Piše Viktor Vresnik

Tko je osoba koja će nastaviti posao koji joj u naslijeđe ostavlja Martina Dalić?

Protivnici reformi odlazak Martine Dalić smatraju tek svojim prvim uspjehom
Martina Dalić
 Tomislav Krišto / Hanza Media

Politika je umjetnost pragme, zasnovana na percepciji javnosti. U trenutku kada je portal Index objavio prvi krug prepiske između potpredsjednice Vlade i njezinih suradnika, tada još savjetnika na izradi Zakona o postupku izvanredne uprave (u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku), postalo je jasno da percepcija javnosti neće dopustiti nastavak rada Vlade u neizmijenjenom sastavu. Andrej Plenković mogao je birati između raspuštanja Vlade i prizivanja novih izbora i žrtvovanja svoje najartikuliranije, ako ne i najbolje (jer tu je i Zdravko Marić) ministrice.

Plenkovićeva odluka da se oprosti s Martinom Dalić također je očekivana, jer novi izbori ne bi ojačali poziciju HDZ-a u sabornici, a neka buduća koalicija na kojoj bi se gradila Vlada kvalitativno bi mogla biti još lošija od današnje. Teško je zamisliti demokratsku Vladu u kojoj bi Živi zid imao pravo odlučivanja. Jednako tako, vrlo je nesigurno kalkulirati s koje bi se strane izbornog praga nakon izbora našli današnji Plenkovićevi koalicijski partneri. Prilično je izvjesno da bi SDP s novim izborima izgubio ulogu lidera oporbe, koju i danas drži isključivo zbog prije osvojenih mjesta u Saboru. Istodobno, Most i Živi zid loši su saveznici, ali zajednički bi udahnuli snagu destruktivnog populizma u sabornicu koja kvalitetom vjerojatno nikada nije bila slabija.

Ostavka Martine Dalić vratila je, barem privremeno, stabilnost Vladi koju teško da možemo smatrati dobrom, ali čiji je ekonomski motor dosad pokazao da je sposoban državu povući naprijed. Dalić je bila važan dio tog ekonomskog motora, pitanje je tko će nastaviti njezin posao. U Plenkovićevu današnjem timu zasad se ne prepoznaje netko s toliko obrazovanja, iskustva i tvrdoglavosti da provede zacrtane reforme.

Plenkoviću sada preostaje samo jedno: očuvati integritet svoje politike (koju su mnogi dosad, doduše, proglasili nevidljivom). To znači da, s koalicijskim partnerima kojima je sada popustio, mora pronaći zajednički način da se Vlada odupre budućim pritiscima, a bit će ih, jer protivnici reformi odlazak Martine Dalić smatraju tek svojim prvim uspjehom.

Da bi Plenkovićeva Vlada u budućnosti ostala upamćena, osim spašavanja hrvatskoga gospodarstva od Agrokora, ona zemlju mora uvesti u Schengen, zakoračiti duboko na put prema eurozoni, smanjiti javni dug, ubiti višak birokracije, povećati stopu rasta... A prije svega mora završiti posao koji joj u naslijeđe ostavlja Martina Dalić - profesionalizirati javnu upravu koja, kada jednom bude reformirana, mora biti sposobna raditi u svakom političkom kontekstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:20