Završna faza

Čini se da će opatijski hoteli napokon biti prodani: singapurski fond uskoro ulazi u LRH?

Na uvjete kupoprodaje utjecat će i odluka Grada Opatije, za koji se ne zna želi li prodavati svoj udio
Hotel Ambasador Opatija
 Tea Cimaš / Hanza Media

Čini se da bi opatijska turistička kompanija Liburnia Riviera, nakon četverogodišnje potrage za novim kupcima, napokon mogla dobiti novog vlasnika, i to u obliku zasad neimenovanog singapurskog fonda koji je s vlasnikom Liburnije Darkom Ostojom ušao u posljednju fazu pregovora.

Slijedom medijskih napisa o zainteresiranom kupcu dionica Liburnia Riviera Hotela, tvrtka je putem Zagrebačke burze izvijestila da potencijalni kupci dionica LRH provode proces dubinskog snimanja.

Šehanovićev odlazak

Informaciju o potencijalnom kupcu prošlog je tjedna u intervjuu Novom listu uspio naznačiti i ministar turizma Gari Cappelli, koji je potvrdio da su u tijeku ozbiljni pregovori za prodaju Liburnia Riviere, a slične informacije dopiru i iz sindikata LRH.

- Najprije smo u rujnu, a zatim i u prosincu pokušali s Upravom kompanije ući u pregovore o novoj cijeni rada, no tada smo zamoljeni da se malo strpimo i odgodimo svoje prohtjeve jer su u tijeku pregovori o prodaji, pa trenutni vlasnici novima ne žele stvarati nove financijske obveze - potvrdila je za Jutarnji list predsjednica Sindikata Marina Cvitić, napomenuvši da sindikati nemaju nikakva druga saznanja o tijeku pregovora o prodaji kompanije.

O tome se, doduše, govori već dugi niz godina, a glasine su se aktualizirale ljetos, otprilike u lipnju, kada je predsjednik Uprave Igor Šehanović odlučio otići iz Liburnije, i to uz izdašnu otpremninu od čak 14,5 milijuna kuna.

Neslužbeni izvori već su tada komentirali da Šehanović odlazi jer je tijekom osmogodišnjeg mandata uspio postići ono što je vlasnik tvrtke Darko Ostoja od njega i tražio: smanjenje broja zaposlenih te čišćenje bilanci, odnosno pripremu za prodaju o kojoj Ostoja sanja već godinama. Prema neslužbenim informacijama, u posljednje četiri godine za preuzimanje Liburnije bilo je zainteresirano 20-ak potencijalnih kupaca, među kojima i Falkensteiner u suradnji s Morgan Stanleyjem, zatim srpski kralj šećera Miodrag Kostić, njemački i švedski investicijski fondovi.

- Ipak, većina njih bi, nakon što bi odradila dubinsko snimanje kompanije, ipak odlučila ne ući u pregovore za kupovinu jer bi nakon snimanja shvatili kako postoji određeni raskorak između želja i očekivanja vlasnika tvrtke te njezine stvarne vrijednosti - doznaje Jutarnji od jednog neslužbenog sugovornika.

Smanjili ambicije

S obzirom na navode prema kojima je Ostoja možda ipak napokon pronašao kupca u jednom anonimnom singapurskom investicijskom fondu, izgledno je da su vlasnici tvrtke u posljednjoj fazi ipak malo smanjili ambicije i apetite te sa zainteresiranim kupcem postigli neki dogovor o kupoprodajnoj cijeni.

Dodatno, na uvjete kupoprodaje ove tvrtke svakako će utjecati i odluka Grada Opatije za koju nije posve sigurno želi li prodavati svoj udio u Liburniji. Taj grad s općinama Mošćenička Draga, Lovran i Matulji ima dionički paket od 25 posto plus jedna dionica u Liburnia Rivieri, a kako se još u veljači ove godine spominjao ozbiljan kupac koji je zainteresiran isključivo za cijeli paket dionica, odustajanje Opatije od prodaje tvrtke moglo bi utjecati i na postignutu kupoprodajnu cijenu. Jutarnji list jučer je u vezi s posljednjim glasinama pokušao kontaktirati i gradonačelnika Opatije Ivu Dujmića, ali do zaključenja broja nismo dobili njegov komentar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 13:01