Menadžer tjedna

Projektima i akvizicijama upustio se u borbu s konkurentima, rezultati se još ne vide

Samo u rujnu u svojem je novom logističkom i sortirnom centru kraj Zagreba HP zaposlio 1500 novih radnika
Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte
 Darko Tomas / CROPIX
Što je postigao?

Svježa je vijest da je HP, kojemu je Ivan Čulo na čelu, nedavno od serijskog poduzetnika Stevice Kuharskog preuzeo stopostotni udio u tvrtki Locodels, koja se bavi gradskom dostavom kao svojevrsni “uber za pakete”, uglavnom kao servis malom biznisu, što bi, prema najavama, trebalo ostati nepromijenjeno, ali bi trebalo biti dostupnije, a možda i jeftinije. Riječ je o novom ozbiljnom iskoraku na područje koje je inače u rukama konkurenata, ali i, nakon nedavnog otvaranja novog distribucijskog centra, o još jednom pokušaju uspavane državne institucije da svoje poslovanje približi duhu vremena.

Zašto je to važno?

Zato što Pošta, za razliku od većine privatnih dostavnih kompanija, pristup svojim uslugama silom zakona mora omogućiti i onima koji žive u zabačenim rukavcima države, kamo komercijalni dostavljači ne zalaze. Načelno, cijela paleta usluga svake državne kompanije trebala bi biti dostupna svakome. U praksi to baš i ne funkcionira, ali svaki pomak prema podizanju kvalitete vrijedi registrirati.

Kako posluje?

Posluje. Zapošljava. Samo u rujnu u svojem je novom logističkom i sortirnom centru kraj Zagreba HP zaposlio 1500 novih radnika. Prošlu godinu završio je s 40 milijuna kuna dobiti. Za državnu kompaniju to nije loše, ako se dobit doista preusmjeri u podizanje razine usluge. Zasad je Pošta, zbog kašnjenja ili neisporuke pošiljkaka, jedan od najčešćih predmeta žalbi građana.

Što će učiniti u budućnosti?

Čulo Poštu vidi kao kompaniju koja radi razmjenu i prijenos informacija, kako u fizičkom, tako i u digitalnom obliku, gdje se tek trebaju pozicionirati. Njegova je poruka nedvosmislena: “Pošte su preživjele tri industrijske revolucije, budite sigurni da će preživjeti i četvrtu”, rekao je nedavno u razgovoru za Lider. To se može, ali i ne mora pokazati točnim, no tisuću je razloga zašto bi bilo dobro da ima pravo.

Tekst preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Naslovnica Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:34