SIGURNOST OPSKRBE

Plenković pustio u rad novoizgrađenu plinsku stanicu PSP-a Grubišno Polje

Time je obilježen završetak prve faze Projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje

Plinska stanica Grubišno Polje

U krugu postrojenja PSP-a Grubišno Polje svečano je obilježen završetak prve faze Projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, vrijedne oko 33 milijuna eura. Ujedno, time su završili radovi koji su preduvjet izgradnje budućega podzemnog skladišta plina Grubišno Polje – projekta čija je ukupna investicijska vrijednost procijenjena na oko 70 milijuna eura.

Novoizgrađenu plinsku stanicu budućega, drugoga hrvatskoga podzemnog skladišta plina, u rad pustio predsjednik Vlade Andrej Plenković, a događanju su prisustvovali i ministar gospodarstva i održivog razvoja RH Damir Habijan, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, državni tajnik Ivo Milatić, gradonačelnik grada Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh, poslovodstva tvrtkâ Podzemno skladište plina (PSP) i Plinacro, kao i uzvanici iz energetskog sektora.

Direktor Podzemnog skladišta plina Vlado Vlašić tom je prigodom izjavio: "Radovi na izgradnji plinske stanice u Grubišnom Polju, 33 milijuna eura vrijednog energetskog objekta završeni su potpuno u skladu s terminskim planovima, u samo 15 mjeseci. Uz plinsku stanicu za pripremu pridobivenog plina za transport, izgradili smo i priključne plinovode do svake bušotine te spojne plinovode od plinske stanice do plinskoga transportnog sustava RH, tj. Plinacrova magistralnog plinovoda Virovitica – Kutina, kao i priključni čvor na tom plinovodu. Svi izvođači radova, stručni nadzor, kao i projektanti bili su domaće, hrvatske tvrtke. Pred nama su sad 2 do 3 godine pridobivanja plina iz ležišta tijekom kojih ćemo proizvesti oko 150 milijuna m3 prirodnog plina.

Već za vrijeme probne eksploatacije, postignuta je proizvodnja plina od 275.000 m3/dan, što na godišnjoj razini iznosi više od očekivanih 40 milijuna prostornih metara plina. Time će društvo PSP ostvariti udio veći od 10% u ukupnoj domaćoj proizvodnji plina i tako pridonijeti sigurnosti opskrbe plinom Republike Hrvatske".

image

Plinska stanica Grubišno Polje

Osim toga, društvo PSP će u sljedećim godinama bitno pridonijeti ostvarenju prihoda i lokalne i regionalne samouprave te utjecati na realizaciju projekata koji su iznimno važni za žitelje grada Grubišnog Polja i Bjelovarsko-bilogorske županije.

PSP već na jesen počinje s prvim aktivnostima na drugoj fazi Projekta izgradnje podzemnog skladišta plina Grubišno Polje, kojim ćemo povećati skladišne kapacitete i bitno pridonijeti fleksibilnosti cijeloga plinskog sustava u RH.

Projekt izgradnje drugoga hrvatskoga podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju odlukom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja uvršten je na listu strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske, i to kao energetski objekt iznimne važnosti za sigurnost opskrbe prirodnim plinom potrošača cijele Republike Hrvatske.

Naime, hrvatski skladišni sustav zasad raspolaže samo jednim podzemnim skladištem plina, koje se nalazi u mjestu Okoli, 50 km jugoistočno od Zagreba, a izgrađeno je prije 36 godina. U njemu se može uskladištiti 438 milijuna prostornih metara prirodnog plina, ali zbog prirodnih karakteristika iscrpljenih plinskih ležišta u kojima se plin skladišti, izlazni kapaciteti skladišta naglo opadaju nakon što se iz njega povuče polovica volumena. Zbog toga PSP Okoli nema sposobnost pokrivanja vršnih potrošnja, tzv. pikova koji se javljaju tijekom iznimno hladnih zimskih razdoblja, osobito ako se ti pikovi dogode u drugoj polovici zime kad je skladište već poluprazno. Stoga je nužna što hitnija izgradnja novoga skladišta plina u Grubišnom Polju koje će biti malenog volumena, ali velikih izlaznih kapaciteta te time omogućiti pokrivanje vršnih potrošnja, ali i dodatno optimizirati rad postojećeg skladišta plina u Okolima. Izgradnja podzemnog skladišta plina u Grubišnom Polju svakako je najvažnija investicija tvrtke PSP, ali i strateški važan projekt koji će uvelike pridonijeti sigurnosti, stabilnosti i fleksibilnosti plinskog sustava RH i opskrbe prirodnim plinom potrošača Republike Hrvatske, kao i susjednih zemalja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:10