POČINJU RADOVI

‘Zakopane‘ iz mrtvih otkopava projekt Centra kompetencije Ars Mechanica: Financira se sredstvima EU fondova u Šibeniku

Jedini centar za strojarstvo na području od Dubrovnika do Šibenika nastaje u krilu šibenske Industrijsko obrtničke škole

U okviru projekta u Industrijsko obrtničkoj školi u petak je održan Sajam poslodavaca

 Niksa Stipanicev/Cropix

Jedini centar za strojarstvo na području od Dubrovnika do Šibenika, Regionalni centar kompetentnosti (RCK) u strojarstvu Ars Mechanica nastaje u krilu šibenske Industrijsko obrtničke škole kojoj je osnivač Šibensko-kninska županija, a financira se sredstvima dvaju europskih fondova u jednakom iznosu nešto većem od 30 milijuna kuna.

U okviru Operativnog programa "Konkurentnost i kohezija" iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira se građevinski dio centra i opremanje 11 radionica i praktikuma povezanih sa strojarskim disciplinama iz područja auto mehanike, računajući i brodomehaniku.

image

Industrijsko obrtnicka škola

Niksa Stipanicev/Cropix

Budući Centar, sedmi u oblasti strojarstva od ukupno 25 koliko ih je u zemlji namijenjen je nadogradnji u struci, specijalizaciji, obrazovanju odraslih bez kvalifikacija u suradnji s HZZO-om, povećanju kompetencija školskih radionica radi što boljih uvjeta učenika za praksu, te osposobljavanje nastavnika stručnih predmeta za tri županije: Dubrovačko-neretvansku, Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku, ističe školski ravnatelj Zoran Živković. Centar će sadržavati i konferencijsku dvoranu za održavanje seminara, a predviđena je i organizacija izložaba tehničke i strojarske tematike, sve u svrhu promocije strukovnih zanimanja po uzoru na centre izvrsnosti u razvijenim europskim zemljama.

Vodič za početnike: 10 pitanja i odgovora o EU fondovima koji nam poboljšavaju kvalitetu života

image

Zoran Živković, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole

Niksa Stipanicev/Cropix/

Drugih 30-tak milijuna kuna namirit će se iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali", iz čega će se među ostalim, finacirati Uspostava organizacije rada i razvoja RCK, izrada raznih priručnika, zasnivanje suradnje s centrima u Austriji i Finskoj, stručno usavršavanje o organizaciji i vođenju takvih centara u Finskoj, te čitav niz aktivnosti vezanih uz izradu kurikuluma za izborne predmete, jačanje kompetencija mentora i naposljetku, promocija strukovnih zanimanja i rada RCK.

image

Industrijsko obrtnicka škola

Niksa Stipanicev/Cropix

Aktivnosti u oba smjera odvijat će se usporedo, a Centar treba zaživjeti do kraja naredne godine. Od tada, Centar će se potom pet godina sufinancirati sredstvima Županije, nakon čega treba postati samododrživom institucijom, napominje Živković.

Epidemija koronavirusa usporila je provedbu, a s obzirom na tržišne poremećaje i poskupljene građevinskog materijala i radova, ponuda je premašila projektni okvir za četiri milijuna kuna, no to će za svoj strateški projekt nadoknaditi Županija. Također, bili su prisiljeni odustati od dijela opreme, no to neće bitno umanjiti ukupnu kvalitetu sadržaja budućega Centra, tvrdi Živković.

- Ovog tjedna bit će upriličeno svečano potpisivanje ugovora s izvođačem radova. Zasad ću reći jedino da je posao dobila tvrtka iz Šibenika, što mi je posebno drago – kaže Zoran Živković, ravnatelj Industrijsko obrtničke škole za koju se i prije čulo izvan granica županije.

image

U okviru projekta u Industrijsko obrtničkoj školi u petak je održan Sajam poslodavaca

Niksa Stipanicev/Cropix

S obzirom na to da raspolažu s najbolje opremljenim radionicama, Industrijsko obrtnička škola 2019. već i jest centar kompetencije, prema ocjeni resornoga ministarstva, koje ju je 2019. godine, kada su započeli raditi na projektu, proglasilo najboljom strukovnom školom u zemlji. Interes su pokazali i gospodarski subjekti, 12 renomiranih tvrtki koje su partneri u projektu iz svakog strukovnog područja budućeg centra.

image

U okviru projekta u Industrijsko obrtničkoj školi u petak je održan Sajam poslodavaca

Niksa Stipanicev/Cropix

U suradnji sa školom, čiji su nastavnici do u detalje razradili koncepcije radionica svojih struka, programe za apliciranje na EU fondove napisala je Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, pored Županije kao osnivača škole, jedan od glavnih partnera na ovom projektu koji će značajno unaprijediti šibensko i regionalno strukovno školstvo.

image

Nesuđeni je Importane centar Gradsko vijeće Industrijskoj školi dodijelilo na 60-godišnje korištenje

Niksa Stipanicev/Cropix
image

Zapušteni pothodnik tzv. Importane centra dobit će novu namjenu

Niksa Stipanicev/Cropix

Manje važno za strukovno školstvo, no svakako od značaja za gradsku upravu i građane jest što će sjedište budućeg Centra kompetentnosti biti u adaptiranom prostoru tzv. šibenskog Importanea kod Željezničkog kolodvora, zapuštenog, sablasnog pothodnika nastalog prije 15-ak godina koji nikad nije zaživio u namjeni da se na njegovu razmjerno velikom prostoru smjesti 20-ak poslovnih prostora.

image

Sjedište budućeg Centra kompetentnosti bit će u sada zapuštenom prostoru tzv. šibenskog Importanea

Niksa Stipanicev/Cropix

Taj kompleks u narodu je već s podsmijehom nazvan "Zakopane" i sada ga, svima na zadovoljstvo, iz mrtvih otkapa projekt Centra kompetencije u strojarstvu. Nesuđeni je importane Gradsko vijeće Industrijskoj školi dodijelilo na 60-godišnje korištenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:45