Portret menadžera

Jurica Lovrinčević: Tko je čovjek pod čijim vodstvom Pevec postaje sve uspješniji?

Predsjednik Uprave lanca potpisao je ovih dana ugovor o izgradnji prodajnog centra u Vukovaru s brodskom Projektgradnjom
Bračni par Pevec (lijevo), Jurica Lovrinčević (desno)
 HANZA MEDIA

Jurica Lovrinčević je u poststečajni Pevec donio zdrav model upravljanja i pokrenuo novi ciklus kompanije.

Završio je doktorski studij Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, a prije nego li je postao predsjednik Uprave lanca obnašao je funkciju člana Uprave Peveca i bio je zadužen za lanac opskrbe, prodaju i marketing.

Što je postigao?

Dok se bračni par Višnja i Zdravko Pevec, nesretni osnivači trgovačkog lanca Pevec, danas još bori sa sudskim presudama, lanac koji je nakon njihova poslovnog kraha zadržao njihovo ime sve je uspješniji. Predsjednik Uprave lanca Jurica Lovrinčević potpisao je ovih dana ugovor o izgradnji prodajnog centra u Vukovaru s brodskom Projektgradnjom, članicom Fortenova Grupe. Otvorenje je predviđeno za 1. listopada ove godine.

Zašto je to važno?

Važno je vidjeti da tvrtke s potencijalom imaju vlastiti život koji nije nužno povezan s poslovnim stilom njihovih osnivača. Lanac Pevec, kao i Fortenova, poslovni konglomerat nastao na temeljima starog Agrokora s kojim ulazi u zajednički biznis, s novom, boljom upravom dobio je snagu potrebnu snagu za novi uzlet biznisa. Dok ćemo prve prave rezultate Fortenovine uprave još neko vrijeme morati pričekati, Pevec se s Juricom Lovrinčevićem na čelu pokazao čvrstim, stabilnim i, što je najvažnije, potrebnim na tržištu.

Kako posluje?

Pevec posluje dobro, pokazali su to financijski rezultati za prošlu godinu, koja je donijela 26 posto veću dobit nego godina prije nje. Da im posao ide dobro, pokazuje i čvrsta borba za privlačenje i zadržavanje radnika. Povećali su neto minimalne plaće na 5000 kuna, a plaće u kompaniji u prosjeku su u posljednje dvije godine porasle 12 posto. Uz to su osigurali sredstva za nagrade dogogodišnjim lojalnim radnicima, dijele božićnice, uskrsnice i regres, a osigurali su i sistematske preglede za sve zaposlene. Pevec je prošle godine, prvi puta nakon stečaja, isplatio dividendu vlasnicima, i to u iznosu od 80 milijuna kuna, što čini 75 posto ukupne dobiti iz 2017. godine. Ostatak dobiti investiran je u nove prodajne centre.

Što će učiniti u budućnosti?

U planu je dalje širenje. Ove godine, osim novog prodajnog centra u Vukovaru, počet će gradnja novih Pevecovih centara u Vinkovcima i Splitu.

Tekst je objavljen u novom broju Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. prosinac 2023 20:25