Posljedice epidemije

Zbog korone bez posla bi mogli ostati deseci tisuća zrakoplovnog osoblja

Veliki broj aviokompanija već je prošlog mjeseca zamolio svoje osoblje da odu na godišnji odmor ili uzmu privremeni plaćeni, odnosno ne plaćeni dopust
Ukrcaj putnika u zrakoplov Lufthanse, ilustracija
 Davor Pongracic / CROPIX

Epidemija koronavirusa koja je do sada zahvatila više od 100 država diljem svijeta dovela je do drastičnog pada zrakoplovnog putničkog prometa zbog čega bi trajno ili privremeno bez posla mogli ostati deseci tisuća djelatnika te industrije.

Veliki broj aviokompanija već je prošlog mjeseca zamolio svoje osoblje da odu na godišnji odmor ili uzmu privremeni plaćeni odmor, odnosno neplaćeni dopust kako bi se zaštitili od potencijalne zaraze.

Neke kompanije otišle su toliko daleko da su do daljnjeg obustavile zapošljavanje novih djelatnika, što bi upozoravaju stručnjaci, moglo dovesti do još većih problema jednom kada krizna situacija s epidemijom završi, a aviokompanije se suoče s manjkom djelatnika.

Najekstremnije mjere, kako navodi CNN, do sada je proveo hongkonški Cathay Pacific koji je privremeno smanjio broj letova za 40 posto, a 33 tisuće zaposlenika poslao na trotjedni neplaćeni dopust.

- Očuvanje trenutne financijske slike nam je prioritet – kratko su prošlog mjeseca priopćili iz kompanije.

Sličnu praksu primijenila je i najveća svjetska aviokompanija Emirates, ali i United Airlines te JetBlue koji su uz smanjenje broja osoblja uveli i promjene u rasporedu letova, dok je United smanjio inozemne letove za 20 posto.

O problemima uzrokovanima epidemijom, javnost je obavijestio i britanski Virgin Atlantic koji je istaknuo da su prisiljeni letjeti s gotovo praznim avionima.

S druge pak strane, najveći europski putnički zračni prijevoznik Lufthansa, najavio je da će u nadolazećim tjednima smanjiti svoje kapacitete za čak 50 posto, dok za razliku od svjetske konkurencije djelatnike neće slati na neplaćeni dopust već će uvesti skraćeno radno vrijeme.

Prema podacima Međunarodnog udruženja za zračni promet u svijetu u ovoj industriji radi oko 2,95 milijuna djelatnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:23