NATJEČAJ

Ministarstvo poljoprivrede izdvojit će 136,15 milijuna kuna za 366 projekata mladih poljoprivrednika

Ilustracija
 Željko Hajdinjak / HANZA MEDIA

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju danas je počela s izdavanjem konačnih odluka poljoprivrednicima koji su se prijavili na drugi natječaj za operaciju "Potpora mladim poljoprivrednicima", a financirat će se 366 projekata u ukupnoj vrijednosti od 136,15 milijuna kuna, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo poljoprivrede.

Korisnici potpore su mladi poljoprivrednici upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, čija je ekonomska veličina poljoprivrednog gospodarstva od 8.000 do 49.999 eura.

Odobrenim sredstvima oni mogu financirati kupnju domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala, kupnju, građenje i opremanje zatvorenih, zaštićenih prostora i objekata te ostalih gospodarskih objekata uključujući vanjsku i unutarnju infrastrukturu u sklopu poljoprivrednog gospodarstva u svrhu obavljanja poljoprivredne proizvodnje i prerade proizvoda.

Financirati mogu i podizanje novih i restrukturiranje postojećih nasada, uređenje i trajnije poboljšanje kvalitete poljoprivrednog zemljišta u svrhu poljoprivredne proizvodnje; građenje i opremanje objekata za prodaju i prezentaciju vlastitih poljoprivrednih proizvoda uključujući i troškove promidžbe, kupnju ili zakup poljoprivrednog zemljišta, kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme.

Ministarstvo poljoprivrede naglašava da se radi o bespovratnim financijskim sredstvima u fiksnom iznosu od 372.000 kuna za provedbu prihvatljivih aktivnosti, u cilju poticanja demografske obnove sela i zadržavanja mladih u ruralnim područjima.

Korisnicima će biti izdana Odluka o dodjeli sredstava ili Odluka o odbijanju, a može se preuzeti u AGRONET-u (na kartici »ODLUKE«).

"Veseli me svaka kuna koju povučemo iz EU-ovih fondova, ali posebno me vesele one koje dodjeljujemo mladima u ruralnim prostorima. Ovih 366 mladih ljudi su heroji sutrašnjice jer će upravo oni graditi budućnost naših ruralnih područja. Čestitam svima koji su prošli na ovom natječaju i očekujem da se jave i na izdašnije mjere kako bi nastavili financirati svoje ideje projekte", izjavio je ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:45