Startao START

Kroz uslugu START u tjedan dana proradila četiri obrta, jedan osnovan u roku dva dana

Za pet tvrtki u tjedan dana prikupljena sva dokumentacija i poslana na sud
Ilustracija
 Ante Cizmic / CROPIX

U prvih tjedan rada javne usluge elektronskog pokretanja tvrtki i obrta START podneseno je 54 zahtjeva za osnivanje trgovačkih društava i osam obrta, doznajemo u Financijskoj agenciji.

- Od korisnika koji su pristupili usluzi pokretanja poslovanja za obrt, četiri su prijave uspješno obrađene, odnosno pokrenuto je poslovanje. Najbrži među pokrenutim obrtima je pokrenuo obrt u dva radna dana – navode u Fini, koja pruža javnu uslugu START osmišljenu u Ministarstvu gospodarstva, pdouzetništva i obrta.

Riječ je o javnom servisu koji poduzetniku omogućava registriranje tvrtke iz naslonjača svog ureda ili doma, bez odlaženja u bilo koju instituciju i plaćanja troškova javnog bilježnika i biljega prilikom ovjeravanja i predaje dokumentacije.

Kroz START sva potrebna dokumentacija dobiva se elektronskim putem od državnih institucija, a na isti se način i šalje, primjerice, trgovačkim sudovima u postupku registracije tvrtke ili obrta.

U ovaj sustav uključene su i poslovne banke, tako da se, primjerice, elektronskim putem može otvoriti račun za tvrtku i položiti pripadajući temeljni kapital.

U prvih tjedan dana funkcioniranja START-a, kako doznajemo u Fini, pet osnivača trgovačkih društava ubacili su u sustav sve potrebne dokumente za osnivanje tvrtke i sada se samo čeka registracija pripadajućeg trgovačkog suda.

- Ostali korisnici usluge osnivanja tvrtke su u statusu izrade prijave, generiranja elektroničke dokumentacije ili potpisivanja elektroničke dokumentacije – dodaju u Fini.

Kao jednu od novina i prednosti START-a u odnosu na 'klasični' način osnivanja tvrtki i obrta, u Fini ističu mogućnost izravne komunikacije s sustavom podrške korisnicima START-a u svakom trenutku postupka osnivanja tvrtke.

- Korisnici se obraćaju podršci s pitanjima o troškovima pristojbi i kada će biti omogućeno pokretanje poslovanja za strance. Sva pitanja su poslovne naravi, a do sada nemamo evidentiranih upita vezanih uz snalaženje korisnika po aplikaciji ili vezano za neke druge poteškoće – navode u Fini.

Godišnje se u Hrvatskoj osnuje oko 15 tisuća trgovačkih društava, a prema izračunu globalnog istraživanja Doing business prosječno trajanje postupka registriranja tvrtke i pokretanja biznisa u nas su 22 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 01:08