"ŽENE U PODUZETNIŠTVU"

ŽENSKO PODUZETNIŠTVO JE U PORASTU, ALI NE OSTVARUJU SE SVI POTENCIJALI Dobivanje sredstava iz EU fondova ponekad je presporo

Antonija Zorić (HPB), Vedrana Kašić Jelušić (EBRD) i Tomislav Vuić (HPB)
 HPB

Žensko poduzetništvo u Hrvatskoj posljednjih je godina u porastu te u ukupnom broju malih i srednjih tvrtki čini otprilike 25 posto.

Međutim, potencijal žena u ekonomiji znatno je veći i treba ga bolje iskoristiti, poručile su sudionice jučerašnje konferencije “Žene u poduzetništvu”, koju su organizirale Hrvatska poštanska banka (HPB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Hrvatskim poduzetnicama najviše nedostaje kvalitetna financijska podrška bez koje ne mogu investirati u znanje i tehnologiju niti pratiti potrebe tržišta, smatra Ranka Vukasović Botica, direktorica tvrtka Mardesign.

- Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju otvorile su se nove financijske mogućnosti, ali su postupci dobivanja sredstava iz različitih fondova ponekad prespori - istaknula je.

EBRD to nastoji promijeniti programom za žensko poduzetništvo, vrijednim oko 400 milijuna eura, koji se provodi u 17 zemalja, a u njega je dosad uključeno 35 tisuća malih i srednjih tvrtki.

- Kroz program financijskih i savjetodavnih usluga za poduzetnice želimo podržati daljnji rast tvrtki koje vode žene - rekla je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku i Slovačku i nastavila kako je vidljivo je da program donosi rezultate iz podatka da je više od 80 posto uključenih tvrtki koje vode žene povećalo svoje prihode.

Na tom je tragu HPB lani s EBRD-om dogovorio paket kojim nude financiranje poduzetnica i kreditnu liniju s kamatnim stopama koje variraju i ovise o poslovanju, istaknula je Antonija Zorić, izvršna direktorica HPB-ova Sektora poslovanja s malim i srednjim poduzećima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:34