S terena u pršutarnu

Bivši vratar danas proizvodi poznati pršut: OPG godišnje proizvede 45 tona ove delicije

Gazdi Buršiću trebalo je pripomoći, pa je Lisjak nedavno uskočio i odradio svoje prvo soljenje pršuta
Robert Lisjak, bivši vratar Rijeke i Slaven Belupa danas se bavi proizvodnjom pršuta
 Bruno Konjević / CROPIX

Nekadašnji nogometni golman Slaven Belupa i Rijeke Robert Lisjak, najvažniju sporednu stvar na svijetu zamijenio je izradom domaćeg istarskog pršuta, piše Glas Istre.

Tom je bivšem nogometašu naime punac Milan Buršić, vlasnik jednog od najcjenjenijih istarskih OPG-ova koji godišnje proizvede 45 tona ove delicije te 15-ak tona pancete. Budući da je gazdi Milanu zbog zdravstvenih razloga trebalo pripomoći, Lisjak je nedavno uskočio i odradio svoje prvo soljenje pršuta. Bila je to, kaže, velika odgovornost jer čuveni OPG živi od pršuta i za pršut.

- Prije mjesec dana sam solio prvih 410 komada. Zasad to dobro izgleda, vidjet ćemo kakav će biti krajnji rezultat. Sreća da je to bila zadnja tura soljenja pa ako i pogriješim, šteta ne bi trebala biti velika - našalio se Lisjak na svoj račun za Glas Istre.

Iako je preuzeo palicu u Vodnjanskom OPG-u, odmah će i sam reći kako je istinski gazda, što OPG-a, što pršuta, još uvijek Milan Buršić. Ovo je važno vrijeme za njihov biznis, naime upravo se ovih dana održava gastro događaj „Vodnjanska špaleta”, a tisuće bi posjetitelja moglo baš zbog toga navratiti u Stanciju Buršić, njihovo obiteljsko imanje.

No, kako to inače biva, iako su danas jedni od sinonima za istarski pršut, počeci su bili puno skromniji. Uspjeh nije došao preko noći, sve su Milan i supruga Darinka gradili sami, korak po korak. Milan je, inače, nekada radio u Mesoprometu, ali je oduvijek imao želju otvoriti svoju pršutarnu.

- Taman kad smo se oženili '73. godine napravili smo nekakvu zamjenu terena s Općinom. Sjećam se da smo na parcelu koja je bila goli kamen doveli 386 kamiona zemlje! Za te smo novce tada mogli kupiti mečku - ispričala je Darinka Buršić i dodala kako se obiteljski biznis počeo polako razvijati 1994. godine.

Prvo su se bavili maslinarstvom i poljoprivredom, a imali su i 40-ak krmača. Zatim su se u jednom trenutku odlučili u Vodnjanu otvoriti market i mesnicu, da bi se 2010. godine odvažili na najveći poduzetnički korak do sada - na svom su imanju otvorili ugostiteljski objekt, trgovinu i pršutarnu kao proizvodni pogon.

Biznis je od tada napredovao i stabilno raste. Kako je za Glas Istre ispričala Darinka, u njihovim su se poduhvatima s pršutom okušala i druga dva zeta, Elvis i Danijel, ali jedino je bivši nogometaš Lisjak ostao u tom poslu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:27