Izbori

Glas poduzetnika objavio popis 30 poduzetnika koji se nalaze na izbornim listama

Među njima je Domovinski pokret, koalicija Pametno/Fokus/Strip, Most, koalicija Dosta pljačke Narodna stranka-Reformisti, NL- Marina Škibole i Unija Kvarnera
Zoran Milanović s Udrugom Glas poduzetnika
 Predsjednik.hr

Udruga Glas poduzetnika (UGP) objavila je danas popis od 30 poduzetnika koji se nalaze na izbornim listama stranaka i koalicija koje su u potpunosti podržale zahtjeve te udruge prema Vladi.

Među njima je Domovinski pokret, koalicija Pametno/Fokus/Strip, Most, koalicija Dosta pljačke (Živi zid i Stranka Ivana Pernara), Narodna stranka-Reformisti, NL- Marina Škibole i Unija Kvarnera.

Kako kažu u vodstvo UGP-a, te stranke i koalicije su u cijelosti potpisale tzv. Zalog UGP-a, njihovih šest zahtjeva upućenih Vladi, dok su ga Možemo, SDP, IDS i HNS podržali djelomično, a HDZ i BM 365 uopće nisu odgovorili.

„Danas možemo reći da postoje tri jaka 'bloka' u hrvatskoj politici, HDZ, SDP i 'Koalicije koje su potpisale Zalog UGP-u'“, poručili su UGP-ovci uz objavu imena poduzetnika na listama. Popratili su to i komentarom kako su se „konačno i poduzetnici, članovi UGP-a, odlučili aktivirati i pokušati donijeti promjenu u smjeru Hrvatske 2.0 kroz djelovanje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u interesu svih građana Hrvatske“.

Naravno, osim članova Udruge Glas poduzetnika, ima i drugih poduzetnika na kandidacijskim listama, ali njihova imena nisu naveli.

Na popisu je sedam članova UGP-a na listi Domovinskog pokreta (među njima i Mario Radić, suvlasnik Pevexa), 13 s liste Fokus/Pametno/Strip (primjerice, Davor Huić te Marijana Puljak), četiri na listi Dosta Pljačke, tri Mosta, te po jedan na listi Narodna stranka-reformisti, NL Marina Škibole i Unija Kvarnera.

Zahtjevi UGP-a tiču se reformi koje treba provesti za ono što oni opisuju kao Hrvatska 2.0, a prva na listi je porezna reforma koja uključuje minimalno obračunavanje PDV-a po naplati za sve tvrtke, potom postepeno smanjenje stope PDV-a na 20 posto, smanjenje poreznih stopa na dohodak te povećanje neoporezivog dijela dohotka na 5000 kuna, ukidanje poreza na reinvestiranu dobit, trajno ukidanje akontacije poreza na dobit, trajno ukidanje minimalne direktorske osnovice za plaću, ukidanje parafiskalnih nameta, uključujući obvezne članarine u komorama i zajednicama, te ukidanje plaćanja paušala na vodu i struju uz vraćanje na načelo plaćanje po potrošnji.

Među zahtjevima je i uvođenje zakonske obveze potpune javne transparentnosti svih prihoda i rashoda svih tijela javne uprave i lokalne samouprave te javnih tvrtki, reformski zahvati na rashodovnoj strani proračuna, povećanje efikasnosti, depolitizacija i neovisnost pravosuđa te redefiniranje uloge Državnog inspektorata kao savjetodavnog i nadzornog tijela, a ne represivnog aparata države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:54