Apel vastima

Prođu li izmjene Zakona o doprinosima mnoge bi žene mogle završiti na burzi, evo zašto

U novoj će se godini poduzetnicima prijavljenima na pola radnog vremena udvostručiti troškovi doprinosa
Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria
 Women in Adria

Prođu li idući mjesec u Saboru izmjene Zakona o doprinosima, to bi za mnoge poduzetnike moglo biti pogubno. Naime, prema tim izmjenama u novoj će se godini poduzetnicima prijavljenima na pola radnog vremena udvostručiti troškovi doprinosa, odnosno plaćat će ih kao da su prijavljeni na puno radno vrijeme.

Međutim, ova bi odluka mogla posebno oštetiti žene poduzetnice, koje radom na pola radnog vremena nastoje balansirati između privatnih obaveza te razvoja karijere, smatraju u mreži poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria.

- Riječ je o ženama koje su svoju egzistenciju uzele u vlastite ruke i koje se mukotrpno bore za opstanak na tržištu. Ništa im ne pada s neba. Stvari dodatno komplicira majčinstvo. Mnoge od nas imaju i više djece iako smo svjesne da je majčinstvo poslovni rizik. Ako ne radimo, nakon rodiljnog i roditeljskog dopusta, posao nas neće čekati. Umjesto da država to razumije i pomogne nam u godinama razvoja našeg poslovanja, ona će dio nas izmjenama Zakona o doprinosima poslati na burzu - istaknula je Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria iz koje su zbog najavljenih izmjena uputile prosvjedna pisma predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, ministru gospodarstva, poduzetništva i obrta Darku Horvatu, te ministru financija Zdravku Mariću.

Primjerice, kako napominje Iva Grković iz tvrtke za računovodstveno i porezno savjetovanje INBiro RiR, direktorice mikro poduzeća prijavljene na pola radnog vremena bi tijekom 2019. godine državi trebale uplatiti 11.417 kuna (uz pretpostavku da je prosječna bruto plaća u Hrvatskoj 8020 kuna). Međutim, ako se prihvate izmjene Zakona, njihovi će troškovi skočiti na 22.833 kuna. Takvo opterećenje, smatraju u Women in Adria, mnoge poduzetnice ne mogu podnijeti te apeliraju na vlasti da se „poduzetnice prijavljene na pola radnog vremena ne smiju smatrati zlorabiteljicama zakona”.

Poduzetnice, otkriva Matić, često odjećom od klijenata skrivaju svoju trudnoću zbog straha da ih ne izgube, a nerijetko već iz rodilišta „jure kući izdati račune”. Njihovo je dijete od najranijih dana uključeno u biznis, bilo u nosiljci, u krilu za računalom ili za radnim stolom, pokazuju iskustva poduzetnica koja je Matić prikupila.

- Zbog svega toga tvrtke u ženskom vlasništvu rastu jako sporo i uglavnom ostaju u mikro segmentu - upozorava.

Mreža Women in Adria apelira na saborske zastupnike da ne podrže predložene izmjene Zakona o doprinosima, a ministru Mariću ponudile su pomoć kako bi se pronašlo rješenje koje, kako smatraju, ne bi diskriminiralo poduzetnike prijavljene na pola radnog vremena.

Jedan od njihovih prijedloga je da se poduzetnicima visina doprinosa koju trebaju plaćati definira u skladu s visinom prihoda njihovih poduzeća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 11:32