STUDENT DIGI AWARD

Tim Smart Garden Tree: Mladi inovatori osmislili dekorativni pametni vrt koji se sam zalijeva

Četveročlani tim osmislio je projekt vrta koji je 95 posto od prirodnih materijala, plastike od kukuruza, drva i nešto elektronike

Andrej Penić i Doris Mulac Božičević

 Davor Pongracic/CROPIX

Odlazite na put dulji od tri dana i nema tko zalijevati cvijeće ili začine? Pritom je upitno i hoće li biljčice imati dovoljno svjetla, pogotovo tijekom zimskih mjeseci. Imate uredski prostor bez prirodnog svjetla ili vam iz tko zna kojeg razloga ne uspijevaju biljke? Rješenje problema je spremno i zove se dekorativni pametni vrt. Sam se zalijeva, ima svjetlo koje ujedno služi za rast biljaka, a sve namještate i pratite na svojem pametnom telefonu zbog mogućnosti spajanja na Wi-Fi.

Dekorativni pametni vrt, preciznije njegovih 95 posto, napravljen je od prirodnih materijala, plastike od kukuruza, drva i malo elektronike. Projekt četveročlanog tima studenata u početku se zvao Smart Garden Tree, no tijekom razvoja naziv je promijenio u Smart Garden Systems. Ekipa čiji je projekt ušao u finale natječaja Student DIGI Award Jutarnjeg lista naprosto ima ambiciozne planove - želi obuhvatiti sve pametne vrtove. Bilo one male, sobne, bilo velike, zgrada i ureda. Cilj im je da Smart Garden Systems postane za pametne vrtove ono što je Red Bull za energetska pića.

Blockchain tehnologija

- Mali pametni dekorativni vrtovi već postoje, no mi smo htjeli napraviti naš vrt koji će cijenom biti pristupačan, jednostavan za korištenje, a ujedno i ekološki prihvatljiv. Prateći trendove, uveli smo novu tehnologiju 'blockchain' u obliku NFT kolekcije. Riječ je o kolekciji jedinstvenih sličica, koje sami dizajniramo. Zasnovane su na tehnologiji povezanih blokova, a da biste razumjeli o čemu je točno riječ, prezentirat ćemo vam dekorativni vrt na konferenciji Jutarnjeg lista i napraviti mali 'giveaway', darivanje - najavljuje Andrej Penić, student zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

image

Andrej Penić

Davor Pongracic/CROPIX

Ovaj ambiciozni tim, čiji je ekološki proizvod već u prodaji, čine dvije djevojke i dva mladića različitih studija. Uz programera Andreja, Doris Mulac Božičević sa studija prava u Zagrebu u ulozi je dizajnera i prezenterice, Josip Lukešić studira strojarstvo u Rijeci i konstruktor je proizvoda, a Dominika Subotičanec, studentica menadžmenta u Opatiji, voditeljica je društvenih mreža. Njihova pametna drvena posuda širine je 35 centimetara, dubine 15-ak centimetara, a visine do 40 centimetara, zbog svjetla koje se podešava kako biljke rastu. Svjetlo se samo podešava? Ne, nema potrebe za kompliciranjem, često vrijedi izreka "manje je više", uvjerava Andrej.

Koriste LED tehnologiju točno određenog spektra svjetla koji je biljkama najpogodniji za rast. Navedena je veličina standardnog nasada, no ekipa nudi mogućnost personalizacije i tu se, kažu, razlikuju od konkurencije. Pritom dekorativni vrt svakom kupcu dolazi s motivacijskom porukom ugraviranom u drvo, osmišljenom samo za njega. Jedna od njih je, primjerice, "Odmori se na kraju, a ne na sredini". Cijena standardne dekorativne pametne posude za uzgoj biljaka u zatvorenom prostoru jest 49 eura, plastični dio dolazi u desetak boja, a boja drva može se izabrati prema usklađenim nijansama.

- Naš proizvod je pametna posuda s dodatnim svjetlom za poticanje rasta biljaka i posudom koja pruža potrebnu vodu biljkama i do mjesec dana. Softver omogućava spajanje na Wi-Fi i odabir vremena paljenja i gašenja svjetala. Sve to troši jako malo struje. Problem koji time rješavamo jest odlazak na dulji put i nemogućnost brige o biljkama - opisuju članovi tima.

image

Andrej Penić i Doris Mulac Božičević

Davor Pongracic/CROPIX

Dopadljiv dizajn

Prema riječima Andreja Penića, za početak planiraju prodaju preko interneta, a poslije i u većim trgovinama, interes su već izrazili njihovi poznanici i preporučili ga ostalima jer proizvod ima i dekorativnu svrhu.

Na ideju su došli tako što su Andrej i njegov kolega Josip lani razvijali edukativan pametni vrt isprva namijenjen školama, s namjerom prodaje, no ubrzo su uvidjeli da ciljano tržište ne traži takav proizvod. Zato su proveli ankete među potencijalnim kupcima i došli do konkretnih pokazatelja.

- Shvatili smo da ljude kod uzgoja biljaka u zatvorenom prostoru najviše frustrira zalijevanje i zato smo osmislili posudu za samozalijevanje. Druga frustracija onih koji imaju biljke jest hoće li one imati dovoljno svjetla, pogotovo u zimskim mjesecima. Osmislili smo pametno svjetlo i sve to pokušali uklopiti u dopadljiv dizajn - kaže Andrej Penić, koji proizvod vidi i kao odlično rješenje za poklon.

image

Doris Mulac Božičević

Davor Pongracic/CROPIX

Sektor razvoja ovog projekta naveden u prijavi na natječaj je zdravlje i kvaliteta života, hrana i bioekonomija, a ekipa je kao razlog prijave na natječaj Jutarnjeg lista navela sljedeće: "Prijavili smo se zbog stjecanja iskustava i novih poznanstava studenata koji su ambiciozni baš kao i mi. Razlog je i nagrada koja bi nam pomogla osnovati tvrtku te razvoj novih proizvoda koje imamo u planu".

- Dosad smo već bili na nekoliko edukacija i startup natjecanja na kojima smo naučili mnogo i stekli vrijedna iskustva. Sretni smo što smo izabrani u finale Student DIGI Awarda. Grow. Love. Repeat - by Smart Garden Systems - poručuje optimistična četvorka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 07:52