Propali dogovor

Čini se kako Croatia Airlines ipak neće spašavati posrnulog slovenskog avio prijevoznika

U samoj hrvatskoj avio-kompaniji nisu nam željeli komentirati ni krizu kroz koju prolazi avio-prijevoznik zapadnog susjeda
Avion Adria Airwaysa
 Profimedia, Alamy

Slovenski avio-prijevoznik Adria Airways, prema pisanju medija, u sve je većim problemima i ubrzano traži strateškog partnera. No, iako se ranije kao jedan od mogućih strateških partnera za Adria Airways spominjao i Croatia Airlines, čini se da tako nešto više nije u igri. Barem ne u ovom trenutku.

Naime, i Croatia Airlines je u postupku traženja strateškog partnera. U razdoblju od 2016. do 2018. godine Croatia Airlines je uvela 12 novih linija za 10 novih odredišta pa hrvatski avio-prijevoznik i sama treba, ističu upućeni, partnera koji će u kompaniju unijeti svjež kapital i tako joj omogućiti daljnje širenje. U takvim okolnostima, pojašnjavaju naši sugovornici, teško je očekivati da bi Croatia Airlines mogao preuzimati i spašavati Adria Airways i ulaziti na teren slovenske nacionalne avio-kompanije.

- Croatia Airlines ima vlastita ograničenja - pojašnjava jedan naš sugovornik.

U samoj hrvatskoj avio-kompaniji nisu nam željeli komentirati ni krizu kroz koju prolazi avio-prijevoznik zapadnog susjeda, kao ni mogućnost da upravo Croatia Airlines uđe u vlasničku strukturu Adria Airwaysa. Samo su nam kratko kazali da su ta pitanja u nadležnosti njihova većinskog vlasnika, odnosno Vlade.

Iz Adria Airwaysa su nam samo kratko odgovorili da su u tijeku pregovori s potencijalnim strateškim partnerom te da u ovom trenutku ne mogu ništa više reći.

Prema pisanju slovenskih i hrvatskih medija, plaće zaposlenicima Adria Airwaysa ponovno kasne. Dobavljači Adria Airwaysa, pišu slovenski i hrvatski mediji, podižu tužbe protiv kompanije, dugovi tvrtke sve su veći, a kompanija dosad nije imala sreće ni u potrazi za strateškim partnerom. Dodatni uteg su i prijetnje štrajkom pilota, koji su nezadovoljni uvjetima rada. Čini se da se i vlada u Ljubljani priprema za crni scenarij, s obzirom na to da je najavila da će u slučaju propasti avio kompanije, koja je u vlasništvu fonda 4K Invest, omogućiti neometano odvijanje pojedinih glavnih zrakoplovnih linija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:10