Next partner

Nutritivnom strategijom Podravka je stavila fokus na uravnoteženu i održivu prehranu

Barem 40 posto novih i inoviranih proizvoda zasnivat će se na sastojcima povezanim s održivom prehranom poput voća, pohvrća, mahunarki, cjelovitih žitarica, ...

Podravka

 Podravka/

Jesti manje, i to cjelovitu hranu, jedna je od nezaobilaznih preporuka liječnika i stručnjaka kada govore o savjetima za dugovječnost. Vodeće prehrambene kompanije sve se više prilagođavaju novim trendovima i zahtjevima potrošača koji žele živjeti zdravije. Prilagođavajući se zdravstvenim preporukama, prehrambenim trendovima i potrebama potrošača Podravka je prošle godine usvojila svoju novu Nutritivnu strategiju za razdoblje do 2027. godine, kojom potvrđuje usmjerenost na zdravu, uravnoteženu i održivu prehranu kroz razvoj novih i inoviranih proizvoda. To uključuje proizvode s manjim udjelom soli i dodanih šećera, obogaćene vlaknima, bjelančevinama, vitaminima i mineralima, kao i proizvode bazirane na voću, povrću, mahunarkama, cjelovitim žitaricama, biljnim izvorima proteina i slično.

Od donošenja prve, inicijalne Nutritivne strategije 2014., Podravka je u svojim proizvodima ukupno smanjila količinu soli za 300 tona, a šećera za 1423 tone.

"Sol se smanjivala najvećim dijelom u asortimanu juha, jušnih kocki, Fanta i mesnih proizvoda. Šećer se najviše smanjivao u dječjoj hrani, žitaricama za doručak i voćnim namazima. Osim prilagodbe receptura postojećih proizvoda koja je provedena tako da su sačuvani njihovi prepoznatljivi i potrošačima omiljeni okusi, razvijani su i novi proizvodi koji podržavaju uravnoteženu prehranu ili odgovaraju pojedinim životnim potrebama", ističe Davorka Gajari, Podravkina direktorica Senzorike i nutricionizma.

Serviranje proizvoda

U Nutritivnoj strategiji definiranoj do kraja 2027. godine Podravka ima nekoliko ključnih ciljeva. Dakle, cilj je u 75 posto novih i inoviranih proizvoda smanjiti prosječni sadržaj soli i šećera za 20 posto, a u 75 posto novih i inoviranih proizvoda ugraditi najmanje jedan sastojak koji podržava zdravu i uravnoteženu prehranu kao što su vlakna, bjelančevine, vitamini i minerali.

Uz to, najmanje 40 posto novih i inoviranih proizvoda zasnivat će se na sastojcima povezanim s održivom prehranom poput voća, povrća, mahunarki, cjelovitih žitarica i biljnih izvora proteina.

image

Davorka Gajari, Podravkina direktorica Senzorike i nutricionizma

Podravka/

"Osnovni alat za upravljanje nutritivnom kvalitetom Podravkinih proizvoda nutritivni je profil čija znanstveno valorizirana metodologija izrade predstavlja razvoj interno preporučenih kriterija za sadržaj makro i mikro nutrijenata po serviranju proizvoda. Kako bismo potaknuli razvoj i inoviranje proizvoda te ostvarili ciljeve za novo razdoblje, tijekom 2023. godine revidirani su nutritivni profili svih Podravkinih kategorija. Pomoću postojećih neovisnih sustava nutritivnog profiliranja (npr. Nutri-score, Health Star Rating) provodi se periodička analiza proizvoda i tako dodatno prati napredak u poboljšanju nutritivne kvalitete Podravkina portfelja", objašnjava Davorka Gajari.

Veća kvaliteta

U 2023. godini u kompaniji je ostvaren značajan napredak u poboljšanju nutritivne kvalitete postojećih proizvoda te je u dijelu proizvoda smanjen sadržaj soli za prosječno 17 posto, a sadržaj šećera smanjen je u prosjeku za 10 posto. Razvijani su novi proizvodi s manjim udjelom ili bez dodane soli, s manjim udjelom ili bez dodanog šećera te s manjim udjelom masti. U dijelu novih i inoviranih proizvoda ugrađen je najmanje jedan pozitivan sastojak i sastojak koji se veže uz održivu prehranu, poput bjelančevina, vlakana, to jest sirovina od cjelovitog zrna žitarica, različitog povrća, mahunarki, vitamina, minerala i mikroalgi.

"Opredjeljenje Nutritivne strategije da cjelokupni proizvodni portfelj Podravke podržava održivu prehranu znači da svaki proizvod kroz različite oblike njegove komunikacije pomaže učiniti održivu prehranu dostupnom te može biti koristan dio rješenja za postizanje svima dostupnih, zdravih, održivih prehrambenih obrazaca", poručuju iz Podravke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:12