OČUVANJE PLANETE

Hrvatska pošta se transformira u zelenu tvrtku: imaju najveći ‘zeleni‘ vozni park u Hrvatskoj

Osim rastućeg zelenog voznog parka, smanjenje stakleničkih plinova žele ubrzati i svojim novim poštanskim dostavnim kanalom - paketomatima

Tim DIGI Awards 2023 ispred Paketomata

 Vanesa Pandzic/Cropix

Hrvatska pošta odlučila je i sama dati doprinos održivosti i očuvanju planeta Zemlje, a nultu stopu emisije ugljika obvezala se postići do 2040. - čak deset godina prije cilja postavljenog Pariškim sporazumom. Nekoliko je načina na koje već sada idu u tom smjeru, a samo u posljednjih godinu dana mnogo se toga promijenilo.

Od listopada 2022. do početka 2023. godine Hrvatska pošta preuzela je 157 novih električnih vozila, a sredinom svibnja stiglo je još 100 električnih mopeda. Poštanski vozni park sada ima 423 električna vozila što ga čini najvećim ‘zelenim‘ voznim parkom u Hrvatskoj. Osim vozila, pobrinuli su se za punionice za električna vozila - Hrvatska pošta ih je postavila više od 60, a do kraja godine bit će ih više od 80 u 18 gradova diljem Hrvatske.

Osim rastućeg zelenog voznog parka, smanjenje stakleničkih plinova žele ubrzati i svojim novim poštanskim dostavnim kanalom - paketomatima, zbog kojih dostavna vozila obilaze manje lokacija. Olakšavaju i preuzimanje paketa jer su paketomati na raspolaganju svaki dan u tjednu, od 0 do 24 sata, pa tako i potpuno prilagođeni korisnicima. Više nema čekanja na poštara i briga hoćemo li biti kod kuće baš u to vrijeme, traganja za radnim vremenom poštanskog ureda onda kada nas poštar zaobiđe niti komplikacija oko vraćanja robe kupljene u e-trgovinama za koju je plaćen povrat jer se i ona može samo ostaviti u paketomatu. Uzme li se u obzir da više od 2500 poštara svaki dan dostavi milijun pošiljki, jasno je zbog čega je ovakav sustav od velike pomoći, jer donosi i treću opciju uz dostavu na kućnu adresu ili u 1016 poštanskih ureda.

Mreža paketomata sastoji se od 300 lokacija diljem zemlje, uključujući i otoke Korčulu, Hvar, Brač, Pag, Vir, Krk i Lošinj, a posebna pažnja pridana je tome da se nalaze na frekventnim i lako dostupnim lokacijama kako bi paketi uvijek bili usput. Za dostavu i otpremu pošiljaka brine se Paket24, usluga brze dostave Hrvatske pošte, koji je partner globalnih i domaćih tvrtki.

Hrvatska pošta pristupila je međunarodnim inicijativama kojima su postavljeni konkretni i mjerljivi "zeleni" ciljevi. Kao potpisnica inicijative The Climate Pledge posvetila se postizanju nulte stope emisije ugljika do 2040., dok se kao članica inicijative Science Based Targets obvezala do 2030. godine prepoloviti emisije štetnih plinova.

Ovakav održivi način poslovanja u kombinaciji s paketomatima koji su potpuno prilagođeni suvremenom životnom stilu jer čekanja u redu Pošte zamjenjuju jednostavnim podizanjem paketa iz žutog spremnika, posebno su zanimljivi mladim generacijama. Natjecatelji i finalisti DIGI Awardsa pokazali su koliko vole inovacije te kako su i sami spremni doprinijeti razvoju svijeta u smjeru održivosti i uključivosti. Tako je ovogodišnji pobjednik četvrtog izdanja DIGI Awardsa Branimir Budija osmislio robotizirana invalidska kolica koja se automatski podižu na razinu kreveta, što osobama s invaliditetom, ali i medicinskom osoblju značajno olakšava prelazak s kolica na krevet. Bilo je to rješenje koje je žiri ocijenio kao najbolji odgovor na izazov o uključivanju visoke tehnologije, znanosti i pameti u društvo.

Četvrtu godinu zaredom Jutarnji list, eurozastupnik Valter Flego i niz partnera dodjeljuju nagradu Student Digi Awards mladim, inovativnim i kreativnim ljudima koji predstavljaju budućnost Hrvatske. S druge strane, Hrvatska pošta svojim održivim poslovanjem pokazuje kako bi mogla izgledati budućnost tog sektora. Ne čudi stoga što su se njezini paketomati posebno svidjeli upravo finalistima DIGI Awardsa koji nisu propustili priliku da ih pobliže pogledaju i fotografiraju se s ovim poštanskim novitetom, a zasigurno će se prvom prilikom i sami koristiti tom jednostavnom i praktičnom uslugom.

image

Tim DIGI Awards 2023 ispred Paketomata

Vanesa Pandzic/Cropix

Tekst nastao u suradnji s Hrvatskom poštom

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:01