Novi apel

Ivana Matić: 'Ovo je zapravo poruka ženama da ili rađaju ili rade, jer to zajedno ne ide'

Iz mreže Women in Adria upozoravaju da bi takve izmjene mogle biti kobne za mnoge poduzetnice
Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria
 Women in Adria

Vlada je u Sabor uputila konačan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o doprinosima kojim će se udvostručiti troškovi doprinosa poduzetnicima prijavljenima na pola radnog vremena, a usvajanje takvog zakona, smatraju u mreži poslovnih žena Women in Adria (WiA), moglo bi biti posebno pogubno za žene poduzetnice.

- Obvezivanjem svih hrvatskih poduzetnika da od prvoga dana poslovanja trebaju plaćati doprinose na puno radno vrijeme, nova je antipoduzetnička mjera Vlade Republike Hrvatske. Posebno će to pogoditi mlade poduzetnice koje osnivaju poduzeća kako bi same zarađivale za vlastiti kruh, a koje su prijavljene na pola radnog vremena jer uz trudnoću, rađanje i podizanje male djece ne mogu neopterećeno razvijati poslovanje - upozorila je Ivana Matić, osnivačica mreže WiA.

Ovo je, dodaje Matić, zapravo poruka vladajućih ženama koja glasi: „Ili rađajte ili radite! Jedno i drugo ne idu zajedno”.

Kritična i pravobraniteljica

Prema ovim izmjenama, zbog kojih bi poduzetnici prijavljeni na pola radnog vremena trebali doprinosima puniti državnu blagajnu kao da rade puno radno vrijeme, kritična je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Podsjećajući da je prošle godine u Hrvatskoj rođeno najmanje djece u posljednjih stotinu godina, Ljubičić je, u pismu Ministarstvu financija istaknula i kako bi učinkovita demografska politika „morala biti u skladu s ostvarivanjem ustavnog načela ravnopravnosti spolova te nikako ne bi trebala biti na štetu žena”.

Naime, stav je platforme Women in Adria da bi ovakav zakon značajno usporio razvoj, ili ga u najgorem slučaju potpuno ugasio, mnogih malih tvrtki koje žene vode balansirajući pritom između poslovnog i privatnog života.

- Obvezivanje na plaćanje punih doprinosa za pola radnog vremena zasigurno ne doprinosi stvaranju poticajnog okruženja za poduzetnice koje rad s pola radnog vremena vide kao jedini način da u određenom vremenskom razdoblju ostanu na tržištu rada, ali i da realiziraju planove o proširivanju obitelji - dodaje pravobraniteljica Ljubičić i podsjeća ministra Zdravka Marića na Akcijski plan za provedbu Strategije razvoja poduzetništva žena u Republici Hrvatskoj 2014-2020.

Nema sluga politike

Iako je mreža Women in Adria zbog ovog slučaja već upozoravala i predsjednicu Grabar Kitarović i resorne ministre Zdravka Marića te Darka Horvata, sluha za njihova upozorenje imala je, kako navode, jedino saborska zastupnica MOST-a Ivana Ninčević Lesandrić. No, njezin prijedlog, u kojem je između ostalog stajalo i da se poduzetnice koje su prijavljene na nepuno radno vrijeme zbog odgoja djece ili porodiljnog dopusta oslobodi od obveze plaćanja punih doprinosa, nije bio prihvaćen.

Ivana Matić ispred svoje mreže stoga apelira na saborske zastupnike da ne glasaju za ovakve izmjene Zakona. U protivnom će, smatra, „mnoga mikro poduzeća morati staviti ključ u bravu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 08:41