Adris grupa u ekspanziji

Adris objavio dobre rezultate u prvom kvartalu, ukazao i na očekivane posljedice korone

Booking iskazuje interes za dolaskom gostiju u glavnoj sezoni i posezoni, kažu u Adrisu
Ante Vlahović, Adris grupa
 Jure Mišković / HANZA MEDIA

Jedna od najvećih domaćih kompanija, rovinjska Adris grupa, ostvarila je u prvom tromjesečju ove godine rast prihoda za dva posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, uprihodivši milijardu i 220 milijuna kuna.

Prihodi od roba i usluga unutar Adris grupe, prema njezinu priopćenju, dosegli su u prvom kvartalu ove godine iznos od 937 milijuna kuna što predstavlja za pet posto slabiji rezultat od prošlogodišnjeg prvog kvartala. Neto dobit grupe u promatranome razdoblju iznosi pet milijuna kuna.

Osvrnuvši se na posljedice globalne epidemiološke krize uzrokovane koronavirusom na svjetsko i domaće gospodarstvo, Adris grupa upozorava kako je poduzela brojne aktivnosti u smjeru prilagodbe novonastalim okolnostima.

- Gledajući kratkoročno, stavljen je naglasak na likvidnost i optimalizaciju troškova, s ciljem dugoročne održivosti sustava. Sukladno tome, definirani su ciljevi i mjere – priopćili su iz rovinjske kompanije.

U osvrtu na rezultate tvrtki u sastavu Grupe, Croatia osiguranja, Cromarisa i hotelskog portfelja Adrisa, kao i ukupna gibanja na tržištima na kojima te tvrtke posluju, rovinjska kompanija, među ostalim, ističe kako je Croatia osiguranje u prvom kvartalu ove godine utvrdila vodeću poziciju na domaćem osiguravateljskom tržištu.

- U prvom tromjesečju 2020. godine Croatia osiguranje ostvarilo je konsolidiranu neto dobit od 119 milijuna kuna, što predstavlja rast od 28 posto. Rezultat za prvo tromjesečje 2020. godine uključuje i jednokratne stavke koje su povoljno utjecale na ostvareni rezultat – navode u Adrisu, dodajući kako je u tijeku ugradnja nove, više od 100 milijuna kuna vrijedne tehnološke platforme, koja će u sljedećem trogodišnjem razdoblju zamijeniti dosadašnja IT rješenja u Croatiji osiguranju i stvoriti uvjete za još bržu isporuku usluga te bolja rješenja za tržište.

Kad je u pitanju poslovanje turističkog dijela Grupe u prvom tromjesječju ove godine, iz rovinjske kompanije otkrivaju kako je zbog pandemije koronavirusa već početkom godine došlo do smanjenja dolazaka grupa s Dalekog istoka, važnih za poslovanje zagrebačkih hotela. Podsjećaju kako je u ožujku iz spomenutih razloga došlo do potpune obustave turističke djelatnosti u zemlji.

- Booking u ovom trenutku pokazuje da postoji interes za dolaskom gostiju u glavnoj sezoni i posezoni. Kao odgovor na krizu, u turističkom dijelu pokrenute su brojne mjere racionalizacije troškova – napominju u Adrisu.

Cromaris, navode u rovinjskoj kompaniji, u prvom je tromjesečju ove godine ostvario prodaju od 1.830 tona, što je, napominju, za tri posto manje nego u prva tri mjeseca prošle godine. Prihodi od prodaje Cromarisa, s druge strane, iznose 104 milijuna kuna, što predstavlja rast od dva posto. Ova tvrtka u sastavu Adrisa u prvom je tromjesečju 2020. godine ostvarila neto dobit od četiri milijuna i 300 tisuća kuna.

Početkom tekućeg tjedna Adris grupa je objavila ostvarenje ukupnog prihoda u iznosu od 6,3 milijarde kuna u 2019., uz pripadajući rast od šest posto u odnosu na prethodnu godinu. Prihodi od prodaje robe i usluga lani su joj dosegli pet milijardi i 400 milijuna kuna i za šest posto bili su veći u usporedbi s prethodnom godinom.

Na inozemnim tržištima Adris je lani povećao prodaju za pet posto, dosegnuvši prihod od milijardu i 600 milijuna kuna. Neto dobit Adrisa u prošloj godini dosegnula je 506 milijuna kuna uz rast od 13,4 posto u odnosu na 2018..

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 00:18