ISTRAŽIVANJE PORTALA MOJPOSAO

ČAK 74 POSTO ZAPOSLENIH ŽELI PRIMATI PLAĆU U BRUTO IZNOSU 'Nisam siguran da ću dobivati mirovinu i moram se sam osigurati!'

Ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX

Većina ispitanika, njih 74 posto, željeli bi primati bruto plaću iz koje bi sami uplaćivati doprinose, a glavni je razlog tome briga za mirovinu, pokazala je anketa koju je proveo portal MojPosao na više od 1200 ispitanika.

Oni koji znaju iznos svoje bruto plaća, sigurno su se zapitali bi li pametnije od države upravljali svojim novcem, a razlika između neto plaće i ukupnog iznosa koji poslodavac plaća po zaposleniku prilično je visoka, navodi portal MojPosao.

"Nisam siguran da ću dobivati mirovinu i moram se sam osigurati", kazao je jedan ispitanik. Drugi je dodao da bi sam uplaćivao doprinose koje odabere, a ne koje je odabrala država. "U suprotnom, nema smisla uplaćivati doprinose", smatra on.

Treći misli kako svatko sam treba birati koliko će plaćati zdravstveno osiguranje i mirovinske doprinose. "Poreze nam ionako uzmu čim plaća sjedne na račun. Tada bih barem mogao vidjeti koliko sam ukupno novca dobio jer sve je to moj prihod", objasnio je.

Neto plaću, kao i do sada, željelo bi primati 26 posto ispitanika. Oni smatraju da je bilo kakva druga praksa "put u probleme". "Kakav bruto? Ljudi i ovako ne podmiruju uredno svoje obaveze, a ovim bi sami sebe odveli u propast", istaknuo je jedan ispitanik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:33