ZNAČAJAN ISKORAK

Velika Gorica postaje ‘solarni grad‘: započelo postavljanje sunčanih elektrana na 22 zgrade javne namjene

‘Ovim projektom Velika Gorica započinje svoj put prema ugljičnoj neutralnosti‘

Solari na zgradi u Velikoj Gorici

Danas je službeno započelo postavljanje sunčanih elektrana na 22 zgrade javne namjene u okviru projekta "Solarni grad". Ovaj projekt, javljaju iz grada, financiran je putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. do 2021. godine, a unaprijedit će korištenje obnovljivih izvora energije na području Velike Gorice.

"Iskorištavanjem sunca za proizvodnju električne energije u zgradama grada želimo promovirati obnovljive izvore energije i dugoročnu značajnu uštedu na režijskim troškovima. Ovim projektom, Velika Gorica započinje svoj put prema ugljičnoj neutralnosti te podiže svijest građanima o važnosti investiranja u obnovljive izvore energije", izjavio je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

image

Kresimir Ačkar

Damir Krajac/Cropix

Iz grada napominju da je vrijednost projekta 654.128,77 €, s iznosom bespovratnih sredstava od 533.004,18 € (81,48%) i vlastitim sufinanciranjem od 121.124,59 € (18,52%). Grad je također osigurao Nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 50% vlastitog učešća.

Na gotovo svim zgradama u vlasništvu Grada instalirat će se solarne elektrane ukupne snage 588,4 kWp, s očekivanim smanjenjem potrošnje električne energije iz elektroenergetske mreže za 604.452 kWh godišnje. Iz Grada ponosno ističu da će realizacijom projekta ukupnu emisiju CO2 smanjiti za 95,9 tona godišnje, a značajno smanjiti i rizik od povećanja jedinične cijene električne energije u budućnosti.

Sunčane elektrane su postavljene na različitim objektima javne namjene, uključujući osnovne škole, dječje vrtiće, društvene domove i sportske objekte. Ovom pristupu osigurava se da sva područja Grada Velika Gorica budu ravnomjerno zastupljena, neovisno o njihovoj lokaciji.

"Posebna pozornost bit će posvećena edukaciji mladih građana, vrtićke i školske dobi, kako bi se teorija povezala s praksom kroz primjere objekata s instaliranim sunčanim elektranama. Ovo je značajan iskorak prema održivoj budućnosti Velike Gorice, smanjenju energetskih troškova i povećanju upotrebe obnovljivih izvora energije. Gradska vlast nastavlja svoju posvećenost prelasku na obnovljive izvore energije i očekujemo da će ovaj projekt poslužiti kao primjer drugim gradovima u Hrvatskoj", naglasio je gradonačelnik Ačkar nadodavši da je prva sunčana elektrana u okviru projekta već postavljena na Veleučilištu Velika Gorica, a radovi na preostalima su u tijeku. U gradu očekuju da će elektrane biti uskoro puštene u pogon.

image

Velika Gorica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:40