Portret menadžera

Prvi čovjek 'Franje Tuđmana': Tko je čovjek koji je preporodio zagrebački aerodrom

Zračna luka “Franjo Tuđman” proglašena je najboljom u Europi u grupi onih koje su 2018. opslužile između 2 i 5 milijuna putnika
Huseyn Bahadir Bedir
 Željko Puhovski / CROPIX

Što je postigao?

Međunarodnu zračnu luku Zagreb, kojoj je na čelu kao predstavnik francusko-turskog konzorcija TAV, podigao je na razinu važnog europskog zračnog čvorišta. Prošli tjedan Zračna luka “Franjo Tuđman” proglašena je najboljom u Europi u grupi onih koje su 2018. opslužile između 2 i 5 milijuna putnika. Nakon ACI/ASQ-ova (“Airports Council International/Airport Service Quality”) priznanja u 2017., kad je “Tuđman” proglašen zračnom lukom s najvećim unapređenjem u Europi, to je drugo priznanje vezano uz kvalitetu usluge.

Zašto je to važno?

Nakon što je otvoren u ožujku 2017. novi terminal zagrebačkog aerodroma suočio se s nizom dječjih bolesti koje je nova uprava uspjela riješiti u kratkom roku. Bahadir Bedir, koji je iskustvo stjecao u ključnim turskim zračnim lukama, kao direktor TAV-ova zemaljskog biznisa, što je uključivalo i upravljanje aerodromskom infrastrukturom istanbulske zračne luke “Atatürk”, jedanaeste po veličini na svijetu, svoje je iskustvo stavio u službu rastućeg poslovnog i turističkog zračnog čvorišta u Zagrebu.

Kako posluje?

Nakon rekordnog broja putnika u 2018., kad je kroz MZLZ prošlo 3,3 milijuna putnika, što je 7,7 posto više nego godinu dana ranije, u 2019. očekuju nastavak pozitivnog trenda, što je naznačeno i većim brojem putnika u prva tri mjeseca. Uz porast broja putnika, kroz Zračnu luku “Franjo Tuđman” dolazi i više od 90 posto teretnog prometa u zrakoplovnom prijevozu, koji je kod njih prošle godine porastao za 16,7 posto u odnosu na 2017.

Što će učiniti u budućnosti?

U redovnom prometu zračne luke leti ukupno 30 zrakoplovnih kompanija koje Zagreb povezuju s 50 destinacija u Hrvatskoj, Europi i svijetu, a MZLZ je i u intenzivnim pregovorima s velikim brojem zrakoplovnih prijevoznika o otvaranju novih destinacija. Uz optimizaciju prostora na postojećem terminalu, u planu je skoro proširenje kapaciteta te poboljšanje pratećih sadržaja u blizini zračne luke.

Tekst je objavljen u novom broju Globusa

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. prosinac 2023 17:54