VELIKI INTERVJU

NOVI DIREKTOR RALU LOGISTIKE Mato Zadro: 'Moj zadatak bit će utvrditi poziciju vodećeg logističara u Hrvatskoj i regiji'

 
Mato Zadro, direktor RALU logistike
 Biljana Gaurina / Hanza Media

- Zadatak mojeg tima i mene u RALU-u je osigurati snažniji rast kompanije i utvrditi poziciju vodećeg logističara u Hrvatskoj i regiji - kazao nam je Mato Zadro, iskusni menadžer koji je početkom veljače postao direktor RALU logistike, tvrtke u vlasništvu poduzetnika Luke Rajića.

Za Jutarnji list pojasnio je koji će mu biti zadaci na toj funkciji.

- RALU Logistika je kompanija koja posluje u dva tržišna segmenta, u transportnom poslovanju i u logistici. Kompanija se iz transportne razvila i u pružatelja logističkih usluga koje uključuju skladištenje i distribuciju proizvoda do prodajnog mjesta, a usredotočeni smo na proizvode u hlađenom režimu od -20 do +4 °C. Gospodin Rajić izgradio je kompaniju sa snažnom infrastrukturom, koja pruža usluge nacionalne distribucije kompanijama u Hrvatskoj i u Republici Srbiji. Naši kapaciteti omogućuju nam značajan rast, a na tržištu smo prepoznali brojne poslovne prilike za rast poslovanja i u transportu i logistici – rekao nam je novi direktor te kompanije.

Krajem prošle godine Zadro je postao i predsjednik Uprave RALU Grupe, matične grupacije koja u svom portfelju osim te logističke kompanije, ima i farmaceutsku tvrtku PharmaS, kompaniju za upravljanje nekretninskim poslovanjem Lura Nekretnine, kompaniju za investiranje Lura Investments S.A. u Ženevi, tvornicu čokolade Favarger S.A. u Ženevi, te ostale kompanije Rajićevog poslovnog carstva.

Mato Zadro (43) slovi za jednog od najuspješnijih hrvatskih menadžera u inozemstvu. Fluentno priča engleski i francuski jezik, završio je London City College, a magistrirao na London School of Finance and Management, gdje se specijalizirao u području marketinga. Upravo je u Londonu, kako je jednom prilikom rekao u medijima, prije više od deset godina upoznao Rajića. Rajić ga je nakon toga pozvao da radi u Luri. Karijeru je počeo u području Marketinga i Prodaje, od 2003. bio je direktor Lure u Bosni i Hercegovini, jednom od ključnih Lurinih izvoznih tržišta. Naš izvor koji je surađivao s njim tijekom tog razdoblja, za Zadru ima samo riječi hvale.

“Mlad, pametan i ugodan za suradnju”, kratko nam je kazao.

Biljana Gaurina / Hanza Media
Mato Zadro, direktor RALU logistike

Te riječi potvrdio nam je i Željko Perić, koji je u to vrijeme bio na čelu tada Rajićevog Dukata.

- Mato Zadro tada je bio mladi i perspektivan te se dokazao kao vrlo detaljan i ozbiljan, sustavno pristupajući problemima. Iskazao se kao netko tko ima dobre organizacijske sposobnosti, a bio je jednostavan i izravan u komunikaciji. Predložen je za direktora mliječne divizije, što je naposljetku i postao - kazao nam je Perić.

Zadro se nastavio dokazivati i krajem 2006. postao predsjednik Uprave Dukata. Nakon što je 2007. francuski Lactalis preuzeo Dukat, prestala je direktna poslovna suradnja Rajića i Zadre. Mladi menadžer nastavio je raditi za novog francuskog vlasnika, gdje je bio zadužen za poslovanje u Jugoistočnoj Europi. Zadro potom 2009. preuzima još jednu visoku poziciju i postaje član Izvršnog odbora Lactalisa zaduženog za poslovanje na novim tržištima, što je tada uključivalo Bliski istok, Afriku, Aziju i Australiju.

Tim referencama došao je do titule jednog od najuspješnijeg menadžera u inozemstvu kojeg u domaćim poslovnim krugovima iznimno cijene.

- Postoji značajan broj uspješnih hrvatskih menadžera koji rade na regionalnim ili međunarodnim pozicijama u relevantnim svjetskim kompanijama. Neki od njih često se spominju u javnom prostoru, ali postoje mnogi o kojima mediji i poslovna zajednica znaju vrlo malo. Imao sam sreće biti zaposlen u uspješnim hrvatskim i međunarodnim kompanijama gdje su mi se pružile prilike raditi na izuzetno interesantnim pozicijama i projektima, te surađivati s mnogo uspješnih i pametnih ljudi – komentirao je Zadro.

Biljana Gaurina / Hanza Media
Mato Zadro, direktor RALU logistike

No, velika količina projekata i obveza, kaže nam, nažalost ga sprječavaju da se u potpunosti posveti svojim hobijima.

- Volim mnoge sportove, ali jedino je fer reći da moja volja i želja uvelike nadilaze moje rezultate – skromno nam je rekao.

Od 2012. do 2015. godine Mato Zadro bio je predsjednik Uprave TDR-a i član Uprave Adris grupe zadužen za duhansku stratešku diviziju, što je uključivalo Tvornicu duhana Rovinj, Istragrafiku, Hrvatske duhane, i Inovine. U LURA grupu Zadro došao je s pozicije člana regionalne Uprave u British American Tobacco Adria.

U studenom 2016. Zadro je imenovan članom Uprave Lura Grupe za razvoj poslovanja, gdje je bio posebno fokusiran na novi razvojni ciklus tvornice čokolade Favarger. Time je napravio puni krug i nakon čitavog desetljeća ponovno uspostavio suradnju s Rajićem. Čini se da se Zadro ponovno iskazao jer ga je u ovoj poslovnoj godini Rajić nagradio najvišom pozicijom u svom poslovnom carstvu.

- Gospodin Zadro ima bogato iskustvo koje je stekao na visokim menadžerskim pozicijama u Hrvatskoj i u svijetu i brojne uspješne projekte iza sebe, a kao jedan od najboljih menadžera s međunarodnom karijerom zasigurno će doprinijeti da kompanija učini novi iskorak u poslovnoj izvrsnosti. Veselim se daljnjoj suradnji te novim zajedničkim uspjesima - poručio je tom prilikom Rajić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. ožujak 2024 01:01