Preko trnja do zvijezda

Bio je beskućnik, no izgradio je poslovno carstvo: 'Promijenit ću jednu unosnu industriju'

Imao je samo sedam godina kada je prvi put svjedočio pucnjavi i gledao kako je čovjek pred njim upucan iz pištolja
Everette Taylor
 YouTube Screenshot

Everette Taylor ima samo 29 godina, ali iza njega je tehnološko-marketinško poslovno carstvo ET Enterprises koje je gradio zadnjih desetak godina. Već je dvaput uvršten na Forbesovu ljestvicu „30 under 30” posvećenu mladim uspješnim poduzetnicima, no njegov put nije bio nimalo lak. Nije, doduše, nikada lako izgraditi uspješnu kompaniju iz ničeg, ali Taylorov je put do poslovnog carstva djelomično obilježila i činjenica da je sa samo 17 godina silom prilika postao beskućnik, a i ranije je djetinjstvo je proveo okružen bandama i uličnim sukobima. Imao je samo sedam godina kada je prvi put svjedočio pucnjavi i gledao kako je čovjek pred njim upucan iz pištolja, ispričao je u razgovoru s poduzetnikom Gerardom Adamsom.

Danas, u okviru njegovog ET Enterprises djeluju marketinške i softverske tvrtke MilliSense i GrowthHackers, zatim PopSocial, marketinška platforma koja brendovima pomaže u komunikaciji na društvenim mrežama vodeći se analizom podataka (eng. data-driven), a koja je u svojoj prvoj godini ostvarila prihode od 2 milijuna dolara, aplikacija za rehabilitaciju ovisnika o drogi Hayver, kao i humanitarna zaklada Southside Fund. No, mladi serijski poduzetnik ne staje, a njegov novi projekt je ArtX, kompanija za koju, kako je ispričao za Business Insider, vjeruje da će transformirati industriju umjetnosti.

ArtX je digitalna platforma koja bi umjetnicima, uz pomoć umjetne inteligencije, trebala pomoći da njihovi radovi dopru do šire javnosti, da grade i jačaju svoju publiku te efikasnije i uspješnije prodaju svoja djela. Glavni motiv zašto pokrenuti takvu platformu za Taylora je bio osoban.

- Dolazio bih u galerije i ljudi me ne bi primjećivali ili razgovarali sa mnom. Želio sam kupiti umjetničko djelo, a u galeriji bi me izbjegavali - podijelio je svoje iskustvo dodajući kako se događalo i da ga galerije odbiju kada bi poželio nešto kupiti.

- Da nisam već bio određena osoba, uopće ne bih imao pristup tim djelima. Naprosto sam pomislio kako je to vrlo nedemokratično i nepošteno - istaknuo je Taylor.

Njegova platforma, baš zato, prostor nudi upravo onim podzastupljenim umjetnicima koji u tradicionalnim galerijama ne bi mogli pronaći svoje mjesto. Osim toga, htio je da baš svatko koga zanima neko djelo ili umjetnički pravac može na pristupačan način o tome nešto i saznati, neovisno o tome koliko je stručan u tom polju.

- Puno stvari o kojima čitate jako je akademski, tako da smo mi htjeli stvoriti nešto što će biti lako razumljivo prosječnoj osobi, bez obzira na to je li to netko tko je diplomirao umjetnost na Yaleu ili srednjoškolac kojeg zanima umjetnost - objasnio je za Business Insider.

Različiti pravci, različite perspektive i najvažnije od svega, umjetnici različitih podrijetla, životnih priča i puteva, to su linije kojima se vodi Taylorov ArtX.

Također, online prodaja umjetnina posljednjih je godina u porastu, milenijalci čine značajan udio među kupcima. Prema nedavnoj anketi koju je proveo Hiscox, 79 posto milenijalaca izjavilo je da su kupili umjetničko djelo više od jednom u zadnjih godinu dana. Za Taylorov novi biznis je možda još i značajnije da 23 posto tih milenijalaca nikada nije kupilo umjetninu u fizičkoj galeriji, ako su to mogli učiniti online. To je, u odnosu na godinu ranije, rast od 18 posto, pa bi Taylorov projekt osim filantropskog, koji sam izdvaja kao najvažniji, mogao imati i ozbiljnog financijskog odjeka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 06:48