POLIKLINIKA

Medikol jedini u Hrvatskoj nabavila 640-slojni MSCT uređaj: Neprocjenjiv je za dijagnostiku bolesti srca i žila te raka debelog crijeva

Uređaj vrijedan više od milijun eura omogućuje snimanje srca u samo jednom otkucaju uz najmanju dozu zračenja te napredniju i neinvazivnu dijagnostiku karcinoma crijeva

MSCT uređaj

 Vjeran Petrovic/

Poliklinika Medikol pustila je u rad 640-slojni CT uređaj (Aquilion One Vision Edition), najvišeslojniji MSCT uređaj trenutno na europskom tržištu, vrijedan više od milijun eura. Jedini je takav MSCT uređaj dostupan u Hrvatskoj i zemljama regije te, ističu iz poliklinike, jedan od šest u Europi.

Sve pretrage koje se i inače obavljaju na MSCT uređajima sada se na 640-slojnom MSCT-u obavljaju u kraćem vremenskom intervalu i s manjom dozom zračenja kojoj je bolesnik izložen pri samom snimanju. 640-slojni MSCT uređaj je višeslojna kompjutorizirana tomografija tj. radiološka metoda koja koristi široko postavljene i visoko osjetljive detektore što, između ostalog, omogućuje precizno snimanje cijelog srca u vremenu kraćem od jednog otkucaja i s dosad najmanjim dozama zračenja.

640-slojni MSCT je izuzetno važan dijagnostički iskorak za pacijente koji trebaju MSCT koronarografiju, a to su pacijenti sa ili bez poznate kardiovaskularne bolesti s anginoznim ili angini sličnim tegobama, potom asimptomatski pacijenti s visokim rizikom postojanja kardiovaskularnih bolesti, a i za pacijente s nejasnim zaključkom nakon funkcijskih testova srca. Neinvazivna koronarna angiografija na ovom uređaju omogućuje procjenu koronarnih arterija uz gotovo 10 puta manje doze zračenja u odnosu na ranije generacije MSCT uređaja. Dodatno, njime se može napraviti anatomska i funkcionalna procjena srca i krvnih žila, a osim stupnja suženja krvnih žila, uređaj može i analizirati vrstu aterosklerotskih plakova kako bi se na vrijeme liječili oni koji u višem postotku izazivaju infarkt srca.

Uređaj je izuzetno važan dijagnostički iskorak i za dijagnostiku polipa i karcinoma debelog crijeva jer omogućuje izvođenje MSCT kolonografije u sklopu prevencije ili dijagnostike opisanih bolesti debelog crijeva.

„Zahvaljujući svojim performansama 640-slojni MSCT omogućuje detaljni pregled debelog crijeva, ali i okolnih struktura, što je iznimno važno u dijagnostici i procjeni proširenosti karcinoma. Otkrivanje karcinoma debelog crijeva u najranijoj fazi povećava pacijentu šansu za preživljavanje i do 85 posto. Postupak se zove MSCT kolonografija ili virtualna kolonoskopija, a njime se jednako točno kao i kod klasične kolonoskopije isključuje ili potvrđuje postojanje polipa. Naime maligni tumori debelog crijeva u visokom postotku nastaju iz benignih polipa te se otkrivanjem i odstranjenjem polipa gotovo isključuje mogućnost nastanka karcinoma. Ovo je rijedak slučaj i privilegija u kliničkoj medicini da se maligna bolest liječi već u benignom stadiju i smatram da se treba što više koristiti. Jedan od načina je i da napravite MSCT kolonografiju. Osim analize promjena unutar debelog crijeva pretraga istovremeno omogućuje i analizu ostalih organa u abdomenu i zdjelici“, izjavio je doc. dr. sc. Josip Ćurić, dr. med. spec. radiologije iz Poliklinike Medikol.

640-slojni MSCT sa svojom nižom dozom zračenja i velikom brzinom snimanja važan je i u pedijatrijskoj dijagnostici. U priopćenju se ističe kako je prednost novog 640-slojnog MSCT-a kojeg je nabavio Medikol i širok promjer otvora od 78 cm čime se omogućuje snimanje i pacijenata krupnije tjelesne građe.

„Poliklinika Medikol nastavlja s ulaganjima u najnaprednije tehnologije u dijagnostici i liječenju, koje pacijenti u Hrvatskoj dosad nisu imali prilike koristiti. 640-slojni MSCT uređaj predstavlja revolucionarni iskorak u postupcima snimanja, a sve s manjom dozom zračenja. S obzirom na to da smo, nažalost, godinama u europskom vrhu po broju oboljelih od kardiovaskularnih i onkoloških bolesti, ovom investicijom doprinosimo povećanju uspješnosti prevencije, dijagnostike i liječenja hrvatskih građana“, izjavila je Ivanka Trstenjak Rajković, dr. med. spec., ravnateljica Poliklinike Medikol.

Najznačajnije prednosti 640- slojnog MSCT uređaja u odnosu na ostale MSCT uređaje:

- niža doza ionizirajućeg zračenja

- poboljšana rezolucija/kvaliteta slike

- značajno skraćeno vrijeme snimanja

- neinvazivna dijagnostička metoda za kardiovaskularne pacijente

- neinvazivna dijagnostička metoda za otkrivanje raka debelog crijeva

- mogućnost snimanja pacijenata bez obzira na tjelesnu masu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:51