Konzervativni povjesničar

Ovog tjedna u Eurogrupi debitira ministar financija koji želi rasno čistu državu

Fotografirajući se prilikom stupanja na dužnost pozirao je uz gestu koju kao znak prepoznavanja u javnosti koriste bijeli supremacisti
Minsitar financija Estonije Martin Helme
 Ints Kalnins / REUTERS

Na ovotjednom sastanku Eurogrupe, ministara financija eurozone, po prvi će puta sudjelovati estonski ministar Martin Helme (43), član desne, antiimigrantske stranke EKRE koja je u novoj koalicijskoj vladi te baltičke zemlje oformljenoj u travnju osigurala neke od ključnih pozicija.

Bloomberg je, analizirajući njegove istupe prije dolaska na državnu funkciju, objavio tekst pod naslovom “Najnoviji europski ministar financija želi svoju zemlju zadržati bijelom”, a tekst i počinje konstatacijom da Helme želi Estoniju zadržati rasno čistom. Navode kako je u ožujku ove godine on potvrdio svoju raniju opasku da one koji su tamne kože treba vratiti odakle su došli (“If he’s black, send him back”). Također navode da je, fotografirajući se prilikom stupanja na dužnost, pozirao uz gestu prstima koju kao znak prepoznavanja u javnosti koriste bijeli supremacisti. Bivši švedski premijer Carl Bildt to je nazvao “iskreno zabrinjavajućim”, kako je prenio BuzzFeed.

Helme je od 2015. godine do ovih izbora bio zastupnik u estonskom parlamentu i član parlamentarnog odbora za financije, a po obrazovanju je povjesničar koji je svojedobno izjavio za lokalne novine da je potpuno nevješt u matematici te da zbog toga i loše karta. Oko njegovih se stavova iz resora koji sada vodi malo zna, osim što je poručio da mu je zadatak da financijsko okruženje u zemlji održi poštenim i transparentnim. Bloombergu je pak u mailu napisao da će njegovati otvorene ekonomske odnose i boriti se protiv pranja novca (skandinavske i baltičke zemlje upravo trese skandal s pranjem novca teškim 230 milijardi dolara).

U nedavnom intervjuu za Deutsche Welle je objasnio da su pripadnici stranke EKRE suverenisti, definirajući tako njihov odnos prema Europskoj uniji. U Europskom parlamentu će, naravno, ući u grupu euroskeptika. EKRE je osvojila 18 posto glasova na izborima u ožujku ove godine, te je u Estoniji sada treća stranka po veličini. Njen predsjednik je Mart Helme, otac ministra financija, koji je sada ministar unutarnjih poslova, također poznat po ksenofobnim stavovima.

Ultradesna stranka EKRE, koja tvrdi da brani interese etničkih Estonaca, ujedno je protiv istospolnih brakova i pobačaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:08