Nestašica sezonaca

'Naših nema, i u BiH smo ih našli malo, pogledajte odakle smo morali uvesti radnike'

Iako preferiraju lokalce, zbog kroničnog nedostatka kadrova posegnuli su za njihovim uvozom
Ilustracija
 Profimedia, Caia Image

Unatoč mnogim slobodnim radnim mjestima koja su se nedavno nudila na Sajmu poslova u Domu hrvatskih branitelja, potražnja je bila kudikamo manja. Zainteresiranih radnika bilo je vrlo malo, a među njima bio je i bivši inženjer propalog Uljanika koji se požalio da je dobio odgovor tek jednog poslodavca, mada je poslao šest molbi za posao. Usprkos sezoni koja je pred vratima, za jednim od stolova posao su nudili i u Arena Hospitality Groupu, pulskoj hotelskoj kući koja ukupno zapošljava oko 1.100 ljudi, među kojima 650 do 700 sezonaca. Međutim, ni ta brojka nije dovoljna, pa je tvrtka u konstantnoj potrazi za radnicima, piše Glas Istre.

Izabela Frančula, rukovoditeljica Odjela ljudskih potencijala AHG-a, kaže da traže po 20-ak kuhara i konobara, pomoćno osoblje u restoranima i kuhinjama hotela i turističkih naselja u Puli i Medulinu, potom petnaestak sobarica i čistačica. Dakle, nužno im je još najmanje 60-ak radnika.

- Tržište rada postalo je problematično u posljednje dvije, tri godine. Prvo smo pokušali regrutirati lokalne ljude. Na Danima turizma u Osijeku pronašli smo ih vrlo malo, kontaktirali smo i burzu rada u BiH, ali smo i tamo pronašli manje radnika nego što smo očekivali - objašnjava Frančula.

Iako preferiraju lokalce, zbog kroničnog nedostatka kadrova posegnuli su za njihovim uvozom. Osim Bosanaca i Srba, zaposlili su i 20-ak Filipinaca, većinom žena koje pospremaju sobe, ali i dva konobara. Frančula kaže da jezik nije problem jer Filipinci tečno komuniciraju engleskim jezikom, vrijedni su i dobro se sporazumijevaju s gostima, koji većinom dolaze iz inozemstva. Uz postojeće, uskoro stiže još osam filipinskih radnika.

Za sve njih, kao i kolege iz susjednih država, tvrtka je osigurala dva topla obroka dnevno i besplatan smještaj na Zlatnim stijenama i u Medulinu, odvojivši za njih dio smještajnih kapaciteta. Svi oni stigli su u Hrvatsku putem specijaliziranih posredničkih agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:04