Savršena samoizolacija

'Hrvatska nije party nego nautička destinacija'

'Charter treba promovirati kao najsigurniji vid odmora', istaknuo je predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK
 Jadran Babić / CROPIX

Na prijedlog Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK, a u suradnji s Turističkom zajednicom Šibensko-kninske županije, županijskim kriznim stožerom, Zavodom za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije i Domom zdravlja Šibenik organiziran je punkt za testiranje turista, a isto je zatraženo i za TZ Zadarske županije.

- Gostima koji su unatoč svemu došli ili tek žele doći, a njihove matične zemlje im uvjetuju testiranje po povratku, moramo omogućiti efikasno i jeftino testiranje na koronavirus - istaknuo je Paško Klisović, predsjednik Udruženja pružatelja usluga smještaja na plovilima – charter HGK dodavši kako ni gosti nisu sretni s razvojem situacije i stavljanjem Hrvatske, odnosno nekih njenih županija na crvene liste. Njihov je generalni komentar, poručio je Klisović da su ovdje u Hrvatskoj sigurniji nego doma ili na poslu, a uz to i uživaju.

U prvi plan se stavlja par izdvojenih mikrožarista (klubovi i vrlo mlada populacija), dok nautička sezona prolazi u savršenoj samoizolaciji za sve goste (većinom obitelji, parove i stariju populaciju s višom dnevnom potrošnjom).

- Stalno ponavljamo ono što već svi znaju. Nautika i charter daleko su najsigurniji vid odmora. Charter gosti iz vlastitog automobila idu direktno na brodove gdje u svom intimnom okruženju ostaju sedam ili više dana, ne odlaze ni na kakva party događanja nego samo u marine i restorane u kojima sad ionako više neće biti gužve - poručuje Klisović i dodaje kako charter osim toga ima i vlastiti protokol prijema gostiju i primopredaje brodova koji jamči visoku razinu sigurnosti. Marine također imaju svoje protokole koji su dodatna sigurnost.

Iz Udruženja poručuju kako još uvijek imaju velik broj rezerviranih aranžamana koji nisu otkazani i boje se da će zbog rizičnih masovnih turističkih sadržaja, koji traju znatno kraće nego charter sezona i čiji gosti prosječno troše trećinu prosječne potrošnje charter gostiju, žrtvovati doslovno pola charter sezone. - Izgubili smo cijelu predsezonu, ne možemo si priuštiti i gubitak posezone - poručio je Klisović i dodao da, ako se ništa ne napravi, nećemo izgubiti samo posezonu, već i dio charter tvrtki, odnosno radna mjesta direktno ili indirektno vezana za njih.

S obzirom na sve to, iz Udruženja poručuju kako je potrebno hitno uvesti i provesti mjere kojima se broj dnevno zaraženih može svesti barem na brojke od prije mjesec dana, osigurati što više punkteva za brza i povoljna testiranja gostiju kojima je to uvjet za povratak u matičnu državu. Također ističu da moramo diplomatski i marketinški promovirati nautički turizam kao specifičan vid odmora koji je po svim elementima trenutno najsigurniji oblik turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:59