Generacija Now

HT i IRIM će 110 obrazovnih institucija pružiti edukacije, opremu i novac za inovacije

Svim obrazovnim institucijama u Hrvatskoj na raspolaganju će biti i prvi cjeloviti STEM kurikulum prilagođen osnovnoj i srednjoj školi
Paolo Zenzerović iz IRIM-a i mentori
 HT press

Rekordan broj zainteresiranih obilježio je početak četvrtog donacijskog natječaja Generacija Now Hrvatskog Telekoma i Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM). Jučer su, naime, službeno započele edukacije mentora te se u HT-ovom edukacijskom centru okupilo više od 20 mentora iz odabranih obrazovnih institucija na području Zagreba i okolnih županija te im je ovom prigodom donirana specifična oprema potrebna za rad na IoT projektima.

Na isti način, održavaju se edukacije i podjela opreme i za mentore u ostalim dijelovima Hrvatske, a od 170 prijavljenih obrazovnih institucija ukupno je, kako doznajemo, odabrano 110 škola, udruga i knjižnica koje će dobiti opremu i novac za stvaranje IoT projekata.

- Ovim programom činimo najnovija znanja i tehnologiju dostupnijima, a djeci diljem Hrvatske omogućujemo da svojom kreativnošću i inovacijama pozitivno utječu na zajednice u kojima žive - izjavila je povodom početka ovogodišnjih edukacija Nina Išek Međugorac, direktorica Odjela za korporativne komunikacije Hrvatskog Telekoma.

Uz rekordan broj prijavljenih i odabranih sudionika, ovogodišnji program, kako tvrde u HT-u, poseban je i po tome što su edukacije i donacije po prvi put prilagođene trima kategorijama – učenicima nižih razreda osnovnih škola, višim razredima te srednjoškolcima. Uz to, IRIM će svim polaznicima programa, ali i onima koji još nisu dio Generacije Now, na raspolaganje pružiti prvi STEM kurikulum koji mogu primjenjivati u nastavi. Od ove godine, program se provodi i pod službenim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, pojasnili su nam u Hrvatskom Telekomu.

- Nastavljajući s IRIM-ovim prepoznatljivim hand-on pristupom, educiramo mentore za korištenje različitih tehnologija i stvaranje kreativnih IoT projekata. Uz uvodne i napredne edukacije te kreativne izazove, osiguravamo cjelokupnu stručno-tehničku podršku mentorima tijekom cijelog projekta i podržavamo ih da realiziraju vlastite projektne ideje - kazao je Paolo Zenzerović, voditelj poslovanja Instituta za razvoj i inovativnost mladih.

Inače, Generacija Now donacijski je program koji mlade priprema za poslove budućnosti s ciljem povezivanja postojećih i novih znanja u području tehnologije pri izradi kreativnih IoT projekata, razvoja kreativnosti, poticanja inovativnosti te pružanja prilike učenicima u razvoju vlastitih projekata. Od pokretanja programa za poticanje STEM edukacije u hrvatskim školama u 2004., HT je donacijskim natječajem s više od 10 milijuna kuna podržao ostvarivanje oko 300 projekata koji su pozitivno doprinijeli različitim segmentima društva, poručili su iz te kompanije. U posljednje četiri godine provođenja, donacije i edukacije su usmjerene u STEM, a u suradnji s partnerom IRIM-om, STEM znanja su prenesena najnovijim metodama i uz pomoć najnovijih tehnologija na više od 2000 učenika diljem Hrvatske.

HT Press
Mentori Generacije NOW s područja Zagreba i okolnih županija s predstavnicima Hrvatskog Telekoma i IRIM-a

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:41