Životni preokret

Upoznajte bivšeg zatvorenika koji je preokrenuo život i osnovao multimilijunsku kompaniju

U dobi od 39 godina osnovao svoju kompaniju Vericool kako bi proizvodio održivu i ekološku ambalažu
 Screenshot / YouTube

Darrella Jobea život nije mazio. Ne dolazi iz imućne, poduzetničke i visoko obrazovane obitelji, nema naslijeđene milijune na svojim računima; nije bogati nasljednik. Školu je napustio u osmom razredu, postao je član bande, te je svoje teenagerske godine većinom provodio u popravnim domovima. Krao je automobile, posjedovao ukradene pištolje i bio na pravom putu da život provede u sustavu popravnih institucija i zatvora, iz kojeg je, jednom kad si u njemu, vraški teško izaći. No onda je s 23 godine odlučio preokrenuti stvari.

Kako je ispričao za Forbes, kapelan kojeg je upoznao u jednom od popravnih domova, uvjerio ga je da može postići sve što naumi. Počeo je raditi u industriji pakiranja i ambalaže i malo po malo 2015. godine u dobi od 39 godina osnovao svoju kompaniju Vericool kako bi proizvodio održivu i ekološku ambalažu, koja može zamijeniti stiropor i stiropornu pjenu, kod onih pošiljki koje trebaju ostati hladne.

Njegova je kompanija, sa sjedištem u Livermoreu u Kaliforniji, do sada prikupila 10 milijuna dolara od investitora, a očekuju da će ove godine doseći prihod od također 10 milijuna dolara, što je u odnosu na lani, rast od dva milijuna. Trenutno je najveći problem Vericoola što ne mogu odgovoriti na toliku potražnju koja buja.

Pronaći odgovarajuće ekološke materijale nije bilo lako, probali su svašta, a Jobe je na kraju otkrio da može koristiti biljno vlakno koje se može reciklirati i kompostirati. Dodatno, komad od 12 četvornih inča njegovog materijala košta manje od 5 dolara, što je cijenom otprilike tu negdje s istom veličinom konvencionalnog proizvoda od stiropora koji nije ekološki održiv.

Osim u svojoj ekološkoj misiji, Jobe je odlučan u pružanju druge prilike bivšim zatvorenicima i ljudima sa sličnim pozadinama poput njegove. Otprilike četvrtina od ukupno 45 njegovih zaposlenika odslužili su svoje vrijeme u zatvoru, a ne samo da im je Jobe dao posao, dobili su i vlasnički udio u Vericoolu.

- Ovo je njihova kompanija, ovo nije Darrellova kompanija. Ovo je Vericoolova kompanija, a svi mi smo Vericool - srčan je ovaj samouki poduzetnik.

Bivši zatvorenici i ljudi s kriminalnim dosjeom imaju ozbiljne probleme pri zapošljavanju, a više od 27 posto bivših zatvorenika, od njih ukupno pet milijuna u SAD-u, nezaposleno je. Darrell Jobe jedan je kotačić u nizu koji to mijenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:20