Brzo rastuća poslovna grana

Prosječna godišnja plaća je oko 900.000 kuna, a ovo je deset najplaćenijih

Daleko najviše plaće u ovom sektoru imaju voditelji programskog inženjeringa
Ilustracija
 Profimedia, Alamy

IT sektor, danas je jedna od najbrže rastućih poslovnih grana. Za mnoge rad u ovoj industriji podrazumijeva dinamičnu radnu atmosferu, fleksibilno radno vrijeme, opuštene timove, interesantne radne prostore, ali i visoka primanja. I uistinu, nisu u krivu. Prema Glassdooru najveće plaće kriju se upravo u informatičkom sektoru, a prosječna godišnja plaća kreće se oko 135.000 dolara.

No, iako svaka pozicija nije jednako cijenjena i plaćena, CNBC je izdvojio deset najplaćenijih zanimanja u ovom sektoru.

1. Voditelj programskog inženjeringa

Prosječna godišnja plaća: 163.500 dolara

Daleko najviše plaće u ovom sektoru imaju voditelji programskog inženjeringa. Oni su zaduženi za nadgledanje rada drugih programera i inženjera pri razvoju novog ili unaprjeđenju postojećeg softvera.

2. Kontrolor baze podataka

Prosječna godišnja plaća: 154.800 dolara

Svaka kompanija bilo mala ili velika mora upravljati svojom bazom podataka. Osoba zaposlena na ovom radnom mjestu odgovorna je za zaštitu, organizaciju i povezivanje svih podataka koje se nalaze u bazi.

3. Voditelj tima za razvoj softvera

Prosječna godišnja plaća: 153.300 dolara

Treći na listi našla se još jedna rukovodeća pozicija. Riječ je o radnom mjestu upravitelja razvojem programa. Oni vode brigu o temeljnim sustavima koji pokreću uređaje. Uz to brinu se o pravilnoj funkciji osnovnih aplikacija i programa.

4. Developer za razvoj infrastrukturnih sustava

Prosječna godišnja plaća: 153.000 dolara

Ovi zaposlenici rade na razvoju i dizajniranju komunikacijske mreže i ostalih informacijskih sustava. Oni obično moraju imati opsežno znanje o poslovnom planu organizacije kako bi mogli stvoriti najbolju mrežu za pomoć tvrtki.

5. Programer aplikacija

Prosječna godišnja plaća: 149.000 dolara

Na ovoj poziciji zaposlen je najveći broj radnika. Zaduženi su za potpuni razvoj ili unaprjeđenje kompjutorskih, odnosno mobilnih aplikacije. Osim toga, rade na konstantnom testiranje softvera aplikacija, stvaraju prototipove proizvoda i pišu priručnike koji se odnose na razvoj aplikacija.

6. Softverski arhitekta

Prosječna godišnja plaća: 145.400

Ovo je zapravo funkcija razvojnog programera koji donosi visoke dizajnerske odluke. Odgovoran je za svaki aspekt razvoja softvera, te uz mora paziti na potencijalne zamke odnosno probleme koje mogu nastati pri razvoju. Oni također mogu postaviti tehničke standarde za organizaciju, od jezika koji se koristi za kodiranje pa sve do alata i drugih potrebnih platformi.

7. Programski menadžer

Prosječna godišnja plaća: 145.000 dolara

Stručnjak zaposlen na ovom radnom mjestu zaduženi su za nadgledanje cijelog razvojnog procesa jednog programa. Uz to, bave se i koordinacijom vlastitog ima i klijenata, kreiraju rasporede i vremenske rokove za radnike i projekt.

8. Rukovoditelj

Prosječna godišnja plaća 144.400 dolara

Poveznik su poslovne strane tvrtke i njezina IT odjela. Osiguravaju da su poslovni ciljevi organizacije povezani i podržani IT strategijom.

9. Razvojni i operativni inženjer

Prosječna godišnja plaća: 137.400 dolara

Brinu se o implementaciji i praćenju daljnjeg razvoja novih softvera. Osim toga, zaduženi su za uklanjanje mogućih grešaka u sustavima.

10. Analitičar za informacijsku sigurnost

Prosječna godišnja plaća: 131.300 dolara

Planiraju i provode sigurnosne mjere potrebne za zaštitu mreža i sustava organizacije od hakerskih napada . Zaduženi su za istraživanje svih potencijalnih sigurnosnih propusta i uz to razvijaju sigurnosne standarde za tvrtku i koriste softver

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:53