POTVRDA POSTIGNUĆA

HPB: Zajedno gradimo bolje društvo za sve

Svoju odgovornost za budućnost banka dokazuje iznimnom podrškom klijentima, privrženošću zajednici i održivom poslovanju te brigom za zaposlenike, a nakon ulaska u top pet banaka još je spremnija pridonositi napretku Hrvatske

Suvremeni koncept održivog razvoja i društveno odgovorno poslovanje jedna je od strateških odrednica HPB-a

Hrvatska poštanska banka (HPB) jedna je od najvažnijih kreditnih institucija u Hrvatskoj s naglašenom posvećenosti klijentima i zaposlenicima, agilnim pristupom razvoju bankarskog tržišta te stvaranju i napretku društva u kojem je važna dobrobit svih. Kao društveno odgovorna institucija, HPB se izdvojio na tržištu važnim iskoracima i jedinstvenim projektima za dugoročni boljitak i napredak Hrvatske. Jedan od njih je strateška suradnja s Hrvatskom poštom na temelju koje je stvorena najveća poslovna mreža bankarskih usluga u Hrvatskoj. Na domaće tržište posebno je utjecalo HPB-ovo preuzimanje Sberbanka, čime je osigurana stabilnost bankarskog sektora u turbulentno proljeće 2022. Banka je u 2023. prva značajno povećala kamatne stope na štednju građana, što je rezultiralo s više od jedne milijarde eura novougovorenih depozita te je tako svojim aktivnostima pridonijela suzbijanju inflacije u Hrvatskoj. Svjestan svoje uloge u ukupnom gospodarstvu, HPB potiče razvoj mikro, malih i srednjih poduzeća te pritom posebnu pozornost pridaje IT i turističkom sektoru, prehrambenoj industriji, obnovljivim izvorima energije, maloprodajnim lancima i proizvodnoj industriji usmjerenoj održivom razvoju i novim zapošljavanjima. Kao potvrde postignuća i pozitivnih iskoraka, banci je 2021. dodijeljena nagrada HANFA-e za najbolje korporativno upravljanje u segmentu Službenog tržišta Zagrebačke burze, u 2022. je dobila nagradu Zagrebačke burze za Dionicu s najvećim porastom prometa, a 2023. nagradu za Dionicu s najvećim porastom cijene te je u rujnu iste godine, kao jedna od najlikvidnijih dionica s iznimno visokim dnevnim prometima, dionica HPB-a uključena u dioničke indekse CROBEX. S tržišnim promjenama te izvrsnim poslovnim rezultatima koji su potvrđeni ulaskom u top pet banaka krajem 2023. snažna i ambiciozna banka motivirana je kontinuirano donositi nove vrijednosti Hrvatskoj, njezinim građanima i gospodarstvu.

Održivo poslovanje i zdrav okoliš

Suvremeni koncept održivog razvoja i društveno odgovorno poslovanje jedna je od strateških odrednica HPB-a. Kroz implementaciju ESG čimbenika u poslovne procese, banka je ostvarila održivost prakse koja promiče zaštitu okoliša, socijalnu pravdu i ekonomsku stabilnost. Usvojena je ESG politika kao krovni akt održivog poslovanja, počeo je proces uključivanja ESG rizika u politike rizika i u kreditni proces, pokrenuta je evaluacija portfelja proizvoda i pripremne aktivnosti za razvoj održivih proizvoda. Provedena je i prva procjena prihvatljivosti djelatnosti portfelja u skladu s Uredbom o taksonomiji te su identificirani fizički i tranzicijski rizici. HPB prepoznaje kako je uspjeh njegova poslovanja nerazdvojno povezan s dobrobiti klijenata i društva te stoga gradi dugoročno održive i prosperitetne odnose sa zajednicom. Doprinos održivom razvoju daju sve organizacijske jedinice banke, što ujedno podrazumijeva i prilagodbu poslovnih procesa održivosti i ispunjenje regulatornih zahtjeva. Povezivanje s drugim institucijama i inicijativama način je za brže promjene i uspješniji doprinos razvoju društva, održivog poduzetništva i zdravijeg okoliša, a HPB se s tim motivom pridružio HR PSOR-u i UNEP FI inicijativi te je kao prva banka u Hrvatskoj potpisala UN-ova Načela za odgovorno bankarstvo (PRB). Usmjerenost na održivo poslovanje potiče inovacije u HPB-ovim proizvodima, uslugama i procesima, stvarajući nove prilike za tržišni rast i razvoj i prilagodbu suvremenim zahtjevima koji znače i bankarske usluge u skladu s ESG principima te pružanje podrške u integraciji ESG čimbenika u poslovanje klijenata. Na taj se način potiče održiva tranzicija s ciljem postizanja globalne ugljične neutralnosti do 2050. i ublažavanja posljedica klimatskih promjena. HRIO nagrada u kategoriji Upravljanje okolišem upravo je zato pripala 2023. HPB-u za izvrsnosti u aktivnostima očuvanja okoliša.

Društvena odgovornost

Odgovornost banke za društvo ogleda se i u potpori zajednici putem donacija i projekata u cilju poticanja edukativnog sadržaja, sporta, očuvanja kulturnog naslijeđa te sudjelovanjem u humanitarnim akcijama. Programom "Volontiramo za Hrvatsku" HPB-ovi zaposlenici volontiraju u domovima za djecu i domovima za starije, pučkim kuhinjama, udrugama za zbrinjavanje životinja, u akcijama pošumljavanja i uređenja okoliša. Potvrda HPB-ove društvene uloge je uručeno posebno priznanje u kategoriji Poslovni sektor iz edicije Volonterskog Oskara u sklopu aktivnosti Volonterskog centra Zagreb. Banka već niz godina provodi edukativni program "HPB za financijsku pismenost" za poduzetnike, građane, a posebno djecu i mlade. Osim vlastitih edukacija, HPB kroz višegodišnju suradnju s drugim institucijama, poput HGK, podržava brojne projekte financijske pismenosti, a u 2023. naglasak je bio na novoj suradnji sa Zakladom Hrvatska za djecu u sklopu njihove kampanje "15 ti je godina već" te Konferenciji financijske pismenosti Toni Milun 2.0. HPB je 2023. dobio PwC-ovo Priznanje za najveći napredak u izgradnji povjerenja javnosti, što je potvrda višegodišnjeg truda i posvećenosti unapređenju korporativnog upravljanja i transparentne i pravovremene komunikacije.

Zadovoljni zaposlenici

Banka se značajno izdvaja i u brizi za zaposlenike, za što joj je sedmu godinu zaredom dodijeljen certifikat Employer Partner. Ulaganje u povećanje materijalnih prava zaposlenika, edukacije i podršku talentima i cjeloživotnom učenju, kao i stalno unapređenje organizacijske kulture osigurali su zavidno mjesto među poželjnim poslodavcima. Briga o ljudima kontinuirano je usmjerena na zdravlje, kao i na poticanje individualnih sposobnosti kao simbioza s korporativnim vrijednostima. Prilagodba suvremenim tržišnim trendovima u HPB-u je prepoznata i kroz ravnotežu privatnog i poslovnog života s kliznim radnim vremenom, uz hibridni model rada od kuće, a kako je mentalno zdravlje izuzetno važno, zaposlenicima su omogućena psihološka savjetovanja. Dosadašnji uspjesi temelj su za nove iskorake HPB-a, održive i snažne institucije, spremne za podršku gospodarstvu, društvenoj i okolišnoj zajednici u sve izazovnijoj dinamičnoj atmosferi koju donose nove generacije, tržišni trendovi i tehnološki uzusi.

Sadržaj nastao u suradnji s HPB-om

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:55