UTJECAJ NA POLJOPRIVREDU

Pandemija je donijela gubitke, ali i promijenila preferencije potrošača

Tijekom prvog vala pandemije europski su poljoprivrednici pretrpjeli značajne ekonomske gubitke kao rezultat prekida opskrbnog lanca

Povećan je interes za online i praktičnu kupnju te zdravije proizvode

 Zeljko Hajdinjak/Cropix

Lanac opskrbe poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u EU pokazao je visok stupanj otpornosti tijekom pandemije. Vrijednost proizvodnje poljoprivredne industrije u 2020. godini pala je za samo 1,4 posto u odnosu na 2019., a u usporedbi s prosjekom od 2015. do 2019. porasla je za 2,9 posto.

To su podaci studije Europskog parlamenta koja pruža preliminarnu, početnu, analizu utjecaja covida-19 na europsku poljoprivredu i lanac opskrbe poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u svjetlu odgovora koje su poduzeli EU i njegove države članice kako bi ublažili učinke pandemije.

Naime, pad razine proizvodnje hrane i pića (-9 posto tijekom drugog tromjesečja u odnosu na 2019.) rezultirao je nižim prihodima poljoprivrednih gospodarstava (-7,9 posto u odnosu na 2019., što odgovara 7,1 milijardi eura). Zatvaranjem kafića i restorana posebno je pogođen sektor usluživanja hrane (60 do 90 posto procijenjenih gubitaka u odnosu na 2019.). S druge strane, maloprodaja je porasla, a online prodaja hrane zabilježila je najveći rast tijekom prvih mjeseci pandemije.

Politike nabave

Prvi izazovi s kojima se lanac opskrbe poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u EU morao suočiti odnosili su se na povećanu potražnju za hranom zbog panične kupnje potrošača, nedostatak radne snage uzrokovane ograničenjima kretanja, kašnjenja u isporuci hrane, sirovina i ostalih poljoprivredno-prehrambenih inputa te usporavanje proizvodnje hrane zbog izbijanja virusa u prerađivačkim pogonima.

Tijekom prvog vala pandemije europski su poljoprivrednici pretrpjeli značajne ekonomske gubitke kao rezultat prekida opskrbnog lanca i/ili zatvaranja određenih trgovačkih kanala.

Sektor usluga prehrane bio je ozbiljno pogođen covidom-19: restorani, menze i kafići stalno su bili na meti nacionalnih ograničenja kad je riječ o njihovu funkcioniranju. Iako je trgovcima na malo hranom općenito bilo dopušteno da ostanu otvoreni tijekom pandemije, njihovi su se tradicionalni maloprodajni poslovni modeli sve više preusmjeravali na e-trgovinu i/ili provodili lokalne politike nabave.

Konačno, pandemija je značajno utjecala na preferencije potrošača koji su pokazali povećani interes za online i praktičnu kupnju te zdravije proizvode. Međutim, za skupine s niskim dohotkom cijena je postala ključna odrednica izbora hrane tijekom pandemije, često na štetu zdravijeg izbora.

Sveukupno, studija pokazuje da je, unatoč pandemiji, poljoprivredno-prehrambeni sektor EU imao relativno dobre rezultate u 2020. s proizvodnjom, cijenama hrane i razinom trgovine koji su ostali stabilni u većini sektora.

Lokalna tržišta

Sunčana Glavak, zastupnica Europskog parlamenta iz redova HDZ-a, kaže da se pandemija koronavirusa za hrvatsku poljoprivredu pokazala kao prilika za repozicioniranje na domaćem tržištu jer su nas zatvaranje granica i mjere usmjerili prema domaćim proizvođačima u našem susjedstvu, što je jedna od rijetkih dobrih posljedica pandemije.

- Poljoprivrednici su pokazali iznimnu prilagodljivost u novoj situaciji, a tome je zasigurno pridonio i neočekivani val digitalizacije kao odgovor na mjere zatvaranja. Vrlo brzo su pokrenute grupe na društvenim mrežama, digitalne tržnice, organizirane su dostave te je stvoren novi model izravne interakcije između proizvođača i potrošača. U 2020., godini koju je obilježio pandemijski šok, vrijednost poljoprivredne proizvodnje rasla je za čak 7 posto, uz smanjenje vanjskotrgovinskog deficita u poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima od 30 posto. Trend je jasno vidljiv: iznova se usmjeravamo prema domaćim provjerenim proizvođačima i kvalitetnim proizvodima hrvatske proizvodnje. Danas je hrvatska poljoprivreda konkurentnija nego prije dvije godine - kaže Glavak. Slično se, naime, događalo u cijeloj EU.

Tonino Picula: "Mnogi su pretrpjeli značajne gubitke"

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Tonino Picula (SDP) o vinarskom je sektoru, koji je bio pod specifičnim pritiskom gubitaka zbog zatvaranja i slabije posjećenosti hotelijerskog i ugostiteljskog sektora, lani i pisao Europskoj komisiji.

- Poljoprivreda je bila pod velikim iskušenjima u Hrvatskoj i EU. Mnoga su poljoprivredna gospodarstva pretrpjela značajne ekonomske gubitke kao rezultat prekida opskrbnog lanca, zatvaranja specifičnih trgovačkih kanala ili zbog nemogućnosti prodaje svojih proizvoda - ističe Picula.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:22