Ravnopravnost na tržištu rada

Iako su jednako uspješne kao i muškarci, žene teže napreduju i izložene su diskriminaciji

Skoro 80 posto ispitanika smatra da žene vrlo često trebaju ulagati više napora od muškaraca samo kako bi bile na istoj poziciji
Ana Mandac, Gordana Deranja, Majda Burić
 Bruno Konjević / CROPIX

Iako su žene i muškarci podjednako uspješni u postizanju financijskih rezultata i dugoročnog strateškog razvoja kompanije te jednako dobro donose odluke pod pritiskom, muškarci puno lakše profesionalno napreduju od svojih ženskih kolegica. Pokazalo je tako novo istraživanje „Žene u poslovnom svijetu 2018.” koje su provele konzultantska kuća Deloitte i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP).

Naime, skoro 80 posto ispitanika smatra da žene vrlo često trebaju ulagati više napora od muškaraca samo kako bi bile na istoj poziciji, a čak 59 posto ispitanika drži da su žene uglavnom manje plaćene od muškaraca. Pritom je najveći problem na visokim menadžerskim pozicijama jer, osim što do njih teško dolaze, jednom kad uspiju žene su i do 17 posto manje plaćene u odnosu na muške kolege. Brojke su tako još jednom pokazale da na putu do rodne ravnopravnosti imamo još puno posla. Isto je istraživanje Deloitte, naime, proveo i 2013. godine, ali nažalost od tada se nije mnogo promijenilo.

- Nismo baš kopernikanski preokret doživjeli u tih pet godina - istaknula je partnerica u Deloitteu Helena Schmidt predstavljajući rezultate.

Također, čak 57 posto ispitanika smatra da su žene na razgovorima za posao češće izložene privatnim pitanjima, poput onih o planiranju obitelji, a vrlo je čest slučaj i da se ista reakcija muškarca i žene tumači vrlo različito.

- Kod muškarca će povišeni ton biti shvaćen kao iskazivanje njegovog autoriteta, a za ženu se odmah misli da je histerična i agresivna - upozorila je Schmidt.

Da još uvijek manjka svijesti o važnosti rodne ravnopravnosti za gospodarski i društveni razvoj pokazuje i poražavajuća činjenica da je među 186 osoba na upravljačkim pozicijama koje su sudjelovale u istraživanju, bilo svega 5 posto muškaraca.

- To me neugodno iznenadilo jer nam pokazuje da muškarci to ne vide kao problem niti su motivirani mijenjati stvari - poručila je Irena Weber, zamjenica izvanrednog povjerenika u Agrokoru na panelu koji je uslijedio, a na kojem se raspravljalo o tome kako razvijati i zadržati talentirane zaposlenike.

Naime, okupiti izvrstan poslovni tim, ključ je uspjeha svake kompanije.

- Jedna osoba na vrhu može uništiti tvrtku, ali pojedinac ne može biti mjerilo uspjeha, ako nema uza sebe tim izvrsnih ljudi - objasnila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a i čelnica Tehnomonta.

Dodatno, da bi bili sigurni da su okupili doista najbolje od najboljih poslodavci moraju osigurati jednake šanse za sve.

- Znanje i kompetencije nemaju rodni predznak - zaključila je Deranja, a s njom su se složili i ostali sudionici panela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:44