Dogovarali cijene?

Američke države tuže Tevu zbog napuhavanja cijena: 'Prevarili su nas za milijarde dolara'

Više od 40 američkih saveznih država podnijelo je tužbu protiv skupine farmaceutskih kompanija
Laboratorij Plive, ilustracija
 Ranko Šuvar / Hanza Media

Više od 40 američkih saveznih država podnijelo je tužbu protiv skupine farmaceutskih kompanija, uključujući izraelsku Tevu, tvrdeći da su u dogovoru napuhivale cijene lijekova.

Prema toj je tužbi 20 kompanija u razdoblju od srpnja 2013. do siječnja 2015. godine dogovaralo cijene više od 100 lijekova, uključujući one za liječenje dijabetesa i raka.

Među optuženim je tvrtkama i Teva Pharmaceuticals, najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu, napominje BBC.

Prema tužbi koju je nakon petogodišnje istrage podigao državni tužitelj savezne države Connecticut William Tang, farmaceutske kompanije u dogovoru su podigle cijene nekih proizvoda i više od deset puta.

"Imamo čvrste dokaze koji pokazuju da je industrija generičkih lijekova obmanjivala američke građane u prijevari 'teškoj' više milijardi dolara", istaknuo je Tang.

"Imamo elektronsku poštu, tekstualne poruke, transkripte telefonskih razgovora i bivše aktere iz same industrije, čime ćemo - uvjereni smo - uspjeti dokazati višegodišnju nezakonitu suradnju na dogovaranju cijena i podjeli tržišta velikog broja generičkih lijekova", ustvrdio je državni tužitelj.

Istraga je pokazala zašto su troškovi zdravstvene skrbi i lijekova na recept u SAD-u bili tako visoki, naglasio je.

U Tevi pobijaju tu optužbu, poručujući da će braniti svoje postupke pred sudom.

Predstavnik Teve u SAD-u izjavio je kako izraelska tvrtka "nije sudjelovala u radnjama koje bi rezultirale prekršajnom ili kaznenom odgovornošću", prenosi agencija Reuters.

Ostalih 19 tvrtki obuhvaćenih tužbom još nije komentiralo navode iz tužbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:41