Stres-test gospodarstva

Kako su vodeće hrvatske kompanije poslovale u prvih šest mjeseci 2020. godine (1)

Od 16 velikih kompanija različitih sektora izlistanih na Zagrebačkoj burzi, čije smo poslovanje u prvih šest turbulentnih mjeseci 2020. godine ukratko predstavili, njih 10 je imalo pad prihoda
 Dukat/Kraš/CROPIX/Podravka

Kompanijska slika u prvih šest mjeseci ove godine nije jednodimenzionalna, niti je još jasno kako će izgledati na kraju ove godine. Nitko se ne usudi davati prognoze, pitanje je kako će virus razdrmati jesen, službene prognoze pada domaćeg gospodarstva vrte se oko 10 posto, uz očekivanje oporavka u 2021. godini. Vraćanje na razinu 2019. godine izgledno je, međutim, tek za dvije godine...

Iako su zbog krize smanjivali troškove i optimizirali poslovanje, borili se s likvidnošću, a i neki „teškaši“ koristili Vladine mjere pomoći za održavanje zaposlenosti, dio poduzeća i u ovo vrijeme poručuje da povećava ulaganja unatoč negativnim prihodima. No, realnost je gruba, do 47 posto ispitanika očekuje probleme s likvidnošću unutar šest mjeseci.

Dukat (Redovito tržište ZSE): Prihod 1,9 milijardi kuna (-0,4%)

Što je bilo

Prihodi od prodaje Dukata su neznatno smanjeni (na 1,89 milijardi kuna), ali oni ostvareni na međunarodnom tržištu, koji čine 64%, rasli su za 4,5% i iznose 1,2 milijarde kuna. Na hrvatskom tržištu su smanjeni za 7,5 posto. Takav pad je pak posljedica loše turističke predsezone i smanjene potrošnje u maloprodaji te promjena potrošačkih navika uslijed epidemije COVID-19. Neto dobit iznosi 85 milijuna kuna i veća je u odnosu na isti period lani za 3,1 milijun kuna. Ukupne obveze Dukat Grupe na 30. lipnja iznosile su 746 milijuna kuna te su u usporedbi s početkom godine povećane za 33 milijuna kuna ili 4,6%. U periodu od kraja ožujka do polovine lipnja Dukat je provodio interventan otkup mlijeka od malih mljekara i njihovih kooperanata koji su ostali bez mogućnosti plasmana svojih proizvoda.

Dukat // Press
Ilustracija

Što se očekuje

Investirano je u prvih šest mjeseci ove godine 46 milijuna kuna u dugotrajnu imovinu, a najviše u nabavku proizvodne opreme u Hrvatskoj i Sloveniji. Lani su investirali 113 milijuna kuna, također uglavnom u opremu te skladišne kapacitete u Hrvatskoj, a u godišnjem izvještaju su najavili kako će nastaviti s intenzivnim ulaganjima u primarni sektor kroz razvoj primarne proizvodnje povećanjem kvalitete i količine proizvedenog svježeg sirovog mlijeka na domaćim mliječnim farmama. Prema medijskim izvještajima, Dukat je ljetos iskazao spremnost da uz podršku resornog ministarstva pomogne u stvaranju preduvjeta za nastavak otkupa mlijeka na otkupnom području Megglea. Dukat inače surađuje s više od 2000 malih, srednjih i velikih proizvođača mlijeka na domaćem tržištu. U Hrvatskoj se zadnjih 10 godina njihov broj proizvođača, kao i količine proizvedenog mlijeka, smanjuju.

Kraš (Redovito tržište ZSE): Prihod 453,1 milijuna kuna (-2,6%)

Što je bilo

Kraš je u svibnju dobio novog predsjednika Uprave Slavka Ledića. Grupa je u prvom polugodištu zabilježila pad prihoda na 453, 1 milijun kuna, pri čemu su ti prihodi u drugom tromjesečju pali za 8,4 milijuna kuna, no ostvarila je dobit prije oporezivanja od 15,1 milijun kuna ili 8 % više nego godinu ranije, dok je neto dobit bila 13,4 milijuna kuna. Izvoz je u ukupnim prihodima od prodaje iznosio u prvom polugodištu 47,2 %. Na domaćem tržištu ostvareno je u tom razdoblju 225,7 milijuna kuna prihoda, a na inozemnom 201,6 milijuna. U jeku epidemije su aktivirali kolektivni godišnji odmor za radnike u proizvodnji.

Zagreb, 260614.
Predsjednik Republike Ivo Josipovic posjetio je prehrambenu industriju Kras gdje je obisao nove proizvodne linije tvrtke. Vodstvo Krasa predsjedniku Josipovicu predstavilo je planove za daljnja ulaganja u modernizaciju proizvodnje i razvoj novih proizvoda.
Na fotografiji: proizvodnja cokolade.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Kraš, proizvodna linija

Što se očekuje

Mesna industrija Braća Pivac lani je postala većinski vlasnik Kraša. Originalni plan novog vlasnika je bio da ovu godinu iskoristi za detaljnu analizu svih postojećih proizvodnih linija i procesa te pripremu kvalitetnog plana restrukturiranja i daljnjih ulaganja, a koliko ih je u tome omela pandemija, nije poznato. Prije svega, najavljivali su, mora se ojačati efikasnost distribucijskih kanala Kraševih proizvoda tamo gdje su već prisutni, ali i otvarati nova tržišta, kao i ojačati tim stručnjaka koji vodi kompaniju. Izraženo je bilo očekivanje da će 2020. i 2021. godine biti presudne i oslikati mogućnosti daljnjeg napretka Kraša, a cilj je da se dovede na razinu profitabilnosti ostalih konditorskih proizvodnih kompanija u EU i dosegne njihov nivo produktivnosti.

Podravka (Vodeće tržište ZSE): Prihod 2,2 milijarde kuna (+4,9%)

Što je bilo

Uvjeti nabave i dobave sirovina i ambalaže bili su otežani, a njihove cijene rasli, ali Grupa Podravka je osigurala dovoljne količine prehrambenih i farmaceutskih proizvoda te je sačuvala pozitivan trend poslovanja i na razini polugodišta. Realizirano je 2,2 milijarde kuna prihoda, što je rast od 4,9 posto. Vlastiti brendovi u prehrani ostvarili su rast prihoda od 6,2 %, kao rezultat rasta potražnje za prehrambenim proizvodima, a u segmentu farmaceutike 5,5% u OTC lijekovima. Neto dobit je 162 milijuna kuna. U lipnju je isplaćena i dividenda u bruto iznosu od devet kuna po dionici. Na 30. lipnja je ukupna zaduženost Grupe po kreditima i drugim kamatonosnim financijskim obvezama iznosila 966 milijuna kuna, od čega se 464,4 milijuna kuna odnosi na dugoročne obveze po kreditima, a 408,3 milijuna kuna na kratkoročne obveze po kreditima.

Podravka
Radnica u proizvodnji Podravke

Što se očekuje

Utjecaj cjelokupne situacije i uvedenih mjera na poslovanje Grupe Podravka u 2020. godini kažu da u trenutku pisanja izvještaja nije bilo moguće procijeniti i kvantificirati. Za ovu godinu očekuju se kapitalni izdaci u iznosu od 298 milijuna kuna, a u razdoblju 2021.-2023. na razini od oko 200 milijuna kuna. Najznačajniji kapitalni izdaci u prvom polugodištu ove godine odnosili su se na nastavak investicijskih aktivnosti u Mirni vezanih za razvoj ribljeg poslovanja te u modernizaciju u Tvornici dječje hrane i kremnih namaza, potom ulaganje u izgradnju solarne elektrane u tvornici povrća Kalnik, u jednu proizvodnu liniju u tvornici Danica te strojeve u Belupu.

Medika (Službeno tržište ZSE): Prihod 2 milijarde kuna (+13,69%)

Što je bilo

Najveća domaća veledrogerija Medika je 99,89% prihoda ostvarila u Hrvatskoj, a u prvoj polovici godine imala je rast ukupnih prihoda od 13,69% na 2 milijarde kuna. Ostvarena neto dobit bila je 31,5 milijuna kuna. Međutim, ukupna kratkoročna potraživanja iznose čak 1,744 milijarde kuna te bilježe povećanje u odnosu na početak godine od 321,8 milijuna kuna, odnosno 22,61%. Također, kratkoročne obveze iznose više od 2 milijarde kuna, od čega se najveći dio, u iznosu 1,483 milijarde kuna odnosi na obveze prema dobavljačima i povezanim poduzetnicima, a ostalo na kredite. Kreditna zaduženost je rasla za 162 milijuna kuna radi podmirenja obveza prema dobavljačima.

Medika
Medika

Što se očekuje

Najveći rizik za poslovanje grupe je dugi rok naplate potraživanja od kupaca, pogotovo kupce (bolnice) koji su u sustavu HZZO-a. Kako stoji u izvještaju, time je značajan dio obrtnog kapitala grupe imobiliziran, što značajno utječe na novčani tijek i mogućnost grupe da pravovremeno podmiruje vlastite obveze. Napominju ipak kako na taj rizik ne bi trebalo gledati kao rizik nenaplate jer se radi, direktno ili indirektno, o potraživanjima od državnih institucija, ali povećava potrebu za dodatnim financiranjem. U medijskim istupima u srpnju je Uprava objavila da su zbog duga države došli do zida u bankama, zadužili su se 500 milijuna kuna i banke im kredite više ne daju.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Globus
Globus

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:24