ODRŽANA U HGK

Konferencija o pametnoj energiji i e-mobilnosti: Nedovoljno ulaganja u električnu infrastrukturu

Na konferenciji su predstavljeni proizvodi i softverska rješenja u području e-mobilnosti

Marija Šćulac, direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK

 /Hgk

E-mobilnost predstavlja revoluciju transporta, a uključuje električna vozila, pametnu infrastrukturu i održive prakse pomoću kojih redefiniramo način na koji se krećemo. Ona je i rješenje za smanjenje našeg ugljičnog otiska i ublažavanje posljedica klimatskih promjena, kao i podsjetnik da su napredak i inovacije itekako mogući, a da pritom ne žrtvujemo okoliš. Poruke su to s jučerašnje konferencije o pametnoj energiji i e-mobilnosti, koja je održana u HGK, u organizaciji tvrtke CEV Technologies, uz partnerstvo tvrtki METRO, SAP i Heidelberg Amperfied te suorganizaciju HGK.

"Ne samo da e-mobilnost mijenja lice transporta, ona je i pokretač gospodarskog razvoja, navode iz HGK. Potiče inovacije, stvara radna mjesta i nove tehnologije. Smatra se da će samo tržište električnih vozila doseći bilijun dolara u nadolazećem razdoblju na svjetskoj razini. Kako bismo dosegnuli puni potencijal, potrebno je ulagati u istraživanje i razvoj, podupirati inicijative za održivi transport i raditi na poticajnoj poslovnoj klimi", poručila je direktorica Sektora za industriju i održivi razvoj HGK Marija Šćulac.

Direktor tvrtke CEV technologies Ivica Blažević osvrnuo se na najveće izazove za Hrvatsku. "Norveška je to postigla, ali tako što je opcija električnog vozila postala najisplativiji izbor za potrošače, ulagali su u sustav punjenja i olakšali pristup svim tipovima korisnika, i u slučaju privatnih kuća i višestambenih zgrada. Kod nas je veliki problem ulaganje u električnu infrastrukturu – mreže se moraju nadograditi kako bi mogle izdržati povećanu potražnju", pojasnio je Blažević.

image

Ivica Blažević, direktor tvrtke CEV technologies

/Hgk

Kako bi se podigla svijest o potrebnim promjenama u infrastrukturi i regulativi, važni su i predvodnici promjena u privatnom sektoru. Tako je potpredsjednik za upravljanje energijom tvrtke METRO Olaf Schulze predstavio njihove ciljeve za postavljanje punionica za električna vozila.

"Do 2030. cilj nam je bio postaviti tisuću utičnica, a već smo u rujnu ove godine dosegnuli više od tisuću lokacija za punjenje. Po pitanju e-mobilnosti nastavljamo s radom i na floti vlastitih službenih automobila", rekao je Schulze.

Na konferenciji su predstavljeni proizvodi i softverska rješenja u području e-mobilnosti. Tvrtka SAP koristi umjetnu inteligenciju kako bi obogatila poslovna rješenja, uključujući i područje e-mobilnosti.

"Naša rješenja omogućavaju našim korisnicima izgradnju i upravljanje mrežama za punjenje, kao i upravljanje naplatom i personalizaciju korisničkog iskustva od početka do kraja procesa. Troškovi energije, proces punjenja, uporaba mreže – sve je u potpunosti jasno i transparentno", pojasnio je Korbinian Koblitz iz tvrtke SAP.

image

Grupna fotografija

/Hgk

Primjer kako tvrtke mogu postojeći know-how iskoristiti za uključivanje u domenu e-mobilnosti je i tvrtka Heidelberg Amperfied, koji su originalno kreirali inovativna rješenja u domeni tiska i medija, uključujući i sofisticiranu elektroniku strojeva za tiskanje.

"Od 2014. ta elektronika razvijena je u pametna rješenja za punjenje. Razvijamo rješenja i za kućna punjenja i ona na radnom mjestu", rekao je Friedrich Haug iz tvrtke Heidelberg Amperfied.

Inače, Norveška je lider u prelasku na energetski učinkovita vozila bez premca u Europi. Prema podacima ACEA-e (Organizacije proizvođača vozila EU) EU prosjek za 2022. godinu bio je 12,1 posto BEV (Battery Electric Vehicle) u ukupnom broju prodanih vozila.

Hrvatska je na 3,1 posto, odnosno, prodano je 1374 električno vozilo od 44 088 ukupno prodanih osobnih vozila u 2022. godini.

image

Konferencija o pametnoj energiji i e-mobilnosti

/Hgk
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 00:26