postigao udio od 30% u Hrvatskoj te omogućio rast prihoda od prodaje za više od 30%.

image

Braća Toni i Zoran Premeru u novootvorenoj sladoledarnici

Ivo Ravlic/Cropix

Osim rasta prihoda od izvoza za više od 30%, ostvarili su se uvjeti za uvođenje novih proizvoda na tržište s dosadašnjih 160 vrsta sladoleda na 200 vrsta.

- Sva naša dosadašnja ulaganja u inovativne projekte, koje je naposljetku prepoznala i Europska unijela, doprinijela su razvoju još unikatnijih proizvoda, proizvedenih od najkvalitetnijih sirovina koji su dostupni u 10 država. Postali smo jedan od najpoželjnijih partnera u sladolednoj industriji u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Formiranjem nove proizvodne linije i nabavljanjem ostalih strojeva za proizvodnju na trenutnim uskim grlima, povećao se kapacitet proizvodnje s tadašnjih 300 tisuća litara na 450 tisuća litara godišnje, odnosno s 2000 litara sladoleda po satu na trenutnih 2800 litara. Zajedno, uz povećanje proizvodnje, realizacijom ovog projekta društvo je dobilo jedinstven Carapine proizvod, spoj starog zanatskog sladoleda predstavljen na moderan način – pojašnjava Premeru dodavši da je realizacijom ovog projekta Premis je modernizirao svoj proizvodni pogon, sudjelovali smo na sajmovima te su omogućena usavršavanja djelatnika. - Svim tim aktivnostima dosegnuli smo veću razvojnu stepenicu društva, osobito u kontekstu proizvodnih kapaciteta. Društvo smo koje kontinuirano ulaže u rast i razvoj, osobito u stvaranje novih proizvoda koji su prilagođeni našim klijentima i zahvaljujući kojima smo u konačnici postigli tržišnu prepoznatljivost. Projektom jačanja konkurentnosti Premis je ojačao poziciju na domaćem i inozemnom tržištu kroz povećanje tržišnih udjela, prihoda od prodaje, proizvodnih kapaciteta i,na koncu, novih zapošljavanja.

Svim kupcima pružaju usluge savjetovanja i edukacije djelatnika

- Zaposleno je devet novih djelatnika koji su usavršeni za rad na CNC proizvodu kao i drugim nabavljenim strojevima i opremi. U međuvremenu u našoj tvornici razvili smo edukativni program te prilagodili prostorije isključivo za ovu namjenu te svim kupcima pružamo usluge savjetovanja i edukacije njihovih djelatnika. Smatramo vrlo važnim da naši klijenti imaju educirane djelatnike koji izlažu i prodaju sladolede na profesionalan način.

Jako smo zadovoljni i svakom novom projektu pristupamo jako ozbiljno i odgovorno s obzirom da se ipak radi o bespovratnim sredstvima. Stoga je i svaka uspješna realizacija takvog projekta veliki uspjeh za sve koji su sudjelovali u njegovoj realizaciji.

Prijava projekta na EU natječaj ima svoja pravila i specifičnosti, kao i njegova provedba. Konkretno, što se ovog projekta tiče, koristili smo usluge konzultantske tvrtke, dok nam je kod ostalih EU projekata aplikaciju na natječaje obavljala Makarska razvojna agencija MARA. Što se tiče tehničkih komponenti, odnosno definiranja strojeva, opreme te procesa rada i proizvodnje, naš stručni tim pomno planira te priprema aktivnosti i projekte, sukladno strategiji tvrtke jer točno znamo što želimo nabaviti i koje ciljeve želimo postići projektom. Možemo reći da je dobitna kombinacija u sinergiji kvalitetne agencije ili konzultanta koji imaju iskustvo kod prijave EU projekata i nas kao prijavitelja - budućeg korisnika sa svojim stručnim timom koji učestalo radi na unapređenju poslovanja i tržišnim inovacijama – kazao je Premeru.

Inače, tvrtka Premis sada priprema projekt na poziv ‘‘Vaučeri za digitalizaciju“ koji planiraju prijaviti u studenome.

- Otvorili smo i svoj prvi Ice Cream Shop u centru našeg rodnog grada Makarske i već nakon par dana se dogodio boom. Cilj nam je bio napraviti nešto novo i zanimljivo te na taj način približiti ljudima cijeli koncept tvrtke Premis - Potpuno drukčiji! Valja naglasiti da Ice Cream Shop by Premis u svojoj ponudi osim Premium sladoleda ima i ‘‘Ice Cream burger‘‘ za kojim je potražnja svakim danom sve veća. Također, jedni smo od rijetkih koji u svojoj ponudi imaju gluten free sladoled i gluten free kornete, koji se posebnom hvataljkom serviraju posjetiteljima našeg shopa. U planu nam je otvoriti naš Ice Cream Shop i u drugim hrvatskim gradovima te na taj način dati priliku svima da uživaju u najboljem sladoledu na svijetu i okolici. Započeli smo izgradnju Logističko distributivnog centra u Zadvarju koji bi trebao od iduće sezone opskrbljivati čitavu Dalmaciju našim sladoledima. Centar će biti opremljen modernim sustavom pokretnih regala te naprednih digitalnih rješenja u svrhu što brže i točnije isporuke. Investiciju ćemo pokriti uz pomoć subvencioniranih kredita Splitsko-dalmatinske županije te uz potporu Zakona o poticanju ulaganja - kazao je Premeru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:37