SVEOBUHVATAN PROJEKT

Medicinski centar Medikol bit će najveći centar za liječenje onkoloških bolesti u Hrvatskoj i regiji

Izgradnja Medicinskog centra Medikol započeti će krajem 2023. godine

Medikol mr uređaj

Vlada je donijela Odluku o proglašenju projekta Specijalna onkološka bolnica - Medicinski centar Medikol (MCM) Strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske (SIP), temeljem Zakona o strateškim investicijskim projektima RH.

Investiciju u izgradnju Specijalne onkološke bolnice - Medicinski centar Medikol (MCM) samostalno će financirati Medikol, a odluka o proglašenju MCM-a strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske omogućit će ubrzanje procesa ishođenja svih potrebnih dozvola za početak građevinskih radova.

Provedbom Strateškog projekta stvaraju se uvjeti za zapošljavanje većeg broja osoba, navodi se u priopćenju, znatno se pridonosi razvoju ili poboljšanju uvjeta i standarda za pružanje usluga, uvode se i razvijaju nove tehnologije kojima se povećava konkurentnost i ekonomičnost u gospodarstvu ili javnom sektoru i/ili kojim se podiže ukupna razina sigurnosti i kvaliteta života građana te se pozitivno utječe na više gospodarskih djelatnosti, a čijom se provedbom stvara dodana vrijednost.

Projekt MCM je razvijan i usklađen s strateškim dokumentima: Nacionalni strateški okvir protiv raka do 2030. i Europski plan za borbu protiv raka. MCM Strateški projekt imat će dubok utjecaj na gospodarstvo, zapošljavanje, tehnološki napredak i ukupne gospodarske aktivnosti u RH. Realizacijom projekta MCM daje se doprinos boljoj dostupnosti najkvalitetnije zdravstvene zaštite za sve građane RH i zemalja JIE u funkciji povećanja kvalitete života i smanjenja stope smrtnosti od karcinoma u RH.

Izgradnja Medicinskog centra Medikol započeti će krajem 2023. godine, stoji u priopćenju. U MCM-u pacijent će od dolaska s tegobama u bolnicu do početka tretmana trebati samo 2 tjedna, a od dolaska u radioterapijski centar do početka zračenja neće proći više od 2 dana, dok će pacijenti koji trebaju palijativnu radioterapiju hitnih stanja početi isti dan. Zbog multidisciplinarnog pristupa i višegodišnjeg znanja koje imamo u organizaciji rada s onkološkim pacijentima u MCM-u neće postojati lista čekanja niti prekidi u liječenju.

Specijalna onkološka bolnica pružat će sveobuhvatnu i personaliziranu medicinsku skrb za pacijenta od prvog dolaska, preko dijagnoze do liječenja od karcinoma, a takav pristup pridonijet će ranom otkrivanju raka te bržoj i adekvatnoj dijagnozi, skratiti vrijeme liječenja i poboljšati ishod i kvalitetu života pacijenata, s ciljem povećanja stope preživljavanja i uspješnosti liječenja karcinoma u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 17:15