KONFERENCIJA

Prijedlozi 180 građana podudarni su s rezolucijama Parlamenta Europske unije

Tako je primjerice u zaštiti bioraznolikosti, uzgoju životinja, upravljanju šumama, promicanju obnovljivih i čistih izvora energije

Zagrepčanka Mateja Lisak sudjelovala je na Konferenciji

 Ranko Šuvar/Cropix

Europski građani okupljeni na panelu Konferencije o budućnosti Europe u Varšavi 11. siječnja dali su preporuke za razvoj politke EU u području zdravstva, zaštite okoliša i borbe protiv klimatskih promjena koje su na tragu aktualnih politika i strategija Europske unije, posebno Zelenog plana.

Rješenja koja je skupina od oko 180 građana predložila uvelike su podudarna s rezolucijama Europskog parlamenta, primjerice u zaštiti bioraznolikosti, uzgoju životinja, upravljanju šumama, promicanju obnovljivih i čistih izvora energije, prenosi Hina.

No, prijedlozi građana s panela o zdravlju, klimatskim promjenama i okolišu u Varšavi, kao i onog o europskoj demokraciji održanog u prosincu u Firenci, u dijelovima su ambiciozniji te zadiru u pitanja nadležnosti o kojima je EU prisiljen tražiti kompromise među članicama i političkim grupacijama.

Dok liberal Guy Verhofstadt, supredsjedatelj Konferencije u ime Europskog parlamenta, smatra da preporuke građana obvezuju EU te da postoje "veliki izgledi" da će se ispoštivati, poljski europarlamentarac Zdzislaw Krasnodebski mnogo suzdržanije kaže da je svakako pozitivno "uključiti građane", no i da u Europi ima "različitih društava i mišljenja".

Regulacija tržišta

Krasnodebski, član vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda (PiS) i desnog kluba zastupnika Europskih konzervativaca i reformista, ocjenjuje da su u doprinosima Konferenciji angažiraniji građani koji su skloni snažnijoj integraciji Unije. On ovaj proces vidi kao priliku da građani izraze svoja mišljenja, ali tvrdi da to "ne može biti zamjena uobičajenom demokratskom procesu". Poljski konzervativac novinarima u Varšavi rekao je i da se njegova politička skupina "iznimno protivi" prijedlogu uvođenju transnacionalnih lista na europskim izborima, iznesenom na panelu Konferencije u Firenci, objasnivši kako ga smatra "nedemokratskim".

Vlada PiS-a u sporu je s EU u pitanju pravosuđa i nadležnosti EU i Bruxelles Varšavi prijeti zamrzavanjem isplata iz europskog proračuna, a poljski premijer Mateusz Morawiecki optužio je u prosincu Bruxelles za "birokratski centralizam". Preporuke građana predviđaju veću ulogu EU u regulaciji tržišta. Od Unije građani očekuje da promiče ekološki održivu proizvodnju i štiti okoliš od onečišćenja i pretjerane urbanizacije.

U preporukama za promicanje "zdravih stilova života" građani traže kraće lance opskrbe hranom, sezonske namirnice u školskim menzama, "drastično smanjenje kemijskih pesticida i gnojiva", smanjenje intenzivnog industrijskog uzgoja životinja,te jasno i potpuno označavanje porijekla i ekološkog otiska proizvoda.

Neka od rješenja predložena na panelu bila su predmet rasprava u Europskom parlamentu, poput prijedloga da EU subvencionira poljoprivrednu proizvodnju prije svega na temelju održivosti umjesto veličine površina koje su obrađuju, što je bio zahtjev Zelenih u raspravi o reformi Zajedničke poljoprivredne politike EU.

Od polja do stola

EU je protekle jeseni usvojio strategiju "Od polja do stola" za ekološki održivu poljoprivredu koja predviđa smanjenje uporabe pesticida za 50 posto do 2030., dok strategija zaštite bioraznolikosti predviđa širenje zaštićenih područja u Europi na najmanje 30 posto mora i kopna. Konferenciju o budućnosti Europe pokrenuli su u proljeće prošle godine Europska komisija, Europski parlament i Vijeće EU kako bi EU približile građanima, saslušale njihove želje i očekivanja te se u konačnici vodile njihovim preporukama u oblikovanju europske politike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:57