NEVIĐEN INTERES

Povećana potražnja za DOK-ING-ovim protuterorističkim robotskim sustavom potaknuta rigoroznim sigurnosnim mjerama za nadolazeću Olimpijadu u Parizu

U današnjem nesigurnom okruženju, unutarnja i vanjska sigurnost zemlje, kao i njezina obrana, postaju sve važnije

DOK-ING na sajmu u Nürnbergu

Interes za DOK-ING-ovim protuterorističkim robotskim sustavom MV-3 na Enforce Tac sajmu, održanom u njemačkom gradu Nürnbergu od 26. do 28. veljače 2024., bio je neviđen. U današnjem nesigurnom okruženju, unutarnja i vanjska sigurnost zemlje, kao i njezina obrana, postaju sve važnije. Na Enforce Tac sajmu su predstavljena inovativna rješenja u području sigurnosti i obrane, a DOK-ING-ov MV-3 multi-funkcionalni stroj je privukao posebnu pozornost, javljaju iz ove kompanije. Namijenjen je specijalnim postrojbama policije i vojske, pružajući im svestranu podršku u specijalnim, interventnim, protueksplozijskim i antiterorističkim situacijama.

Dino Išasegi, Voditelj kupaca DOK-ING-a je izjavio: "Na Enforce TAC sajmu sudjelujemo već treću godinu za redom, budući da je to istaknuti događaj u području obrane i sigurnosti. Ovogodišnje izdanje donijelo je značajan porast interesa za inovacijama koje mogu unaprijediti učinkovitost u talačkim i sličnim operacijama, a naš MV-3 stroj predstavlja upravo takvu inovaciju. Povećana potražnja za DOK-ING-ovim inovativnim protuterorističkim robotskim sustavom proizašla je iz strožih sigurnosnih mjera za nadolazeću Olimpijadu u Parizu, koja će se održati od lipnja do kolovoza ove godine. MV-3 je impresionirao svojim impresivnim tehničkim i taktičkim mogućnostima u suočavanju s potencijalno visokorizičnim situacijama. Naš robotski sustav je jedinstven u svijetu te je napravljen kako bi premostio identificirani jaz u sposobnostima uočen prilikom obavljanja protuterorističkih zadaća specijalnih postrojbi. Koristi se u borbi protiv terorizma i rješavanju kriznih situacija visokog rizika, poput terorističkih napada ili talačkih kriza.”

Tijekom trodnevnog trajanja, preko 700 izlagača predstavilo je inovativne proizvode od upravljanja katastrofama do prevencije kriminala, na vodećem događaju u području sigurnosti i obrane. Zaštita građana, očuvanje stabilnosti, zaštita teritorijalnog integriteta, sprječavanje kriminala i nacionalna obrana od šireg su interesa javnosti pa ne čudi i izniman interes sigurnosnih agencija i vojske na ovom sajmu, a sajam bilježi preko 9000 posjetitelja.

image

DOK-ING na sajmu u Nürnbergu

Alenko Ribić, nekadašnji pomoćnik za operativne zadaće specijalnih postrojbi MUP-a, sadašnji suradnik DOK-ING-a, ovom je prilikom izjavio: “Protuterorističke intervencije predstavljaju značajnu prijetnju taktičkim timovima zbog ograničenja osobne balističke zaštite. MV-3 je rezultat temeljnih analiza antiterorističkih strategija i izvlačenja vrijednih lekcija, a namijenjen je pružanju nužne podrške u takvim situacijama. Njegova svestrana priroda omogućuje taktičkim timovima fleksibilnost i pristup po mjeri, bilo da se koristi s njima ili samostalno. Kada je potrebno, MV-3 može sigurno istražiti i izvidjeti opasna područja koristeći napredne video sustave i alate za uklanjanje prepreka. Osim toga, opremljen je detektorima plinova kao što su butan i propan te je sposoban prevoziti dodatnu specijalističku opremu, poput balističkih štitova, oružja, streljiva, ljestvi i ostalih alata potrebnih za uspješno izvršavanje zadatka.”

Globalna borba protiv terorizma, stoji u priopćenju, dovela je do stalnog razvoja policijske i vojne specijalističke opreme i tehnike za specijalne postrojbe kao odgovor na eventualne ugroze. Suvremeni terorizam predstavlja prijetnju za cjelokupnu međunarodnu zajednicu, a razvojem specijalnih vozila, tehnike, opreme i naoružanja i dr. stvaramo obrambeni mehanizam kao prevenciju, ali i za učinkovito rješavanje možebitnih kriznih situacija iz domene borbe protiv terorizma.

Na temelju svih podataka došlo se do saznanja da su objekti kritične infrastrukture, a posebno objekti u kojima se kreće veliki broj ljudi kao što su trgovački centri, zračne luke, sportske dvorane, kina, kazališta, hoteli i dr. potencijalne mete napada pojedinaca i terorističkih skupina. Današnjom taktikom djelovanja u navedenim objektima, specijalne postrojbe ograničene su na korištenje svoje osobne zaštitne i balističke opreme i prijenosnih balističkih štitova razne razine zaštite što im ipak ne pruža dostatnu sigurnost.

image

DOK-ING na sajmu u Nürnbergu

Upravo zbog toga nametnula se potreba za multifunkcionalnim protuterorističkim vozilom MV-3 „Hystrix“ koji ima mogućnost taktičkog djelovanja u većim zatvorenim prostorima, a istovremeno se na njemu nalazi taktički tim sa svom potrebnom specijalističkom opremom koja se brzo može staviti u operativnu uporabu. Iako je MV-3 namijenjen za potrebe policijskih i vojnih antiterorističkih i specijalnih postrojbi u borbi protiv svih oblika terorizma i rješavanja talačkih i drugih kriznih situacija, praktičnu primjenu ima za interventne jedinice i protueksplozijske jedinice. Uvođenjem MV-3 multifunkcionalnog protuterorističkog vozila u operativni sustav policijskih i vojnih specijalnih postrojbi, zaključuje se u priopćenju, znatno će se povećati sposobnosti prilikom rješavanja najsloženijih zadaća iz njihovog djelokruga rada.

“Zbog svega navedenog, sigurno da MV-3 Hystrix ima praktičnu uporabu u svim protuterorističkim zadaćama i mjerama koje će se provoditi u sklopu vrlo zahtjevnog osiguranja Olimpijskih igara u Parizu ove godine”, nadodao je Alenko Ribić, suradnik DOK-ING-a.

image

DOK-ING na sajmu u Nürnbergu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:18