Portret menadžera

Jedan od najuspješnijih hrvatskih poduzetnika najavio povlačenje iz dnevne operative

Ante Vlahović će nakon 20 godina napustiti Upravu Adris grupe, no ostat će u Nadzornom odboru
Ante Vlahović, Adris grupa
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Što je postigao?

Piramida je jednostavna, ako sam ja s 12,6 posto vlasništva najveći pojedinačni dioničar kompanije, sljedeća dvojica u zbroju moraju imati više od mene, i to je model koji se ponavlja unutar kruga velikih dioničara Adris grupe, objasnio je svojedobno svoju poslovnu filozofiju Ante Vlahović, najveći pojedinačni dioničar Adris grupe kojoj je na čelu od 1994., kada je još postojala samo Tvornica duhana Rovinj. Vlahović, koji je četvrti na ljestvici najjačih hrvatskih dioničara koju objavljujemo u ovom broju, najavio je svoj odlazak iz Uprave za 1. siječnja 2020. Ostat će u Nadzornom odboru grupe.

Zašto je to važno?

Zato što pokazuje koliko je kvalitetno upravljanje ključno za uspjeh svake pojedine kompanije. Vlahovićev tim uspio je malu rovinjsku Tvornicu duhana dovesti na sam vrh duhanske industrije u Hrvatskoj, a onda se, radikalnim zaokretom, osluškujući globalne trendove u biznisu, potpuno odmaknuti od duhana i Adris grupu pretvoriti u krunskog igrača domaćeg turističkog, prehrambenog i osiguravateljskog biznisa.

Kako posluje?

Uvijek odlično. TDR je privatiziran u skladu s prvim, još jugoslavenskim ”Markovićevim” zakonom i uspio je, izlaskom na burzu, učiniti bogatima značajan dio stanovnika Rovinja i Istre. Prodajom TDR-a BAT-u (British American Tobacco) kompaniju je oslobodio balasta etički problematičnog i u Europi pomalo zamirućeg duhanskog biznisa i usmjerio je prema zdravom segmentu turističke i prehrambene industrije. Adrisovi dioničari nikada nisu bili bez dividende. Grupa je prošlu godinu završila s prihodom u od 5,79 milijardi kuna, što je rast od pet posto u odnosu na godinu prije. Dividenda od 18,20 kuna po dionici na račune će sjesti 19. srpnja.

Što će učiniti u budućnosti?

Odlaskom u Nadzorni odbor Vlahović se odmiče od operativnog vođenja kompanije, teško je međutim povjerovati da je odlazak iz Uprave početak njegova odlaska. Prvi zadatak je zajedno s Upravom i dioničarima pronaći novog šefa kompanije. Imena koja se spominju: Damir Vanđelić, danas član Uprave, donedavno šef Croatia osiguranja, i Marko Remenar, donedavno u Upravi Zabe.

Tekst je u potpunosti preuzet iz novog broja Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 04:15