Iza kulisa

Ova Vlada ima šansu postati najuspješnija

Važno je stoga naglasiti da u Hrvatskoj u 2019. značajno rastu plaće, pri čemu najbrže rastu one najniže
Andrej Plenković
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Ako se Vladi Andreja Plenkovića dogodi još koji kvartal gospodarskog rasta kao u ovom zadnjem od 3,9%, vrlo vjerojatno će postati najuspješnija hrvatska vlada od samostalnosti. Mnogima se neće svidjeti ova teza jer Plenkovićeva Vlada ne pokazuje naročite reformske sklonosti, ali je kretanje BDP-a vrlo ozbiljno mjerilo uspješnosti, pogotovo ako se uspoređujete s prosjekom EU ili grupom usporedivih zemalja.

Rast BDP-a nije, naravno, i ne smije biti jedini kriterij uspješnosti.

Važno je stoga naglasiti da u Hrvatskoj u 2019. značajno rastu plaće, pri čemu najbrže rastu one najniže. Na to je početkom ovoga tjedna upozorio naš ekonomski analitičar Ivica Brkljača. Isto tako, u Hrvatskoj značajno raste i zaposlenost, a što se najbolje iščitava iz broja rasta mirovinskih osiguranika za 2,18 posto.

Posebno je bitno da ovaj rast nije temeljen na eksploziji zaduživanja kao u nekim ranijim razdobljima novije hrvatske ekonomske povijesti kad je val rasta guran neodmjerenim i neodrživim rastom duga poduzeća, građana ili države. Pri ovome je posebno bitno što je u 2109. sačuvana stabilnost javnih financija pa čak bilježimo suficit, što je donedavno bilo apsolutno nezamislivo.

Posebnu težinu nastavak trenda rasta ima zbog toga što dolazi nakon godine u kojoj je uspješno stabiliziran veliki sustav Agrokora. Ne smijemo zaboraviti da je rušenje Todorićeva poslovnog imperija bilo ogromni rizik za cijeli niz hrvatskih kompanija, stoga i sistemski rizik za nacionalnu ekonomiju. Uz to, nije naodmet primijetiti da smo zabilježili kvalitetan gospodarski rast uz veliki i pomalo bespotrebni javni dramulet oko zatvaranja jednog od rijetkih preostalih škverova.

To što 55 mjeseci zaredom imamo rast trgovine na malo, novi rast industrijske proizvodnje u prva tri mjeseca te vrlo značajni rast investicija viši od 11% vjerojatno trenutačno ne veseli previše HDZ jer su pravila demokratske utakmice takva da se postotak gospodarskog rasta ne može nekom jednostavnom mehanikom pretvoriti u rast stranačke popularnosti. Međutim, s dosta visokom sigurnošću može se zaključiti da će HDZ, ako do parlamentarnih izbora provede neku uspješnu reformu, sasvim sigurno pribrojiti svom izbornom rezultatu od 23% i više od 3,9 postotnih poena gospodarskog rasta.

Velika je, naravno, i šansa da neće činiti ništa, pa će sve uprskati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:00